Публикувано на

Стресът – как да го преодолеем

стрес

Живеем в свят, който непрекъснато се развива и стресът е неизменна част от ежедневието на всеки от нас.

Стрес в психологията е състояние на силно нервно напрежение, предизвикано от отрицателно физическо или емоционално въздействие. Стресът се определя като неспецифична реакция на тялото на всяко поставено пред него изискване за преустройство или приспособяване, осъществяваща се по стереотипен начин на базата на идентични биохимични промени. Или да онагледим една типична стресова ситуация:

Огледайте се, например в градския транспорт:  хората бързат с изнервени лица, мобилните телефони  звънят, блъсканица, викове, неприятни фрази в потискаща атмосфера.

И така изнервени, още от сутринта продължаваме нататък. Работата ни залива с проблеми – вече имаме крещяща нужда от доза успокоение. Пулсът ни е учестен и не се чувстваме комфортно, а е едва началото. И така посягаме към кафето и цигарите.

Вечерта вече сме капнали, няколко пъти по-ядосани, изнервени, най-често много гладни, понеже не сме имали време да се нахраним на спокойствие. По телевизора пак дават поредния недоволни хора, природни бедствия, катастрофи. Изобщо за какво ли да си пускаме телевизор?

Не можем да заспим, защото сме напрегнати и се чудим на следващия ден какво първо да свършим и защо ни боли главата толкова силно.

Не се ли е случвало това на всеки един от нас? Замисляме ли сте се колко много стрес има около нас? А този стрес е именно причината да се разболяваме, да ни боли главата, да не можем да спим, да вдигаме кръвно, да изпадаме в депресия, да посягаме към алкохола, цигарите.

Стресът е една от главните причини, която води до диабет тип 2, депресии, неврози, безсъние, гастрити и язва на стомаха, хипертония, отслабване на имунната система и оттам склонност към инфекциозни заболявания, смущения в концентрацията, главоболие, запек и други. Проблемите в отношенията с близките ни, конфликтите помежду ни и в работата също са причинени до голяма степен на липсата на душевна хармония. Всичко се дължи на факта, че стресът е навсякъде и за да сме в кондиция, да сме здрави и щастливи ние трябва да намерим най-ефективния начин да се преборим с него.

Силата на положителното мислене- най-важната стъпка в борбата срещу стреса

Въпреки че разочарованията в живота са неизбежни, от голямо значение е душевната нагласа, с която ще ги посрещнем.

Написани са редица книги и публикации за силата на положителното мислене. Разбира се, че няма как да контролираме мислите си изцяло, но можем да ги насочим в правилната посока. Замисляли ли сте се, че хората, които непрекъснато се оплакват за проблемите си, сякаш наистина ги привличат. Да, това е така, защото концентрирайки се върху нещо толкова силно, ние му придаваме енергия. Изнервените стават още по-изнервени, болните още по-болни, силните още по-силни.

Защо когато се притесняваме, че нещо няма да се получи, то наистина не се получава? Ето защо, защото не вярваме в себе си и се колебаем. За да преодолеем стресовите ситуации, за да не изпадаме в депресии, да не се оплакваме и да се чудим защо нещата не се получават, на първо място трябва да си повярваме.

Именно поради тази причина най-успелите са тези, които вярват в себе си, които мислят положително и най-важното, които могат да преодолеят стреса.

Има различни тактики и подходи да започнем да мислим положително. Например можем да си направим списък на нещата, които ни носят истинска радост в живота. Било то да препрочетем една прекрасна книга, да се порадваме на домашното си животно, което ни изпълва с положителни чувства, да се отдадем на любими спомени или да помечтаем. Важно е от сутринта да се чувстваме добре, да не се нервираме и да вярваме, че ни предстои един прекрасен ден. Всеки човек може да насочи мислите си в правилната посока, стига да поиска.

Оптимизмът и положителната нагласа, овладяването на баланса в човешките отношения ще ни превърнат в хора, които носят радост на околните. Именно така ще трансформираме ведрите мисли в енергия, толкова силна, че да огрява и топли всички край нас. Важно е само да повярваме и да направим първата стъпка към по-добрия живот.

Усмихнете се. Точно така. Току-що направихте първата стъпка. Оттук нататък всичко зависи само и единствено от вас самите,  защото е валиден принципът: “Човек се превръща в това, за което мисли най-силно”.

Освен  усвояване на техники за овладяване на стреса и позитивно мислене, редица билки и супер храни могат да ни помогнат да преодолеем проблема в сългосрочен план.

Как да възстановим баланса на нервната система и да се справим успешно със стреса, умората и безсънието с помощта на ефикасни билки и полезни супер храни ще научите по време на предстоящия онлайн мастър клас. Повече информация за събитието и записване за участие ще откриете тук.