Публикувано на

Преоткрийте свободата на движението с техниката Александър

Много често се оплакваме от симптоми като: болки в гърба, схванати рамене, паднал свод на ходилото, болки в колената безсъние, затруднено дишане и дори проблеми с храносмилането. Какво обединява тези наглед несвързани оплаквания и възможно ли е в основата им да стои един причинител? На тези въпроси може да ви отговори именно концепцията на техниката на Александър. Тя има за цел да научи хората как да стоят правилно в изправено и седнало положение, как да се движат с цел да се елиминира излишното напрежение, което се е натрупало в мускулно-скелетния апарат. Техниката на Александър е много повече практика отколкото теория и цели да се установи диалог между човека и неговото тяло и той да  започне да практикува своите движения съзнателно. Много от наблюдаваните здравословни проблеми се дължат именно на неправилни навици като: неравномерно разпределение на тежестта между двата крака, неправилно ходене или бягане, позиция на главата и ръцете, неправилна стойка на седеж за продължително време. Техниката на Александър цели да ви превъзпита в правилно телодържание,  да поправи вече изградените навици и да ви върне удоволствието от движение без болка.

Техниката е кръстена на името на актьора Фредерик Матиас Александър, който е развил своето учение през 90-те години на 19 век. Той е страдал от проблеми с дишането и говора по време на сценична изява. След като лекарите го уверяват, че няма органична причина за това, той започва да се самонаблюдава в серия от огледала  рецитирайки  своите реплики. Забелязва специфичното позициониране на врата и главата назад и надолу. В резултат на тези наблюдения той сформира теория, според която позиционирането на главата е от основно значение за разложението на всички останали части на мускулно-скелетния апарат по- надолу. Човешката глава тежи около 7,5 % процента от теглото на цялото тяло. Ако този товар не се разпредели правилно цялата носеща конструкция, а именно всички отдели на гръбначния стълб, страдат. Той прави хипотезата, че неправилното  разположение на главата може да стане причина и за проблеми с дишането и говора. След като успял да премахне навика си да скъсява и придвижва врата си назад Александър се излекувал от сценичните си проблеми. Той вярвал, че неговите упражнения могат да спомогнат за оздравителния процес на редица заболявания и още приживе написва 4 книги и обучава свои последователи, които да преподават тази техника. Истината е, че техниката на Александър днес се радва на огромна популярност и се практикува във всички точки на земното кълбо.

Заниманията се провеждат лично – учител и ученик като се състоят от последователни сеанси от по 30 минути. Необходими са от 10 д0 40 сеанса в зависимост от случая. Учителят наблюдава движенията и стоежа на ученика, анализира и му показва нагледно чрез помощни материали и видео записи. Ученици са обикновено хора работещи  на компютър, пациенти с хронични болки, актьори, певци, танцьори. Учителят подхожда индивидуално към всеки ученик като го обучава как да извършва всекидневните си движения с правилна позиция на главата, врата и гръбначния стълб.

Вече съществуват доказателства за това, че техниката на Александър е ефективна в борбата с хроничната болка. Проучване от 2002г. показва, че техниката на Александър значително подобрява двигателната способност на болни от Паркинсон. Редица проучвания от 1996, 1997 и 2003 година доказват положителното въздействие на техниката върху болковия синдром при различни заболявания на гръбначния стълб. Изследване на британската асоциация по спортна медицина също отчита ролята на тези упражнения за възстановителния процес при спортни травми.

Откакто човека е заел изправен стоеж и е станал Homo erectus проблемите с гръбначния стълб винаги са го съпътствали. Техниката на Александър създава култура и дисциплина на движение, която е гаранция за здраво и спокойно съществуване.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.