Публикувано на

Цветовете лекуват

Различните цветове будят съвсем естествени реакции у нас хората, както например видът на едно необятно и синьо небе ни носи усещане за спокойствие и мир. Доказано е, че цветовете в дома ни имат силата да повлияват на настроението, възприемането ни за света и хората около нас, и дори здравето ни. Всеки цвят може да вибрира със специфична енергия, която може да ни повлияе, както положително, така и отрицателно.

Не случайно синият цвят е свързан със спокойствие тишина и хармония. С него трябва да се обграждат страдащите от неврози и хората, работещи под голям стрес. Цветът има силата да ни успокоява и е особено подходящ цвят за спалня и помещения за релакс.

За повишаване на жизнената ни енергия, най-подходящите цветове са червено и виолетово. Според специалистите в областта тези два ,,стимулиращи” цвята засилват енергийните нива на тялото ни, карайки го да произвежда повече адреналин.

Оранжевото има лек загряващ ефект.

Цвят праскова е за подходящ за балансиране на емоциите и намиране на истината.

Жълтото е цветът на интелекта и ума и обикновено се използва за стимулация на мозъка.

Зеленото е цветът на спокойствието и също така стимулира растежа. Този цвят е много ефективен загряващи свойства.

Бялото е здравословен цвят, синоним на ведрост, чистота и вечност.

Червеното е цветът на енергията. Смята се, че този цвят има способността да лекува заболявания, свързани с наличие на ракови клетки, а също и заболявания на кръвта.

В едно английско изследване, свързано с определяне влиянието на цветовете, олимпийските състезатели, носещи червени екипи побеждавали много повече от опонентите им със сини такива. Тези ,,високоенергийни” цветове са особено подходящи за обзавеждане на офиси, входни помещения и коридори. Трябва да се избягват при обзавеждането на бани и помещения за релакс. Добре е да се избягват и в кухнята, защото могат да увеличат дори нашия апетит. Ако обаче, имаме нужда да се почувстваме по- уверени или дори вдъхновени, тогава много добра идея е да си подарим огромен букет или саксия с едри и красиви лилави или червени цветя, съветва интериорна дизайнерка от Сан Франциско.

Ако искаме да се почувстваме по-щастливи и да гледаме по-оптимистично на живота, тогава трябва да изберем цветовете на слънцето и пролетта. В проучване на Амстердамски университет участниците били на единно мнение затова сред кои цветове се чувстват по-щастливи: жълт и зелен. Особено подходящ е жълтият цвят и за детска стая.

В едно друго интересно проучване за влиянието на цветовете върху мозъка, участниците, които трябвало да се справят със сложни задачи, се почувствали много по-спокойни след като погледнели за минутка към син фон.

Цветовете имат изключителната способност да ни направят по-уверени или по-спокойни, да засилят увереността и любовта ни. Те могат да ни помогнат да се справим с депресивните състояния, да ни донесат повече радост и усмивки. Невероятните багри на залеза и изгрева са един пример как със силата на цветовете може да се почувстваме истинси щастливи.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.