Публикувано на

Какаово масло за по-бързо почерняване и здравословен тен

Лятото е в разгара си и всеки от нас мечтае за дълготраен и равномерен тен. В стремежа си да го постигнем, много често пренебрегваме хидратацията, което често води до неприятни последици като поява на пигментни петна, лунички, бенки, прекомерно изсушаване на кожата и загуба на еластичност. За да получим мечтания тен, трябва да спазваме някои златни правила в грижата за кожата – първата стъпка в постигането на един здравословен тен за дълго време.

Какаовото масло или още Тheobroma oil или Тheobroma cacao е известно още от древни времена с изключителните си хидратиращи и подобряващи еластичността на кожата свойства. Маслото представлява жълтеникава мазнина, извлечена от какаовите зърна. Какаовото масло е твърда субстанция, но на температура около тази на тялото започва да се разтопява. Неговите безценни свойства се дължат на високото съдържание на естествени антиоксиданти, които го предпазват от гранясване. А ето и най-важните свойства на маслото за кожата:

  •  Помага при екзема и дерматити

Какаовото масло, нанасяно редовно върху кожата им способността да създава защитна бариера между чувствителната кожа и ,,околната среда” чрез нужната хидратация. Съдържа т.нар. CMP- полифенол, субстанция, която инхибира производството на имуноглобулин IgE. Именно този вид имуноглобулин е с доказана висока концентрация при наличие на екзема и дерматити.

  • За по-лесно почерняване

Маслото хидратира кожата, предпазва я от изсушаване и изгаряне. Прави я видимо по-мека и гладка. Може да се използва и след изгаряне за по-бързото възстановяване. Спомага за по-бързо и равномерно почерняване и има естествен филтър, предпазващ ни от появата на пигментни петна.

  • Намалява и премахва и предпазва от поява на стрии

Какаовото масло широко се употребява в редица кремове за бременни и кърмачки за редуциране на появилите се стрии по кожата, както и за превенция. Наличието на витамините А, B1, B2, B3, C и Е прави маслото отличен хидратиращ продукт с подобряващи еластичността на кожата свойства.

  • Особено е полезно при суха и чувствителна кожа и устни

Крем и балсам за устни с какаово масло са едно добро начало на лятната ни отпуска, за да се чувстваме едновременно защитени и неустоими.

  • Ароматерапия за всички сетива

Ароматът на маслото не случайно е един от най-любимите на всеки от нас. Оказва се, че освен за направата на редица шоколадови вълшебства, маслото въздейства благоприятно на нашата психика. То ни успокоява и „зарежда“ с наслада и много положителна енергия. Особено е полезен масажът с какаово масло при депресия, напрегнатост, мускулни болки и схващания. И не само, това е един страхотен начин да редуцираме стреса и да се почувстваме истински презаредени.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts