Публикувано на

Бременна съм, какво да правя?

Бременността е много специален и вълнуващ момент в живота на една жена. Но освен многото положителни емоции, не трябва да се забравя, че тя е и специфично медицинско състояние, което изисква внимание и грижи.

Но нека започнем отначалото, а именно – как и кога да разберем дали сме бременни. Уринните тестове са един добър избор за установяване на бременност, но не са напълно сигурни, особено при патологични състоятния. Най-сигурният начин си остава прегледа при специалист акушер-гинеколог, който най-точно може да определи бременността и развитието на ембриона. Като правило, това се прави най-рано през шестата гестационна седмица. Следващата стъпка е установяването на сърдечни пулсации в периода 8-10 г.с., което е сигурен белег за жив плод.

Една нормална бременност трае средно 280 дни или 10 лунарни месеца, като броенето започва от първия ден на последната менструация. Друг начин на разделяне на бремеността е на гестационни седмици(г.с.), като една  е с продължителност 7 дни. Още един, често използван начин, да се разделя бременността е на три триместъра, като един триместър е около 13 г.с.

Важно е да се знае, че първите 12 седмици са изключително важни за развитието на бъдещия плод. Това съответно изисква и повишено внимание от страна на бъдещите майки. Затова е добре през тези три месеца да се приемат таблетки фолиева киселина , за да се избегнат нежелани дефекти на невралната тръба. Най-добре е приемът на фолиева киселина да започне още по време на опитите за забременяване и да продължи до 12 г.с. Друго важно нещо през този период е ранният неонатален скрийнинг 11-13 г.с., който се осъществява с кръвна проба и специфичи ехографски маркери.

През втория триместър на бремеността важно изследване е феталната морфология, която дава добра представа за  развитието на плода. Най-подходящото време е 21-26 г.с. Не бива да се забравят и кръвните и уринните тестове на бременната жена, които могат да насочат специалистта към възникващи проблеми. Важна добавка към здравословният начин на хранене и режим на бремената през този период са желязото, калцият и йода, необходими за порасналите нужди на бебето.

През последния триместър на бременността също трябва да сме с повишено внимание. Хубаво е бременната да си почива повече, а колкото повече наближава момента на раждането, толкова по-чести трябва да са посещенията при акушер-гинеколога. След 36-та г.с. бременната трябва да ходи всяка седмица на запис на тоновете на плода. А след 38-ма – по 2 пъти на седмица,a ако се налага и по-често. Записът на сърдечните тонове на плода продължава около 20 минути и дава представа за моментното състояние на плода.

И в заключение, най-важното за протичането на една нормална бременност е редовното проследяване на жената от специалист и изпълнението на препоръките дадени от него.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Напиши коментар
  1. За една успешна и увенчана с раждането на здраво бебе бременност е важен и начинът на живот на майката и преди бременността, затова бъдещи майки недейте да прекалявате с алкохол, храна, наркотици и прочие.

  2. За една успешна и увенчана с раждането на здраво бебе бременност е важен и начинът на живот на майката и преди бременността, затова бъдещи майки недейте да прекалявате с алкохол, храна, наркотици и прочие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.