Публикувано на

Рецепти за здрав сън с етерични масла

От сърцето, мозъка и дробовете до имунната функция, метаболизма, настроението и  защитните сили на организма при борбата с вируси и бактерии – всяка една от тези системи и клетки в човешкото тяло се влияе от количеството и от качеството на съня. Както храната и водата, сънят също е от особена важност за оцеляването и здравето на човека. Ето защо липсата на качествен сън или хроничното недоспиване могат да доведат до заболявания като сърдечносъдови болести, високо кръвно налягане, наднормено тегло, диабет, депресия, отслабен имунитет, хормонални дисбаланси, ракови заболявания и други.

Списъкът със стряскащи данни и рискове е дълъг, но ни напомня още веднъж за необходимостта да се погрижим за себе си.  Ако сте от хората, които вече страдат от безсъние, вероятно приемате медикаменти, за да подпомогнете процеса на заспиване и дълбокия сън. Добрата новина е, че има напълно натурален начин, по който да нормализирате ритъма си. Тук отново на помощ идва лечебната сила на етеричните масла и хидролатите. В следващите редове ще ви запознаем с някои изпитани рецепти и конкретни етерични масла, с които да помогнете на организма си да възстанови естествените си процеси, така че да си набавяте необходимото количество добър сън.

Най-ефективните етерични масла за подобряване на съня са:


Можете да използвате специалния код за отстъпка “FZ5” и да поръчате всички споменати етерични масла OSHADHI с 5% намаление. Промокодът е валиден и за всички други масла и дифузери на бранда.


A сега ви споделяме една практическа рецепта в три стъпки за здрав и качествен сън:

  1. Дифузия – за да успокоите мислите си, да отпуснете тялото и ума си, дифузирайте избрани етерични масла от изброените преди сън, може и да опитате съчетания. Препоръчваме ви да подготвите стаята си, като оставите дифузера включен от 15 до 20 минути преди да си легнете. Подхоящи за случая са комбинациите от етерични масла Затвори очи и Аз съм сънчо.
  2. Вана за крака: вечер преди лягане поставете в топла вода 2 шепи английска сол и 3-4 капки от следните синергии по избор: Затвори очи, Аз съм сънчо или Oсвободи стреса. Оставете краката си във водата докато се охлади. Английската сол помага на организма да се пречисти и да изхвърли натрупаните токсини в тялото.
  3. Масаж – Масажът се прилага на коремната област, краката, кръста и бедрата вечер след ваната за крака, описана по-горе.

Масажно масло: Сложете 15 капки от синергията Освободи стреса в 30 мл. студено пресовано масло от бадем.

Начин на употреба: Затоплете дланите си и добавете 2-3 помпи от горепосоченото масажно масло. Масажирайте отдолу нагоре стъпалта, глезените, краката, коремната област, бедрата и кръста. Нанесете малко количество от масажното масло на слънчевия сплит, китките или по протежението на гръбначния стълб.

Препоръчваме ви да прилагате тези 3 стъпки всяка вечер. При възможност допълнете практиката с ароматерапевтичен масаж на цяло тяло един път в седмицата.


Можете да използвате специалния код за отстъпка “FZ5” и да поръчате всички споменати етерични масла OSHADHI с 5% намаление. Промокодът е валиден и за всички други масла и дифузери на бранда.

Автор: Милена Иванова, ароматерапевт

blank

Милена Иванова е клиничен ароматерапевт, член на Борда на Международната федерация на професионалните ароматерапевти (Лондон, Великобритания, www.ifparoma.org).

След 20 години успешна кариера в сферата на бизнеса и финансите, през 2017-2018 година записва следдипломна програма за Клиничен ароматерапевт в Института по традиционна и билкова медицина и ароматерапия (ITHMA) в Лондон. Пише дипломната си работа по темата „Приложения на етеричните масла в стоматологията – преглед на научни изследвания и публикации“. Завършила е MBA във INSEAD Фрация през 2003 година, през 2018 специализира и като сертифициран независим директор отново там.

9 posts