Публикувано на

Прилошаване при пътуване – как да се предпазим

Доста често ни прилошава когато пътуваме с автомобил, кораб, влак или самолет. Децата са особено уязвими поради по- чувствителния си вестибуларен апарат но с годините обикновено проблема отшумява. При хора, страдащи от мигрена и при жени по време на месечния цикъл симптомите се проявяват много по често. Прилошаване се появява, когато движението повлиява органа на равновесието. До главния мозък достигат смесени  сигнали от зрителния  и от вестибуларния апарат. Те подават различна информация за положението на тялото поради повтарящите се кратки вибрации при пътуване, при което той не може да обработи правилно информацията. В по-леката форма наблюдаваме главоболие и дискомфорт, а в по тежки случаи гадене и повръщане. Не винаги движението е причина за прилошаване, миризмата на петрол, храна или четенето също могат да го предизвикат.

Как да се предпазим?

На път

Не се препоръчва обилно хранене преди пътуване. Гледайте пътя пред себе си или хоризонта. Изберете предната седалка в колата и избягвайте четенето или друга дейност, която изисква концентрация върху близки обекти. Не позволявайте на детето да играе игра, защото продължителното гледане надолу повишава риска. Ако то е предразположено към прилошаване избягвайте тази тема на разговор с него, за да не го концентрирате върху проблема. Плавното шофиране с редовни почивки се понася много по лесно от пътуващите. Отваряйте прозореца често за да вдишате чист въздух.

При плаване

Избягвайте да стоите в близост до машините и да вдишвате изгорели газове. Да подишате свеж въздух като се разходите по палубата е добра идея стига да  се концентрирате върху хоризонта, а не върху вълните.

В самолета

Изберете седалка над крилото, където самолета е най-стабилен. Допрете главата си плътно до облегалката и се разсейте с релаксираща музика.

Лечение

Лекарства – За превенция и за купиране на симптомите на прилошавене при пътуване в аптечната мрежа се използват препарати съдържащи

  1. Hyoscine –  Той е високо ефективен, като действието му може да продължи до 72 часа. Приема се 30 мин. преди пътуване. Разработени са и някои трансдермални пластири, които се залепят преди пътуване и осигуряват освобождаване на лекарственото вещество.
  2. Антихистамини – Широко се използват, но някои могат да причинят замаяност, което не позволява шофиране.

Хомеопатия Вземете една доза от подходящо лекарство преди тръгване, а ако е необходимо и по време на на самото пътуване. Използват се Cocculus: при всички симптоми на прилошаване по време на пътуване. Tabacum: когато дори и най- лекото движение предизвика гадене у вас, потите се и бледнеете. Друг препарат който може да промогне при гадене е Nux vomica.

Джинджифилът помага много ако се вземе два часа преди пътуване в суров вид, под формата на чай или капки тинктура. Ментата също е алтернатива.

Акупресура Натиснете точка ПС 6 между сухожилията на два пръста над свивката на китката от вътрешната страна.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за изготвяне на индивидуална холистична програма ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

 

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts