Публикувано на

Психично здраве по време на пандемия с помощта на ароматерапията

Животът в условия на пандемия неминуемо донесе рискове не само за физическото ни здраве, но и за психиката ни. Освен притеснението от заразяването със самата болест и неизвестните около протичането ѝ, сериозен фактор за нарастващото безпокойство и отключване на депресивни състояния е страхът за близките, нестабилната икономическа обстановка и възможната загуба на работа, наред с липсата на социален живот и контакти, изолацията и самотата. Всичко това води до увеличаване нивото на стрес, който изчерпва хормоните в човешкото тяло и резултира в спадане на имунитета и проблеми със съня.

Сегашната криза дава отражение върху психиката ни и то в дългосрочен план. През последните две години у нас се затвърждава следната тенденция – с най-висок дял са хората, страдащи от тревожност, а след тях се нареждат тези с депресивни и маниакални състояния. По последни данни на Института за изследване на населението и човека при БАН,  жените от големите градове, работещи от вкъщи, които паралелно с това се грижат за децата и семейството, са най-засегнати от ситуацията. Икономическата опасност е друг силно стресов фактор, който пък се отразява сериозно на мъжката част от населението.

Всички тези стряскащи факти дават основание още веднъж да се обърнем към нас самите и да се погрижим за себе си и своето здраве отвътре навън. При подобен  дълбок емоционален стрес може да си помогнем със силата и лечебните свойства на етеричните масла. Нека проследим как и защо?

Знаем, че обонянието е 10 000 пъти по-точно от другите ни сетива, а ароматът достига до мозъка ни само 20 секунди. Така при вдишването на етерично масло ароматните молекули стимулират изградена от нервни клетки носна лигавица и активират електрически импулси, които достигат до лимбичната система или центъра за емоционален контрол. Тя е пряко свързана с частите на мозъка, които контролират кръвното налягане, сърдечната честота, паметта, дишането, хормоналния баланс и нивата на стрес. Ето защо етеричните масла могат да влияят пряко и ефективно както на  физическо, така и на психическо ниво.

В следващите редове ще ви представим основните етерични масла, които могат да послужат за подкрепа при тревожност, стрес и трудни емоционални периоди.

Слънчевата природа на етеричните масла и по-специално на тези от групата на цитрусовите, със сигурност е една от причините хората в северните страни да се чувстват толкова привлечени от ароматерапията, особено през дългите зимни месеци. Масовата употреба на цитрусови масла в парфюмерийната и хранително-вкусовата промишленост и в ароматерапията със сигурност е свързана с „щастливия“ характер на тази специална ботаническа група. Цитрусовите масла са породили безброй формули, много от които изключително полезни за облекчаване на стрес, нервно изтощение и депресия, а също и на физическите неразположения, произтичащи от тях.


Можете да използвате специалния код за отстъпка “FZ5” и да поръчате всички описани етерични масла с 5% намаление от тук. Промокодът е валиден и за дифузерите на бранда.


Ето накратко информация за най-ефективните масла сред цитрусите:

Бергамот (Citrus bergamia)

Етеричното масло от бергамот е едно от един от най-силните антидепресанти в ароматерапията. Влияе охлаждащо, отпускащо, освежаващо и повдигащо. Бергамотът

успокоява ума в моменти на стрес, отпуска физическото тяло, облекчава насъбраното напрежение в мускулите и ставите, подготвя за сън.

Нероли 

Етеричното масло от нероли се извлича от силно ароматните нежни бели цветове на дървото на горчивия портокал. Ароматът е силно концентриран – една капка е достатъчна за голямо присъствие. Това масло има силно въздействие в стресови ситуации, подобрява настроението, отпуска нервите. Подкрепя и стабилизира менталното състояние, помага при умственото изтощение и депресия. Нероли успокоява бързо при внезапно възникнали, силно разстройващи емоции; подхранва сърцето и му помага да се върне обратно към здравословно желание за живот. Нероли е едно от маслата силно свързващи ни с духовната ни страна и може да спомогне за духовно осъзнаване и разбиране.

Мандарина (червена), био (Citrus reticulata)

 Етеричното масло извлечено от корите на мандарини повдига настроението и придава слънчево излъчване. Ароматът е силно успокояващ и разведряващ, любим е и на най-малките деца, повдига настроението и придава слънчево излъчване. Може да помогне да намерите радост и оптимизъм, да ви накара да почувствате топлина и сигурност. Мандарината има относително ниска фоточуствителност, но въпреки това препоръчваме внимателна употреба.


Можете да използвате специалния код за отстъпка “FZ5” и да поръчате всички описани етерични масла с 5% намаление от тук. Промокодът е валиден и за дифузерите на бранда.


Комбинация от етерични масла (синергия) О! Цитруси

Тази комбинация от етерични масла: мандарина, портокал, бергамот и лимон внася усмивки и позитивни мисли. Свежият цитрусов аромат повдига духа, вдъхва увереност и спокойствие.  Синергията подобрява концентрацията и помага да останете центрирани в моменти на стрес.  Успокоява ума в подготовка за спокоен сън.

Ето и няколко масла извън семейството на цитрусите, които могат да бъдат от полза.

Безсмъртниче

Етеричното маслото от безсмъртниче е с доказано положително влияние при състояния, причинени от стрес, нервно изтощение и разстройства, летаргия и депресия. Безсмъртничето стимулира дясната страна на мозъка и спомага за справянето с дълбоко вкоренен емоционален стрес като негодувание и гняв. Много добър избор за хора, които страдат от посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Розмарин

Етеричното масло от розмарин се използва ефективно при депресия, храносмилателни, респираторни и чернодробни проблеми. В съвременната билкова медицина се прилага при мигрена и като леко болкоуспокояващо средство.

Равинтсара

Етеричното масло от равинтсара притежава изключителната способност да отпуска нервната система, като в същото време я тонизира. Препоръчително е при състояния на лека тревожност, депресия, нервна умора, безсъние и емоционално неспокойствие. Премахва болезнените емоции и освобождава от стари емоционални травми. Предизвиква положителни чувства като радост и надежда, раздвижва блокираната енергия.

Несъмнено за поддържането на добро психично здраве са нужни позитивни мисли. Мислите могат да ни разболеят, но и да ни излекуват. Затова се грижете за доброто си настроение и се усмихвайте по-често!


Можете да използвате специалния код за отстъпка “FZ5” и да поръчате всички описани етерични масла с 5% намаление от тук. Промокодът е валиден и за дифузерите на бранда.

 

Автор: Милена Иванова, ароматерапевт

blank

Милена Иванова е клиничен ароматерапевт, член на Борда на Международната федерация на професионалните ароматерапевти (Лондон, Великобритания, www.ifparoma.org).

След 20 години успешна кариера в сферата на бизнеса и финансите, през 2017-2018 година записва следдипломна програма за Клиничен ароматерапевт в Института по традиционна и билкова медицина и ароматерапия (ITHMA) в Лондон. Пише дипломната си работа по темата „Приложения на етеричните масла в стоматологията – преглед на научни изследвания и публикации“. Завършила е MBA във INSEAD Фрация през 2003 година, през 2018 специализира и като сертифициран независим директор отново там.

9 posts