Публикувано на

Соколечението – оазис на жизнената енергия

Многобройни изследвания показват неоспоримите ползи от хранителен режим богат на плодове и зеленчуци, тъй като те съдържат жизненоважните витамини, минерали, аминокиселини и хранителни ензими. Смята се, че такъв хранителен режим намалява риска от развитие на хронични сърдечно-съдови заболявания и на диабет. По-малка е също вероятността от развитие на рак. В търговската мрежа се предлага широка гама от различни видове сокове, които за съжаление далеч не могат да се сравняват по свойства с прясно изцедените. След пастьоризиране и консервиране много от полезните съставки губят ефективността си.

Сокотерапията включва консумацията на сок от сурови плодове или зеленчуци. Тя се прилага както превантивно така и за лечение на различни заболявания и детоксикация на организма. Соколечението съществува под различни форми. Възможно е просто да прибавите приема на различни сокове към ежедневното си меню за подсилване на организма. Може да пречистите организма си като приемате специални комбинации от сокове в продължение на няколко дена. Съществува и така наречената терапия на Герсон, която е разработена на базата на соколечението за терапия на рак, артрит и други заболявания. Клиники на Герсон може да откриете в различни градове в САЩ. Лечението представлява прием на прясно изстискани сокове от плодове и зеленчуци на всеки час.  След известен престой в клиниката се преминава към домашно лечение. Неговата диета е базирана на схващането, че излишното количество на натрий в организма разтройва имунната система, черния дроб и панкреаса.

Тайната на сокотерапията се крие в това, че въздържането на организма от прием на твърда храна подобрява способността му да се самолекува. Енергията, която обикновено изразходва за да храносмели сложни храни, се пренасочва към собствения оздравителен процес. Доказано е, че приема на сокове детоксикира организма поради съдържащите се в тях антиоксиданти, които елиминират натрупалите се свободни радикали. В допълнение плодовете и зеленчуците допринасят за алкализиране на тъканите в организма.

За лечението със сокове са ви необходими единствено пресни плодове, сокоизтисквачка или блендер и проявено желание. Соковете трябва да се консумират прясно изтискани, когато са най-богати на лечебни вещества. Изключително важно е да измиваме много добре плодовете и зеленчуците преди консумация.

На какво са богати някои плодове и зеленчуци:

Домати – Каротини, ниацин, витамин С и К, фолиева киселина

Спанак  –  Витамин В и Е

Пиперки  –  Хром, витамин С

Ряпа  –  Манган, селен, мед, фолиева киселина

Зелен грах  –  Цинк

Чесън  –   Витамин В6, цинк, селен

Целина –   Витамин В1, В2, В6 и С

Брюкселско зеле  –  Витамин В1, В6, С и К, фолиева киселина

Броколи  – Витамин А, В6, С и К, фосфор, калий

Джинджифил  –  Цинк

Цитрусови плодове  –  Витамин С

Грах  –  Цинк

Пъпеш  –   Калий, витамин С, бета-каротин

Моркови  –   Бета-каротин

Започващите соколечение трябва да се консултират с диетолог или лекар. Соколечението комбинирано с продължително гладуване крие риск от нарушения в електролитния баланс и трябва да бъде строго контролирано!

Пълна информация за хранителните стойности на основните продукти в кухнята ще откриете в КУЛИНАРНА ТАБЛИЦА – вашият партньор в здравословното хранене!

Таблица с калории в основните храни
Кулинарна таблица

За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. За контакти: https://www.vitanaturale.eu/ тел. 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова е квалифициран фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Тя е дипломиран магистър по „фармация“ и специалист по „Лечебни растения и фитопродукти”. С удоволствие споделя знанията и опита си в областта, като автор на публикации и лектор на тематични семинари. Повече информация за нейната практика ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu За контакт: тел. 0884-789-278

86 posts

Напиши коментар
  1. Много полезна публикация за лечението със сокове! Развитие на темата би било добре

  2. Много полезна публикация за лечението със сокове! Развитие на темата би било добре

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.