Публикувано на

Сенна хрема – лечебни методи от природата

С настъпването на пролетта започва сезона на сенната хрема. Проявява се най-често с кихане, воднист секрет от очите и носа, запушен нос, главоболие, както и сърбеж на очите и носа. Състоянието възниква като алергична реакция на организма към протеиновите молекули от поленовите зърна. Последните се отделят от много дървесни и тревисти растения през пролетния сезон и разнесени от вятъра се вдишват.

От гледна точка на природната медицина алергиите се свързват със смущения в имунитета както и в храносмилането. Природните методи за лечение целят да нормализират тези функции и да подсилят организма. Приема на чай от коприва 1-2 месеца преди началото на сезона може значително да облекчи симптомите на алергичния ринит.

Главна предпоставка за успех при лечението е добро общо състояние на пациента, което започва с подходяща диета. Много често хората, които са алергични към поленов прашец проявяват и някои хранителни алергии. Тези храни трябва да се идентифицират и да се избягват през пролетния сезон.

Подходяща диета през този сезон включва нискомаслени храни главно от растителен произход. Увеличете приема на ядки, плодове, пречистващи сокове и смутита. Дневният прием на вода трябва да осигури добра хидратация на организма. Диетата трябва да е богата на зеленолистни зеленчуци, морков, цвекло, чушки, лук, чесън, джинджифил и хрян.

По възможност ограничете приема на следните: алкохол, кофеин, млечни продукти, шоколад, фъстъци, червено месо, бяла захар.

Добавки, витамини и минерали:

 • Биофлавоноиди (кверцетин, катехин и хесперидин) Приемайте 2-3 гр. дневно, като при много остри симптоми увеличите до 6 гр. Биофлавоноидите са природни антихистамини, които действат силно противоалергично. Ензимът Бромелаин, както и витамин C подсилват действието на флаводноидите, поради което е хубаво да се приемат в комбинация.
 • Ленено масло – по 1 ч.л. дневно
 • Пробиотици – възстановяват чревната флора и стимулират имунитета
 • Витамин А – доза от 5 000 IU на ден
 • Витамин Е – доза от 25 IU на ден
 • Витамин C – доза от 60 мг дневно
 • Цинк – доза от 30 мг на ден

Фитотерапия

Особено важно е да си набавите качествени билки в срок на годност, за да се предотвратят евентуални странични реакци.  Условията на приготвяна на чайове и отвари в домашни условия трябва да се спазват стриктно.

 • Очанка (Euphrasia officinalis) – успокоява дразненето и сърбежа на очите и намалява секрецията.
 • Коприва (Urtica dioica) – действа противовъзпалително и антихистаминово.
 • Гинкo (Gingko biloba) – съдържа флавоноиди, подобрява кръвообръщението и имунитета; действа противовъзпалително.
 • Шипка (Rosa canina) –съдържа витамин C и биофлавоноиди.

Хомеопатично лечение

 • Nux vomica – залпово кихане, сърбеж и дразнене в ноздрите.
 • Sabadilla – неспирни кихавици, сърбеж на небцето преди кихане, свръхчувствитеност от аромат на цветя.
 • Allium cepa – обилна водниста, пареща хрема, недразнещо сълзене.
 • Euphrasia officinalis – обилен дразнещ секрет от очите, конюнктивит, недразнеща хрема.
 • Arsenicum album – усещане за парене, силно зачервяване на очите и носната лигавица, влошаване нощем. Дозировката на всички изброени е 9 CH по 5 гранули през 15-30 минути, с последващо разреждане на приемите при подобрение.
 • Naphtalinum – Дразнещ секрет от очите и носа, кихавици.

Дозировка 5 CH по 5 гранули през 15-30 минути, с последващо разреждане на приемите при подобрение

 • Apis mellifica – запушен нос, оток на носната лигавица, клепачите и конюнктивите.

Дозировка 15 – 30 CH 3 пъти по 5 гранули

Терапия за десенситизация както и акупунктура са ефикасни методики за повлияване на симптомите на алергичния ринит.

Хранене

За успешен контрол на хроничните сезонни алергии от ключово значение е да поддържаме ниски нивата на възпаление в организма. На първо място е важно да спазваме балансирано противовъпалително хранене, което изключва храните причиняващи възпаление. Прибавянето на някои полезни храни и билки с противовъзпалително действеие допълнително благоприятства контрола на възпалителителните процеси. Дисбакетриозата е друга основна причина за повишаване на възпалението в организма, поради което са нужни постоянни усилия за балансиране на микробната флора на червата.

Цялостни насоки за пробиотично и противовъзпалиелно хранене, най-полезните билки и храни за намаляване на възпалението ще научите по време на предстоящия онлайн клас. Повече информация за събитието и записване за участие ще откриете тук

Автор:

маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене

website: https://www.vitanaturale.eu

Е-mail: boyana@vitanaturale.eu

Тел. 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Напиши коментар
 1. Много полезна статия. И наистина при все по- голям брой заболявания и алергии е доказано, че храненето има много важно значение.

 2. Много полезна статия. И наистина при все по- голям брой заболявания и алергии е доказано, че храненето има много важно значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.