Публикувано на

Как да се справим с дерматита от пелени

Когато алерген или друго подобно вещество раздразни кожата, предизвиква възпаление, известно като дерматит. Често причината остава неизвестна, но и много фактори могат да предизвикат подобни симптоми. Дерматитът протича със зачервяване, оток, парене и сърбеж, а в тежки случаи кожата се напуква и кърви.

Кожните възпаления в областта под пелената са сред най-често срещаните дерматологични проблеми, възникващи при 25-65% от децата под 1 годинка. Обяснението на това явление е физиологично – появява се тогава, когато кожата влезе в продължителен контакт с дразнещите вещества в урината и изпражненията.

Симптоми

Дерматит от пелени може да се появи, въпреки стриктно спазване на хигиенните препоръки за грижа към кожата.  Кожата е зачервена и чувствителна в областта около гениталиите и гънките на бедрата и дупето. Кожата може да бъде суха или влажна, блестяща и опъната, или да има малки папулки. Ако състоянието не се лекува, може да се развият язви.  Кърмаче, което страда от този вид дерматит е неспокойно, когато се мие или докосва. Плаче много и спи малко. Трудно му е да седи и лежи, защото всяко движение предизвиква триене по кожата.

Причини

Бебешката кожа е в около 60% по-тънка от тази на възрастните, ето защо е по-склонна към изсушаване и раздразнение. Кожната бариера е с уникална структура и биохимични свойства. Чрез селективната си пропускливост, тя защитава от външни дразнители и съхранява вътрешен комфорт.

Причините за появата на дерматит от пелени, могат да бъдат :

  • растеж на зъбки
  • ваксинация или чувствителност към предписаните лекарства
  • промяна на хранителния му режим
  • употреба на твърде тесни пелени и дрехи може да охлузи кожата и да причини лезии, подобни на одраскване
  • твърде рядка смяна на пелени

Профилактика

Изключително подходящи за превантивно ползване и защита на нежната бебешка кожа от подсичане са деликатните продукти, специално създадени за целта.  На пазара има  голям избор на продукти, предлагани в аптеките, дрогериите и специализираните детски магазини. Най-подходящи са тези, които не съдържат аромати, консерванти, оцветители и антисептици. С ефикасно двойно действие са съставки като ланолин и провитамин B5 (декспантенол), защото защитават  от външни дразнители и триене и подпомагат естествената защитна бариера на кожата. Термалната вода също има антиоксидантни, противовъзпалителни и успокояващи свойства и се препоръчва да бъде  използвана при ежедневната смяна на пелените.

Профилактиката е много важна за здравата бебешка кожа. Внимателно избирайте продуктите за грижа за Вашето бебе. Нито един от тях не е универсално средство.  Съдържанието само на естествени съставки, напълно нетоксични, липса на аромати и консерванти, са гаранция за безопасност и свеждат риска от развитие на дерматит на Вашето бебе до минимум.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

159 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.