Публикувано на

Нежният полъх на ароматерапията

Ароматерапия – що е то?

Ароматерапията представлява използване на извлечени от растения ароматни етерични масла за лечение както на физическо така и на психическо неразположение. Резултатите са разнообразни в зависимост от вида на използваните масла или техни комбинации както и от начина на приложение. Лечебните свойства на етеричните масла могат да бъдат: аналгетични, диуретични, отхрачващи, спазмолитични, успокоителни, противовъзпалителни, кръвоспиращи. Ефикасни са още за лечение на дихателни инфекции, стрес индуцирани болестни състояния, кожни болести и проблеми с храносмилателния тракт.

Как да ги прилагаме

Най-често етеричните масла се прилагат чрез вдишване като в търговската мрежа се предлагат специални апарати за ароматерапия. В домашни условия може да добавите малко количество етерично масло към купа с вода и да прилагате като парна инхалация. За директно прилагане върху кожата етеричните масла се разреждат в базови масла за да се избегне евентуална алергична реакция. Като такива се използват масла от: пшеничен зародиш, авокадо, маслини, шафран, сладък бадем. Стандартно се приготвят разтвори от 2 до 10% на етерични масла в базови. Освен това някои масла се използват за направа  на студени или горещи компреси за облекчаване на болка в мускулите. Маслата с противовъзпалителен ефект се използват за гаргара при възпалено гърло. Само за някои етерични масла е възможно и вътрешно приложение под формата на тинктура, настойка или свещичка. Това обаче не трябва да се предприема самостоятелно а само под контрола на квалифицирано медицинско лице.

Съвети за безопасност

Много етерични масла са високотоксични и изобщо не бива да се прилагат в ароматерапията- масло от горчив бадем, полски джоджен, лаврово дърво, седефче, див пелин и синап. За някои масла изрично е забранено вътрешното приложение- евкалипт, пелин, градински чай. Цитрусовите масла са фототоксични за това най-малко четири часа след тяхното прилагане трябва да се избягва излагане на пряка слънчева светлина. Хората прилагащи хомеопатия трябва да избягват етеричните масла от черен пипер, камфор, мента и евкалипт. Прилагането на неразредени  етерични масла локално трябва да се извършва само под ръководството на ароматерапевт. Съществуват етерични масла, които не са подходящи за лечение при деца, бременни и кърмачки или се нуждаят от допълнително разреждане. Ако страдате от хронично или остро заболяване трябва непременно да уведомите лекуващия си лекар при започване на терапия с етерично масло.

Етеричните масла са били използвани в терапията  от преди шест хиляди години. Днес се преоткрива тяхната сила при облекчаване на симптомите при хроничните заболявания както и психични проблеми. Отпуснете се блажено  в компанията на приглушена светлина и запалена арома-лампа и оставете всичко друго на магията на етеричните масла.