Публикувано на

Прилошаване при пътуване – как да се предпазим

Доста често ни прилошава когато пътуваме с автомобил, кораб, влак или самолет. Децата са особено уязвими поради по- чувствителния си вестибуларен апарат но с годините обикновено проблема отшумява. При хора, страдащи от мигрена и при жени по време на месечния цикъл симптомите се проявяват много по често. Прилошаване се появява, когато движението повлиява органа на равновесието. До главния мозък достигат смесени  сигнали от зрителния  и от вестибуларния апарат. Те подават различна информация за положението на тялото поради повтарящите се кратки вибрации при пътуване, при което той не може да обработи правилно информацията. В по-леката форма наблюдаваме главоболие и дискомфорт, а в по тежки случаи гадене и повръщане. Не винаги движението е причина за прилошаване, миризмата на петрол, храна или четенето също могат да го предизвикат.

Как да се предпазим:

На път

Не се препоръчва обилно хранене преди пътуване. Гледайте пътя пред себе си или хоризонта. Изберете предната седалка в колата и избягвайте четенето или друга дейност, която изисква концентрация върху близки обекти. Не позволявайте на детето да играе игра, защото продължителното гледане надолу повишава риска. Ако то е предразположено към прилошаване избягвайте тази тема на разговор с него, за да не го концентрирате върху проблема. Плавното шофиране с редовни почивки се понася много по лесно от пътуващите. Отваряйте прозореца често за да вдишате чист въздух.

При плаване

Избягвайте да стоите в близост до машините и да вдишвате изгорели газове. Да подишате свеж въздух като се разходите по палубата е добра идея стига да  се концентрирате върху хоризонта, а не върху вълните.

В самолета

Изберете седалка над крилото, където самолета е най-стабилен. Допрете главата си плътно до облегалката и се разсейте с релаксираща музика.

Лечение:

За превенция и за купиране на симптомите на прилошавене при пътуване в аптечната мрежа се използват препарати съдържащи

  1. Hyoscine –  Той е високо ефективен, като действието му може да продължи до 72 часа. Приема се 30 мин. преди пътуване. Разработени са и някои трансдермални пластири, които се залепят преди пътуване и осигуряват освобождаване на лекарственото вещество.
  2. Антихистамини – Широко се използват, но някои могат да причинят замаяност, което не позволява шофиране.

Хомеопатия Вземете една доза от подходящо лекарство преди тръгване, а ако е необходимо и по време на на самото пътуване. Използват се Cocculus: при всички симптоми на прилошаване по време на пътуване. Tabacum: когато дори и най- лекото движение предизвика гадене у вас, потите се и бледнеете.

Джинджифилът помага много ако се вземе два часа преди пътуване в суров вид, под формата на чай или капки тинктура. Ментата също е алтернатива.

Акупресура Натиснете точка ПС 6 между сухожилията на два пръста над свивката на китката от вътрешната страна.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова е квалифициран фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Тя е дипломиран магистър по „фармация“ и специалист по „Лечебни растения и фитопродукти”. С удоволствие споделя знанията и опита си в областта, като автор на публикации и лектор на тематични семинари. Повече информация за нейната практика ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu За контакт: тел. 0884-789-278

83 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.