Публикувано на

Вино за здраве

Виното, е не само една от най-разпространените напитки в световен мащаб: 75 866 квадратни километра от повърхността на земята се използват за отглеждане на грозде, а около 70 % от това грозде се трансформира във вино. Италия, разбира се, е най-големият производител на вино в света – само до преди 2 години производството е достигнало рекордни 8 519 418 тона.

България е разделена на 5 лозаро – винарски района. Сред най-известните български винарски изби са: Винпром Плевен, създаден още през 50- те години, Букет Телиш (Телиш), Винал Ловеч, Винпром Лясковец, Винком Бургас, Винарска изба Розова долина (Карлово-1927), Димят Варна и много други. В град Плевен се намира и музеят на виното, създаден през 2008 година  в местността Кайлъка. Посетителите имат уникалната възможност да дегустират и/ или закупят над 6000 вида вина.

Освен изключително популярна и обичана напитка, виното има и редица полезни свойства за нашето здраве:

1. Удължава живота.

Според редица изследвания в световен мащаб, 1-2 чаши вино на ден могат да ни помогнат да живеем повече. Най-вероятно това се дължи на веществото ресвератрол, извличащо се от ципата на червеното грозде и други плодове.

2. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Процианидините, намиращи се в червеното вино ни защитават от заболявания на сърцето. Според изследване на Лондонския университет, най-богати на процианидини са червените вина в Сардиния и югозападна Франция.

3. Намалява риска от диабет тип 2.

Честите, но умерени консуматори на червено вино са с 30 % по-нисък риск от развитие на диабет тип 2, в сравнение с пълните въздържатели. Този уникален факт доказват учени от Амстердам, в изследване, на което участвали 369,862 човека в продължение на 12 години.

4. Намалява риска от инфаркт на миокарда.

Рискът от инфаркт на миокарда при хора, пиещи по 1-2 чаши вино на ден, намалява с 50 %.

5. Намалява риска от развитие на катаракта.

32 % по-малка е опасността да развият катаракта любителите на виното  в сравнение с останалите.

6. Намалява риска от рак на дебелото черво.

Това заключение правят учени от Америка. След продължителни изследвания те достигат до извода, че умерената консумация на червено вино намалява риска от колоректален рак с над 45 %.

Червеното вино се препоръчва и при деменция и Алцхаймер-има способността да забавя увреждането на мозъчните клетки.

Виното е чудотворна напитка, стига да го използваме в умерени количества!

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.