Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Задържането на течности- неприятно, но преодолимо

Много хора са се сблъсквали с неприятните симптоми на задържане на течности в тялото. Отичане на краката, подуване на корем, гърди и лице. Понякога болезнено състояние, което се дължи на застояване на течности в пространствата между клетките.Състоянието се нарича едема и в повечето случаи засяга представителките на нежния пол. Това е така, защото пространствата между клетките при тях са по-големи, за да се подготви тялото за предстояща бременност.

По време на месечен цикъл, както и в менопаузата, е много характерно задръжка на течности от жените. Понякога състоянието е свързано с високо кръвно налягане, алергии или бременност. Затова при продължителни оплаквания е важно да се консултирате с лекар.

Най-често изписваните лекарства за това състояние са т.нар. диуретици. Лекарства, които редуцират излишната вода от организма. Но както всички лекарства и те имат своите неприятни странични ефекти. Най-лошото при лечението с тези препарати е, че освен водата, увеличават екскрецията и на важни минерали като калии и магнезии, например. А те са изключително необходими за нормално протичане на редица жизнени процеси в организма. Затова при евентуален дефицит на двата минерала в организма могат да се появят смущения в съкращението на мускули, сърце и дори нарушения в предаването на нервните импулси.

Страничен ефект при диуретичното лечение е и потиснато сексуално желание.

За да не се стига до лечение с диуретици, ние можем да вземем необходимите мерки предварително.Те включват правилно хранене, достатъчен прием на вода, спорт, прием на достатъчно количество витамин Б6 и избягване на солта.

Лятото е сезонът на дините. Ето ви един вкусен диуретик-динята. Същото важи и за богатите на  витамини моркови, аспержи, магданоз и артишок. Някои от тези продукти или в избрана комбинация е добре да се приема поне веднъж на ден.

Артишокът е едно изключително полезно растение когато се заговори за детоксикация на тялото. Високото съдържание на калций, калий, магнезий, фибри, цинарин, желязо, фосфор и редица други елементи, го прави ценна съставка в много продукти за подобряване функциите на черен дроб, жлъчка и работата на стомашно-чревния тракт. Редица диетолози препоръчват сок от артишок или в комбинация за цялостна детоксикация в диетите за отслабване и пречистване на организма. Диуретичният му ефект прави артишокa особено ценен при подагра, чернодробни заболявания и нарушения в метаблизма.

Наред с храненето, водата също не трябва да се забравя. Пиенето на 2 литра на ден е задължително за едно нормално функциониране на бъбреците и тялото.

Билките- диуретици са Глухарчето, Полски хвощ, Астрагалус, Блатен тъжник, Репей и други.

Те са безвредни и при тях лечението може да продължи и по-дълго време.

Листата от Глухарче, например, са много подходящи за бременни, които задържат течности. Може да ги приемате под формата на чай, хранителна добавка или тинктура.

Когато черният дроб не функционира добре, също е възможно да се появи задържане на течности. Именно той синтезира редица протеини, които имат способността да се свърват с водата и да я извеждат от организма. При това положение е хубаво да се приема витамин Б 6 в доза от 100 мг на ден.

Спортът раздвижва застоялите течности, като в много голяма степен това важи за скачането на важе или трамплин. По 10-20 мин. на ден здравословно скачане ще ви помогне да се справите с излишните течности.

Автор: магистър-фармацевт Мария Качамакова

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

mm

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е ко-създател и автор във “Forumzdrave.bg”.

154 posts