Публикувано на

Честите неразположения на бременните могат да се преодолеят

Един от най-честите и неприятни симптоми при бременните са киселините.

При нарастването на матката, стомахът е избутан нагоре. Освен това високите нива на хормоните естроген и прогестерон забавят храносмилането, а клапата, която задържа киселини в стомаха, се отпуска.

Оплакванията  освен киселини включват още  оригване, стомашно разтройство, диспепсия и гадене.

Много вкусно и лесно решение да се справите с киселините, са суровите бадеми.

За тях е установено, че имат способността да укрепват клапата между хранопровода и стомаха и да не позволяват киселините да се връщат към гърлото. След всяко хранене си хапвайте по 15-20 от сушените бадеми.

Чай или тинктура от Блатен тъжник също може да ви спаси от проблемите с киселините.

По 3-4 пъти на ден 15-40 капки от тинктурата се разреждат с вода. Разбира се, дозировката е индивидуална и с нея може да варирате, докато намерите оптималната за вас. Ако предпочитате чай, приемайте го през деня и особено сутрин. Билката Блатен тъжник може да намерите във всяка билкова аптека.

Много често бременните страдат от сутрешно гадене, което в някои случаи е съпроводено и с повръщене.

Ако сте една от тях, не трябва да се страхувате, защото има няколко изпитани средства, които ще ви дойдат на помощ.

На първо място това е джинжифилът. Има го под формата на таблетки, а ако обичате чай-може да изпивате по 1-2 чаши на ден. Това растение има способността да помага при гадене и да подобрява храносмилането на бременните, което по принцип е забавено.

Промяна в храненето също ще помогнат на бременната да се справи с гаденето. Доказано е, че пълнозърнестите продукти каквито са кафяв ориз, пълнозърнест хляб, пшеница и овес, подобряват състоянието на бъдещите майки.

Хомеопатията също не е за пренебрегване. Обикновено препаратите се назначават след консултация с  лекар-хомеопат, а лечението е около 3 дни и по-късно може да се повтори. Най-често назначаваните препарати са Pulsatilla 30 CH, Nux Vomica 30 CH или Ipecacuana 30 CH.

Хомеопатията е един напълно безопасен и ефективен метод за лечение при бременните.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts