Публикувано на

Невенът в домашната аптека

Невенът (Calendula officinalis) приндлежи към семейство Сложноцветни наред с маргаритките, лайката и белия равнец. Невенът широко се използва и като градинско растение. Добре известен е с характерната си миризма и жълто-оранжевите си цветове.

Невенът произлиза от Азия и Южна и Централна Европа. Днес се отглежда в целия свят поради ценните си лечебни и кулинарни качества, а освен всичко това е подходящ и за декоративно растение.

Как да събираме билката и да я приготвим за прием?

Цветовете на невена се събират когато са напълно разцъфнали. В слънчев ден, след като се вдигне сутрeшната роса, се откъсват главичките. На светло и проветриво място се разстилат върху хартия да се сушат, като се внимава да няма пряка слънчева светлина. След като изсъхнат напълно плодникът се отделя от венчелистчета, като се запазват само последните. Съхраняват се в буркан от тъмно стъкло с херметически похлупак. Запарка може да се направи от 25 грама изсушен цвят от невен към които се добавя 0,5 л. вряща вода и се покрива за около 15 минути. Прецежда се през марля и се приема топла по 150 мл. до 3 пъти на ден. Между приемите трябва да я съхранявате в хладилник.

Показания за употреба на невена:

Установено е, че невенът съдържа каротеноиди, сапонини, смола, етерични масла, стероли и флавоноиди.

За външно приложение цветовете на невена се използват като антисептик при драскотини, изгаряния, порязвания и рани. Невенът действа регенератвно на епителната тъкан. Локално, билката се прилага под формата на запарка, растителни лапи или мехлем. В аптечната мрежа може да откриете мехлем от невен на различни производители с добри лечебни качества. Последният влияе много благоприятно и при разширени вени. Запарка от невен външно може да помогне при ужилване от пчели, възпаления на очите, абсцеси, акне, екземи. Гаргарата с невен може да облекчи възпалените венци и зъбобол, както и да ускори заздравяването на афти. Билката може да използва за локална промивка при обрив от шарка на деца, при възпалени хемороиди както и за вагинален душ при гъбична инфекция.

Вътрешното приложение е показано при проблеми с храносмилателния тракт, в които се включват гастрит, колит, диария и гъбични инфекции. Невенът заздравява лигавиците и действа противовъзпалително. Невенът пречиства кръвта и лимфата и спомага за отделяне на токсините от тялото. Приема се също в случаи на болезнена менструация, както и при менопауза.

В обобщение можем да кажем, че невенът е билка, която притежава антимикробни, регенеративни и противовъзпалителни свойства. Tя е едно ефективно заздравително средство при засегната кожа и лигавици.

Внимание!

Невенът не бива да се използва по време на бременност!

Как да си приготвим мехлем от невен в домашни условия:

Сухите стрити на прах цветове се смесват със зехтин. Добавя се разтопен восък и се излива в съд от тъмно стъкло. След охлаждане се затваря плътно и се съхранява на сухо, сенчесто място.


Автор: маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене

Индивидуални консултации и програми: https://www.vitanaturale.eu

E-mail: boyana@vitanaturale.eu

Тел. 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Напиши коментар
  1. Хайде уточнете моля ви ,билката невен защо е вредна по време на бременност! Навсякъде пише ,че е полезна за задържане на плода!

  2. Хайде уточнете моля ви ,билката невен защо е вредна по време на бременност! Навсякъде пише ,че е полезна за задържане на плода!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.