Публикувано на

Как да се справим с дерматита от пелени

Когато алерген или друго подобно вещество раздразни кожата, предизвиква възпаление, известно като дерматит. Често причината остава неизвестна, но и много фактори могат да предизвикат подобни симптоми. Дерматитът протича със зачервяване, оток, парене и сърбеж, а в тежки случаи кожата се напуква и кърви.

Кожните възпаления в областта под пелената са сред най-често срещаните дерматологични проблеми, възникващи при 25-65% от децата под 1 годинка. Обяснението на това явление е физиологично – появява се тогава, когато кожата влезе в продължителен контакт с дразнещите вещества в урината и изпражненията.

Симптоми

Дерматит от пелени може да се появи, въпреки стриктно спазване на хигиенните препоръки за грижа към кожата.  Кожата е зачервена и чувствителна в областта около гениталиите и гънките на бедрата и дупето. Кожата може да бъде суха или влажна, блестяща и опъната, или да има малки папулки. Ако състоянието не се лекува, може да се развият язви.  Кърмаче, което страда от този вид дерматит е неспокойно, когато се мие или докосва. Плаче много и спи малко. Трудно му е да седи и лежи, защото всяко движение предизвиква триене по кожата.

Причини

Бебешката кожа е в около 60% по-тънка от тази на възрастните, ето защо е по-склонна към изсушаване и раздразнение. Кожната бариера е с уникална структура и биохимични свойства. Чрез селективната си пропускливост, тя защитава от външни дразнители и съхранява вътрешен комфорт.

Причините за появата на дерматит от пелени, могат да бъдат :

  • растеж на зъбки
  • ваксинация или чувствителност към предписаните лекарства
  • промяна на хранителния му режим
  • употреба на твърде тесни пелени и дрехи може да охлузи кожата и да причини лезии, подобни на одраскване
  • твърде рядка смяна на пелени

Профилактика

Изключително подходящи за превантивно ползване и защита на нежната бебешка кожа от подсичане са деликатните продукти, специално създадени за целта.  На пазара има  голям избор на продукти, предлагани в аптеките, дрогериите и специализираните детски магазини. Най-подходящи са тези, които не съдържат аромати, консерванти, оцветители и антисептици. С ефикасно двойно действие са съставки като ланолин и провитамин B5 (декспантенол), защото защитават  от външни дразнители и триене и подпомагат естествената защитна бариера на кожата. Термалната вода също има антиоксидантни, противовъзпалителни и успокояващи свойства и се препоръчва да бъде  използвана при ежедневната смяна на пелените.

Профилактиката е много важна за здравата бебешка кожа. Внимателно избирайте продуктите за грижа за Вашето бебе. Нито един от тях не е универсално средство.  Съдържанието само на естествени съставки, напълно нетоксични, липса на аромати и консерванти, са гаранция за безопасност и свеждат риска от развитие на дерматит на Вашето бебе до минимум.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.