Публикувано на

Водата – клетъчен активатор и пречистващ елемент

Водата е жизнено важен компонент от процеса на контрол на теглото и здравословния живот. В летните месеци, тя помага на организма да се справи с горещините. Пиенето на достатъчно количество вода е жизнено важно и за поддържане на метаболитните процеси, както и процесите на детоксикация.

Какви са нейните ползи?

Водата регулира температурата на тялото, тя извлича и отпадните вещества от организма. Ето защо, ако човек иска да отслабва или да запази килограмите, е необходимо да пие достатъчно течности, които да пречистват организма му, за да не се натрупат токсини и отпадни продукти.

Много важен компонент от процеса на отслабване е пречистването – около 50%. Когато организмът ни е “замърсен” – има наслоявания от отпадни вещества в червата ни, това възпрепятства усвояването на хранителните вещества. Така че дори и да приемаме най-качествените и с висока хранителна стойност продукти, те няма да бъдат възприети от организма ни. Следователно, един работещ режим за контрол на теглото, представлява 50% изчистване с помощта на водата и 50% балансирано хранене.

 Какво друго прави водата?

Доставя хранителни елементи и кислород на клетките. По този начин, тя ни дава енергия.

Водата подпомага гъвкавостта на ставите и подсилва мускулите. Мускулите ни пият вода, докато мазнините не го правят. За да “напоим” мускулите си, които са определящи за метаболизма ни, трябва да ги хидратираме с необходимото количество вода.

Много важно качество на водата е, че тя регулира храносмилането. Пълноценното възприемане на храната, зависи от наличието на течности в организма, които действат като катализатори за протичането на метаболитните процеси в организма.

Водата също така овлажнява по естествен начин кожата и другите тъкани. Хора, които пият задоволително количество течности имат по-еластична и с по-малко бръчки кожа (естествено, когато говорим за възраст 40+). Тя хидратира вътрешно и външно нашето тяло.

На няколко пъти в написаното до тук се получи една взаимозаменяемост между думите „вода“ и „течности“. Какво се включва обаче в тези течности? Естествено, ВОДА, различни видове чайове, но без мед и захар.

От друга страна какво НЕ е вода/течност? Соковете, които се продават по магазините в картонени кутийки пълни с консерванти, стабилизатори и подобрители не спадат към целевата ни група. Газираните напитки не само, че не са течности (освен че са в течно състояние), нещо повече –  те действат по обратния начин – дехидратират организма ни. Кафето също дехидратира, затова ако изпиете 1 чаша кафе, добавяте към нужното за организма си количество вода още 0,5-1 литър. (Зависи от размера на чашка с кафенце)

Но какво значи “достатъчно” количество от живителната течност? Нормата гласи следното: на всеки 20 килограма телесна маса е необходим 1 литър вода! Сами пресметнете своите лични нужди.

От психологична гледна точка, водата е носител на мекотата, адаптивността и промяната. Тя пречиства  буквално и метафорично. Балансът на психо-емоционално и телесно ниво винаги ще ни убягва, ако не си изградим навика да пием необходимото количество течности. От друга страна, ако се научим да спазваме правилен „воден режим“  не просто ще отслабнем, но и ще се научим как да съхраним във времето постигнатото. Така че, нека не се лишаваме от нейните безспорни благотворни въздействия върху нашата духовност и телесна хармония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.