Публикувано на

Тай чи – ползи за здравето

Техниката, която се радва на особена популярност през последните години безспорно е тай чи. Тя представлява система от упражнения за постигане на хармония за тялото и душата. Произхода и е от древен Китай, където в напредналата си форма е била бойно изкуство за самозащита. Тай чи ни помага да подобрим потока на жизнената енергия в тялото си и да справим по естествен начин с възникналите неразположения.

Китайската философия повелява, че пътят към пълно самоусъвършенстване минава през статична и динамична медитация. Последната се състои от програма за дълбоко дишане в комбинация с аеробни стречинг упражнения. Именно това са техниките на тай чи, оприличавани от някои на танц и наричани от други “китайски бой със сянка”. Освен да подобрите цялостното си здравословно състояние, тези упражнения повлияват още концентрацията, равновесието и владеенето а тялото.

Научно доказано е, че голям процент от болестите в съвремието са резултат от стреса. В тази връзка тай чи проповядва, че трябва да възприемаме тялото си като единна умствена и физическа система, която може да бъде овладяна. Когато постигнем контрол над тялото си постепенно ще се излекуваме от всички последици на стреса. За разлика от класическите бойни изкуства, където често са възможни травми, тай чи е безопасно и дори помага да съхраним здрави ставите си. Движенията тук са бавни и спокойни и образуват така наречените “форми”. Последните помагат за поддържане на вестибуларния апарат. Сеансите често се провеждат на открито, където енергията на природата допълва хармонията и помага на концентрацията. Обикновено заниманията са групови, но могат да бъдат и индивидуални. В груповите занимания учителят по тай чи концентрира вниманието ни върху равномерното и плавно дишане. То спомага да се подобри дихателния обем и значително подобрява състоянието на хора с хронични респираторни проблеми.

Множество изследвания доказват, че тай чи облекчава състоянието при ревматоиден артрит. Сковаността на ставите се повлиява от плавните и меки движения. Доказателства има също за благотворното влияние на техниката при остеоартрит и фибромиалгия. Значителни са ползите за сърдечно-съдовата система. Сеансите по тай-чи не водят до ускоряване на пулса и същевременно спомагат за нормализиране на кръвното налягане при хипертоници. Последиците от дългогодишен заседнал начин на живот успешно се повлияват от продължителни занимания с тай чи. В даден етап от възстановителния план след операция или травма на опорно-двигателния апарат могат да се включат тези упражнения. Те разтягат мускулите и сухожилията и същевременно подсилват ставните връзки, като ускоряват оздравяването. Тай чи се концентрира върху поддържането на равновесие и правилната стойка, което намалява риска от падания при по възрастните пациенти. Не на последно място трябва да споменем подсилването на имунната система и намаляване склонността към депресии.

В редица западни държави тай-чи се практикува широко още от 80-те години. През последните години техниката доби популярност и в България като все повече хора се интересуват и стават последователи. Вече има утвърдени школи, където можете да се посветите на философията на тай-чи и да постигнете пълна хармония.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.