Публикувано на

За пушенето и проблемите със съня

Ново проучване доказва, че при пушачите съня е с по-малка продължителност, а качеството му е далеч по-ниско от това на непушачите. Данните от изследването показват, че процента на хората, при които се наблюдават смущения на съня е два пъти по-голям сред пушачите.

Пушенето само по себе си може да се счита за главен виновник тъй като никотина има стимулиращ ефект върху рецептори в централната нервна система. Освен това вредният навик може е придружен от други рискови за добрия сън привички като гледане на телевизия до късно и тн. Освен посоченото изследване, проведено в Германия други подобни проучвания доказват подобряване на състоянието при отказване на цигарите.

Лошото качество на съня се влияе от редица други фактори като: възраст, тегло, употреба на алкохол и медикаменти. Всички те се взимат в предвид, когато се прави оценка на зависимостта между пушенето и съня. Въпреки това статистическите данни показват ясна зависимост между двете. Съществуват една дузина причини за да откажем цигарите и въпреки това перспективата за по-добър сън си е сериозна мотивация!

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts