Публикувано на

Tоплинното изтощение – враг номер едно при високите летни температури

През летните ни месеци тялото ни е заплашено от прегряване и изтощаване на организма в резултат на горещината, прекомерното излагане на слънце и недостатъчния прием на течности.

Симптомите на топлинното изтощение включват

силно главоболие, отпадналост, гадене, понякога повръщане, жажда и силна умора. Цветът на лицето се променя до жълтеникав или сивкав.

Много е важно през летните месеци да си набавим необходимите течности, за да не се получи дехидратация на тялото. Когато електролитите в тялото са недостатъчно, а прекомерното излагане на слънце е на лице, тогава сме най-застрашени. Активно натоварване със спорт също е по-добре да бъде сутрин рано или вечер, когато слънцето не е толкова парещо и температурите го позволяват.

Един много добър подход за сваляне на вътрешната температура е чаят от маточина. Разбира се, сервира се охладен.

Витамините са задължителен елемент, който помага в летните горещини. Комбинация от витамини и минерали ни предоставят необходимата енергия и възстановяват електролитния баланс в тялото. Задължителни компоненти са калции, магнезии, витамин Ц по възможност да са разтворими във вода.

Някои плодове също са богати на вода и електролити, а и са изключително вкусни и витаминозни. Консумацията на ананас, манго, банани и папая помагат на тялото ни да се справи с летните жеги.

Много често заедно с прегряването  може да забележим и обриви, в резултат на прекомерно потене. Те не са никак приятни и много често са съпроводени със сърбеж по гърдите, гърба или други части на тялото.

Затова трябва да се подготвим с подходящ противоалергичен продукт или да заложим на билколечението.

Геловете с алое вера, мента, камфор или чаено дърво са освежаващи, успокояващи кожата и лесно могат да бъдат открити по аптеките. Като най-подходящи са именно геловете, защото по-лесно попиват-т.е. гелове на водна основа, каквито са хидрогелове.

Такъв е например гелът с невен- класическо противовъзпалително и успокояващо кожата средство.

Ако симптомите на топлинно изтощение не минават и след горепосочените действия, консултацията с лекар е задължителна.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.