Публикувано на

Усмивката удължава живота,смехът лекува

Усмивката, е може би най-лесният и правилен начин да помогнем на тялото ни да функционира по-добре. Тя ни  помага да засилим имунната си система, да намалим нивата на стрес и да изглеждаме по-привлекателни
в очите на околните. Тя доказано удължава живота и поради следните факти:

1. Усмивката привлича.

Не случайно хората, които непрекъснато правят гримаси, физиономии и т.н., в повечето случай не ни допадат, излъчват отрицателна енергия и най-често нямат много приятели. Точно обратното е при усмихнатите и позитивните хора. Те изглеждат по-щастливи и весели и това автоматично се предава на околните. Доказано е, че усмихващите се по-често, са едни от най-харесваните личности, както от колегите си, така и от по-висшестоящите. Да не говорим за неоспоримия факт, че когато един човек е усмихнат, много по-лесно създава нови контакти и непознатите са по-склонни да разговарят с него и дори да му се доверят на по-ранен етап.

Ако сте на ново място с нови хора, не се притеснявайте, а просто се усмихнете!

2. Усмивката променя настроението.

Следващият път, когато усетите тъга или нежелано от вас чувство, опитайте се да се усмихнете. Усмивката притежава уникалната способност да подобрява настроението ни и да помага на тялото ни да се справи по-лесно със стреса.

3. Усмивката влияе положително на имунната система.

Усмивката помага на имунната система да работи по-добре. Когато се усмихваме, имунната ни система е засилена, защото тялото ни е подложено на по-малко стрес и сме по-уверени и спокойни. Затова, за да се предпазим от настинки и грип, смехът е едно безвредно лекарство без странични ефекти!

4. Смехът понижава кръвното налягане.

Оказва се, че кръвното ни може измеримо да се понижи, когато се усмихваме. Може дори да опитате, ако имате апарат за кръвно под ръка. Седнете за няколко минути и измерете кръвното си. След това започнете да се усмихвате в продължение на още няколко минути (може да си спомните нещо забавно, ситуация, филм, някои виц и т.н.). Измерете кръвното си отново. Забелязахте ли разликата?

5. Усмивката води до освобождаване на ендорфини, серотонин и вещества, намаляващи чувството за болка.

Както знаем, именно горепосочените субстанции са важни, за да сме в добро настроение, да сме щастливи и да не изпадаме в депресии. Това означава, че усмивката е натурално лекарство.

6. Усмивката намалява стреса.

За съжаление много често стресът се отразява и върху лицата ни. И тук усмивката може да спаси положението. Тя помага, за да изглеждаме по-млади, жизнени и, разбира се, по-красиви. Не са ни нужни лифтинг процедури, защото мускулите, които са активни, когато се усмихваме, изглаждат лицето.

И още няколко причини, които ще ви накарат да се усмихнете:

7. Усмихнатите хора са по-успешни  във всичко и изглеждат по-уверени в себе си. Това им помага да бъдат по-често повишавани в работата и толерирани от всички. Освен това усмивката им дава възможност да запазят позитивното си настроение за по-дълго време.

Усмивката и смехът привличат позитивно отношение, държат ни далеч от стреса и депресията, влияейки положително на здравето, визията и дори на целия ни живот!

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts