Публикувано на

Пречиствател за въздух – полезен за здравето по време на пандемия и не само

През периода на пандемията от SARS-CоV-2 – ковид 19, въздухопречиствателите навлизат като полезен алтернативен елeктрически уред, който има много ползи за по-леко протичане на заболяването. Производители с дългогодишен опит в производството на въздухопречистватели съобщават, че произведените от тях продукти пречистват SARS-CоV-2. Някои въздухопречистватели още преди пандемията от SARS-CоV-2, имат характеристика, че пречистват вируса грип щам H1N1 99.99% за квадратурата, за която са сертифицирани от АХАМ (Асоциация за производители на продукти за дома) или друга независима организация с изследователска дейност. Важно е да се отбележи необходимостта да се проверява как са се сдобили въздухопречиствателите с характеристиките относно пречистване на вирусите, дали имат сертификати от независими организации и лаборатории.

Друга съществена характеристика за пречистване на вирусите е йонизацията. Тя осигуряват по-активна кислородна среда, която е неблагоприятна за вирусите, бактериите и акарите. Йонизаторите създават електростатични полета вътре във въздухопречиствателите. Електростатичните полета в обемите, където са по-силни, могат да убият вирусите мигновено по физичен път. Филтрите, които се вграждат са много важни за задържането и пречистването на SARS-CоV-2.  По данни на официалните източници свързани с пандемията SARS-CоV-2 размерът на вируса е 125 нанометра. Повечето филтри са предвидени заедно с функцията йонизация да пречистват фини прахови частици по-големи от 0.3 микрона (300 нанометра) или степен на пречистване True Hepa. Важно е филтрите на въздухопречиствателите да са изградени от антибактериални материали и да притежават идеална форма без микро пространства, които могат да станат среда за развитие на вирусите. Способността на въздухопречиствателите да пречистват вирусите, бактериите и акарите и да йонизират въздуха допринаса за намаляване на вирусния товар от SARS-CоV-2 за човешкия организъм и евентуално по-леко протичане на болестта. Същото важи за хора, които се намират в едно помещение с болен човек, където поради по-малък вирусен товар вероятността да се разболеят здравите хора наоколо намалява.

Ползи при Астма и сенна хрема

Огромна е ползата от пречиствателите на въздух при хора страдащи от астма, поради способността им да спират фини прахови частици по-големи от 0.3 микрона. Много модели са предвидени с режим сън – работят много тихо и имат възможност да изключат цялото си осветление. Тези въздухопречистватели могат да спомогнат за по-спокоен сън без пристъпи. По-скъпите модели от висок клас имат функция да се саморестартират след спиране на електрозахранването. След възстановяване на електрозахранването уредът ще се рестартира до една минута и ще продължи да доставя чист въздух. Пребиваването в среда с пречистен въздух би могла да намали нуждата от лекарства необходими за успокояване на пристъпи при тези пациенти.

В периода със засилено присъствие на алергени в околната среда, който започва през май месец и продължава до септември, използването на въздухопречиствател е особено полезно за хората страдащи от алергии. През летните месеци пък хубавото и топло време предразполага хората да отварят прозорците на домовете и офисите, което е съпроводено с навлизане освен на пресен въздух, и на органични алергени. Тези алергени водят до увеличаване на астматичните пристъпи и сенната хрема. Филтрите могат да уловят до 99.99% от алергените, с което ползването на въздухопречиствател спомага за по-благоприятното преминаване през тези периоди. Наблюдавано е също, че хората използващи редовно въздухопречиствател са с по-добър тонус и работоспособност през цялата година.

Здраве за най-малките 

Важно е да отбележим и ползите за новородените бебета от въздухопречиствателите от висок клас. Посредством обезпрашаване на въздуха предпазват малките фини нослета на бебетата от запушване. Прахът отнема влагата от секретите в нослетата, което е предпоставка за образуване на засъхналите твърди секрети. Използването на пречиствател за въздух помага за доброто овлажняване на носната лигавица при бебетата. Пречиствателят HealtProtect убива вирусите, бактериите и акарите, които се внасят в домовете от родителите. Често родители, които са прекарали леки или тежки вирусни инфекции, но са използвали пречиствател за въздух, споделят, че малкото бебе в дома им не се разболяло.

Когато избираме пречиствател на въздух

Безспорно ползите за човешкото здраве от въздухопречиствателите са много. Инвестицията във висок клас въздухопречиствател може да намали драстично нуждата от лекарствена терапия и многобройните посещения при лекар особено в сегашната пандемична обстановка. Такъв въздухопречиствател е модел HelthProtect 7470i на шведската водеща компания с 25 годишен опит Blueair. От май месец 2021 година на българския пазар започва да се предлага новият луксозен модел от висок клас HelthProtect 7470i. Този модел е въоръжен с много функции и характеристики, които убиват вируса SARS-CоV-2 и всички други вируси по физичен способ. За разлика от повечето модели въздухопречистватели, HelthProtect е снабден с филтри пречистващи фини прахови частици по-големи от 0.1 микрон (100 нанометра), за сравнение размерът на SARS-CoV-2 е 125 нанометра.

HelthProtect е тестван в независима лаборатория MRI Global с трето ниво на сигурност, за което е издаден сертификат. Моделите Healtprotect на Blueair са снабдени с функцията GermShield, която в режим на готовност дезинфектира филтъра и намалява развитието на вируси. Друга функция е саморестартът – при спиране на електрозахранването и след това при възстановяване HelthProtect продължава да доставя чист въздух за разлика от повечето други модели. Тази функция е важна за употреба на HelthProtect в детски градини, училищата и обществени сгради защото е достатъчно е изключи от контакта или да се свали предпазител от електрическото табло. Въздухопречиствателите HelthProtect са напълно безшумни на първа скорост, а цялото осветление може да се изключи. Най-малкият модел на HelthProtect спокойно може да се използва в спални помещения, като не смущава съня дори на най-чувствителните хора.

Научете повече за въздухопречиствателите HelthProtect от тук