Публикувано на

Свеж поглед и в края на работния ден

Научно доказано е, че продължителната работа с компютър не уврежда зрението. Въпреки това, ежедневното взиране в екрана на монитора причинява редица проблеми със зрителния апарат, които ни създават дискомфорт.

Краят на работния ден обикновено е съпроводен от главоболие и затруднена акомодация на окото- настройване на окото за фокусиране на близки или далечни обекти. Умората на очните двигателни мускули и на очния нерв след продължително натоварване е временна и зрителния капацитет се възстановява напълно, след като очите отпочинат. Въпреки това, спазването на няколко прости правила на работното място ще помогне да запазим зрението си в по-добро състояние.

  • Наличието на блясък върху екрана силно затруднява фокусирането и води до многократно по-бърза умора на очния мускул. Блясъкът, предизвикан от външна светлина, лесно се коригира с подходящо положение на щорите в офиса.
  • Интензитетът на светлината, както и нейният спектър са от ключово значение, като е хубаво да бъдат спазени определените стандарти. По възможност, избягвайте работата на смесено осветление.
  • Понякога, невидимите на пръв поглед трептения на неизправен монитор, могат да се окажат сериозен враг на зрението. Винаги следете дали монитора ви функционира правилно.
  • Препоръчва се на всеки 10 минути, погледа да се отмества встрани от монитора и да се фокусира върху далечен обект, за да се тренира акомодацията на окото.
  • Продължителната работа с монитор, води до намаляване честотата на мигане от 20 мигания в минута на 5. Опитайте се да си наложите да мигате по-често, като постепенно го превърнете в навик. По този начин ще може да се произведе необходимото количество слъзна течност за достатъчно овлажняване на окото.
  • Редовното почистване на екрана и настройване на контраста и яркостта в зависимост от осветеността също не трябва да се пренебрегват.
  • Не се препоръчва продължителна работа на лаптоп, поради невъзможността да се нагласи разположението на екрана съобразно индивидуалните нужди. Ако се налага може да се сдобиете със стойка за лаптоп, която ще облекчи ситуацията.  По-възможност е хубаво да се избягва използването на лаптоп в превозни средства, тъй като създалите се вибрации затрудняват фокусирането.
  • Ъгълът на екрана трябва да сключва 90 градуса с равнината на погледа.

При установена сухота на окото, редовното използване на капки за очи изкуствена сълза, значително облекчава симптомите на парене, сухота и дразнене по време на работния ден.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.