Публикувано на

Натурални средства ни помагат при безсъние

Знаете ли, че около 50% от възрастните хора страдат от безсъние? Процентът на младите, живеещи под ежедневен стрес в последните години също нараства драстично.

Редица са причините, които могат да доведат до безсъние. Преумората,  неправилното хранене, нервното напрежение, хроничните заболявания или злоупотребата със седативни и сънотворни препарати също могат да  нарушат качеството и нормалната продължителност на съня. Когато безсънието се превърне в хроничен проблем, той трайно може да понижи  активността на човек и да наруши неговия баланс, физическо и психично здраве.

Повечето лекарствени препарати, които  помагат при безсъние, не трябва да се използват продължително време, защото водят до привикване и  могат да окажат странични ефекти върху общото здраве на организма.

Важно e да се знае, че Природата ни предлага натурални решения , с помощта на които може да забравим смущенията  на  съня, без да си навредим и без да предизвикват зависимост.

Едно здравословно решение ни дава Л-теанинът – аминокиселина, извлечена от листата на Зеления чай, в комбинация с екстракт от Валериана и Хмел.

Л-теанинът е една от най-важните аминокиселини, която допринася за подобряване на съня и успокоява нашата нервна система. Тази аминокиселина има способността да преминава кръвно-мозъчната бариера и действа бързо след перорален прием. Л-теанинът влияе релаксиращо на нервната система и помага  да се освободим от усещането за тревожност, безпокойство и проблеми със съня. Освен това е известна със своите  антиоксидантни свойства и уникалното си  въздействие върху нервната система, като намалява чувството за напрегнатост и стрес.

Има множество здравни публикации, които описват, че приемът на Л-теанин спомага за балансиране на нивата на  човешките хормони допамин и серотонин, които са важни за нашето добро състояние и настроение, подобряват паметта и когнитивните функции.

Валерианата е една от най-известните билки още от древността. Нейните положителни ефекти за човешкия организъм са многобройни: действа седативно и сънотворно, помага при неврози, има спазмолитично действие, действа балансиращо върху човешките хормони, не предизвиква сутрешна сънливост и се понася много добре.

Екстрактът от корен на Валериана повишава нивата на GABA (гама аминомаслена киселина) и помага на тялото и ума да се отпуснат, когато сме подложени на стрес. Билката е полезна за успокоение на различни неврологични състояния като възбудимост, страх от болести (хипохондрия), главоболие, мигрена, стомашно разстройство и други.

Хмелът е още една чудодейна билка с благоприятен ефект при безсъние и напрегнатост. Тази билка е богата на много полезни вещества, витамин В6, витамин С, витамин Е, както и на голямо количество антиоксиданти и флавоноиди.

Хмелът спомага за отпускане на мускулите, намалява симптомите на тревожност и съдейства за подобряване здравето на кожата. В комбинация с Валериана и Л-теанин спомага за по-качествен  и спокоен сън без да причинява странични ефекти и зависимост.

Магнезият играе важна роля при мускулните контракции, като регулира на клетъчно ниво нервно-мускулната възбудимост. Магнезият може да се нарече “антистресов” елемент, поради свойството си да регулира силата на реакцията на организма на дадена агресия: студ, кавга, внезапен силен шум и т.н. Колкото по-голям е дефицитът на магнезий, толкова индивидът става по-чувствителен, нервен и притеснен.

АБО РУЕ  е изцяло натурален продукт – перфекто балансирана комбинация от L-теанин, екстракт от корени на валериана и шишарки на хмел. Природните съставки, съчетани в оптимални количества, влияят положително върху централната нервна система, като понижават възбудимостта й, допринасят за по-бързото заспиване, както и за по-добрата адаптация на организма след пътуване със смяна на часовите зони. Продуктът спомага за поддържането на нормалната психична функция, намалява чувството на умора и отпадналост.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts