Публикувано на

Нежният полъх на ароматерапията

Ароматерапия – що е то?

Ароматерапията представлява използване на извлечени от растения ароматни етерични масла за лечение както на физическо така и на психическо неразположение. Резултатите са разнообразни в зависимост от вида на използваните масла или техни комбинации както и от начина на приложение. Лечебните свойства на етеричните масла могат да бъдат: аналгетични, диуретични, отхрачващи, спазмолитични, успокоителни, противовъзпалителни, кръвоспиращи. Ефикасни са още за лечение на дихателни инфекции, стрес индуцирани болестни състояния, кожни болести и проблеми с храносмилателния тракт.

Как да ги прилагаме

Най-често етеричните масла се прилагат чрез вдишване като в търговската мрежа се предлагат специални апарати за ароматерапия. В домашни условия може да добавите малко количество етерично масло към купа с вода и да прилагате като парна инхалация. За директно прилагане върху кожата етеричните масла се разреждат в базови масла за да се избегне евентуална алергична реакция. Като такива се използват масла от: пшеничен зародиш, авокадо, маслини, шафран, сладък бадем. Стандартно се приготвят разтвори от 2 до 10% на етерични масла в базови. Освен това някои масла се използват за направа  на студени или горещи компреси за облекчаване на болка в мускулите. Маслата с противовъзпалителен ефект се използват за гаргара при възпалено гърло. Само за някои етерични масла е възможно и вътрешно приложение под формата на тинктура, настойка или свещичка. Това обаче не трябва да се предприема самостоятелно а само под контрола на квалифицирано медицинско лице.

Съвети за безопасност

Много етерични масла са високотоксични и изобщо не бива да се прилагат в ароматерапията- масло от горчив бадем, полски джоджен, лаврово дърво, седефче, див пелин и синап. За някои масла изрично е забранено вътрешното приложение- евкалипт, пелин, градински чай. Цитрусовите масла са фототоксични за това най-малко четири часа след тяхното прилагане трябва да се избягва излагане на пряка слънчева светлина. Хората прилагащи хомеопатия трябва да избягват етеричните масла от черен пипер, камфор, мента и евкалипт. Прилагането на неразредени  етерични масла локално трябва да се извършва само под ръководството на ароматерапевт. Съществуват етерични масла, които не са подходящи за лечение при деца, бременни и кърмачки или се нуждаят от допълнително разреждане. Ако страдате от хронично или остро заболяване трябва непременно да уведомите лекуващия си лекар при започване на терапия с етерично масло.

Етеричните масла са били използвани в терапията  от преди шест хиляди години. Днес се преоткрива тяхната сила при облекчаване на симптомите при хроничните заболявания както и психични проблеми. Отпуснете се блажено  в компанията на приглушена светлина и запалена арома-лампа и оставете всичко друго на магията на етеричните масла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.