Публикувано на

Тревожност, безпокойство и стрес – как да се преборим?

Напрегнатото ежедневие и ситуацията в която живеем последните 2 години причинява на все повече хора постоянно безпокойство, чувство на тревожност и страх за бъдещето.

Нарастващ проблем, на който не се обръща достатъчно внимание, сякаш сме забравили, че дисбалансът на нервната система води след себе си проблеми с хормоните и съня, отслабен имунитет и намалена работоспособност.

Ако и вие често сте в плен на тези усещания, помислете какви средства да комбинирате, за да се преборите. На първо място винаги съветвам, хората с които работя да отделят повече време за позитивни емоции, време сред природата и практикуване на техники за релаксация. Освен всички тях, на помощ идва и холистичната медицина с избор от подходящи за целта витамини, минерали и билки.

В зависимост от индивидуалните усещания на човека, симптомите и тежестта на проблема избирам най-ефикасната комбинация от природни средства срещу безпокойството и тревожността.

Ще споделя с вас някои от по-често използваните средства за целта.

  • Магнезий

Научно доказано е, че в условия на хроничен стрес магнезият се изчерпа от организма, а както знаем той ни е нужен за правилно функциониране на мускулите, сърцето, мозъчната дейност и др. Почти винаги се включва прием на магнезий в добре усвояема форма и индивидуално подбрана доза. Важно е добавя, че магнезият е редно да се приема вечер, по-възможност с храната. Също така по-високите дози от 200 мг нагоре при някои чувствителни хора могат да имат разхлабващ ефект. За целта дозата е хубаво да се качва постепенно и да се следи за толерантност. Не забравяйте, че за да окаже необходимия ефект, магнезият трябва да се приема продължително време.

  • Витамини В6/В12

Недостигът на някои от витамините В, също може да бъде причина за влошаване на безпокойството. На първо място е важно да си ги набавяте с храната, като най-богати са зеленолистните зеленчуци, горските плодове, овесените ядки, пълнозърнестите храни, а специално на витамин В12 животинските продукти, най-вече месото. Практиката ми показва, че доста често се наблюдава недостиг на В6 и/или на В12. За недостиг на В12 винаги подозирам при предимно вегетарианско хранене. Най-правилният подход е да се изследват тези два витамина, след което да се коригират нивата ако е нужно с необходимите хранителни добавки. Честа комбинация при тревожност, стрес и безсъние е витамин В6 + магнезий.

  • Витамин Д

Дефицитът на витамин Д е пандемията на съвременното общество. Освен с отслабен имунитет, проблеми с костната плътност и др. недостигът на витамин Д е свързан и с депресивни състояния и влошаване при автоимунните заболявания. Без консултация със специалист и направено изследване можете да приемате само посочената на опаковката профилактична доза, тъй като витамин Д се натрупва в организма и има опасност от предозиране ако се прекали с него. Оказва се обаче, че много хора имат голям дефицит на витамина, който може да се коригира единствено с терапевтични дози, назначени от специалист.

  • Л-теанин

Л-теанинът е природно съединение, което се извлича от листата на зеления чай. Именно присъствието на Л-теанин в комбинация с кофеин в зеления чай е причина за различния му ефект върху нервната система, в сравнение с кафето. Тонизиращото и ободряващо действие на зеления чай се запазва дори следобедните часове, за разлика от това на кафето, което обикновено преминава след няколко часа. Л-теанинът помага за балансиране на нервната система и справяне със стреса. Приеман самостоятелно като екстракт, без наличие на коефеин, Л-теанинът е много подходящо средство при хора, които са силно преуморени, стресирани и тревожни. Единствено при проблеми със съня не препоръчваме приема на Л-теанин.

  • Билки

Фитотерапията е страхотно средство за справяне с тревогата и безпокойството, а комбинацията от билки, която избирам е строго съобразена с индивидуалното състояние. Ако трябва да спомена някои от често използваните билки за целта, това са маточина, риган, лайка, пасифлора. Билките с леко успокояващо действие се подреждат по сила на своето действие и според тежестта на проблема избирам подходящите. Не забравяйте, че тинктурите, екстрактите и сиропите действат по силно от билковите запарки.

Лечението на безпокойството, тревожността и хроничния стрес е динамичен процес, през който се променят използваните средства, както и техните дози до пълното справяне с проблема.

Ако имате нужда от подкрепа, за да се преборите с безпокойството и негативните ефекти на ежедневния стрес, можете да се обърнете към мен

маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.