Публикувано на

Мента и сена при храносмилателни проблеми

Някои билки се използват от най-древни времена при различни стомашно-чревни оплаквания. Билките мента и сена са сред най-популярните и днес, и можем да ги открием под различни форми  в най-различни комбинации. Тяхната ефективност е безспорна, но е много важно да знаем за какви оплаквания, кога и как да ги използваме, както и възможните нежелани ефекти от злоупотребата с тях.

Folium Menthae- Лист от мента

В дрогата от Mentha piperita сем. Lamiaceae се съдържа от 1 до 3% етерично масло, в листата. В него от 5-10% са танини, тритерпенови киселини, каротен, хесперидин и др. В маслото, което се получава чрез дестилация с водна пара, се съдържат ментол(50-80%), ментон(10-30%), ментофуран (5-10%). Синтетичния ментол е смес от изомери и няма тази приятна миризма като естествения.

Folium Menthae и Oleum Menthae се използват като спазмолитично, карминативно (газогонно), антисептично и ободряващо при стомашно-чревни и жлъчни заболявания съпроводени със спазми, колики, гадене, повръщане, диария и др. Дрогата има изразено холагонно (подпомага отделянето на жлъчен сок).

Ментовият спирт, който е на нашия пазар, се използва като успокояващо и ревулсивно средство за разтривки на кожата при невралгии, кожни сърбежи, ревматизъм.

Ментолът стимулира рецепторите в кожата за студено и потиска тези за болка.

Начин на приготвяне: с вряща вода полейте листа и ги оставете за около 15мин. Колкото повече листа сложите, толкова по-ароматен ще е чаят.

Мента и ментол- съдържащи продукти не се дават на деца под 3 годишна възраст, поради опасност от развитие на алергия.

Folium, Fructus Sennae- Листа и Плодове от сена

В листата на Cassia senna (остролистна) и Cassia angustifolia (теснолистна касия) от сем. Fabaceae се съдържат около 3% антрахинонови гликозиди, важните които са сенозиди А, В, С и D.

Слабителният ефект на дрогата се засилва и от наличието на около 10% слузни вещества. В плодовете преобладава сенозид А.

Действието на сена се осъществява чрез абсорбция на вода в колона и увеличаване на масата и влагата на фекалиите. Увеличената маса стимулира нормалната перисталтика и мотилитета на дебелото черво. Сенозиди А и В не се абсорбират в тънките черва, а се разграждат до активен метаболит (реинантрон) в дебелото черво от местните бактерии. Той стимулира перситалтиката на дебелото червои секреторните процеси на мукозата.

Сена не трябва да се приема при интестинална обструкция, илеус, възпаление в стомашо-чревния тракт, болест на Крон, колити, синдром на раздразненото черво и при деца под 6 год.

Майчин лист (Сена) – Начин на употреба:

Използва се отвара от плодовете или листата на сената. Една супена лъжица от билката се вари 5 минути с 250 см3 вода. Цялото количество се изпива наведнъж, най-добре вечер преди лягане.

Не се препоръчва редовна употреба на билката поради риск от електролитен дисбаланс, привикване и намаляване на ефекта.

 

Автор: Магистър-фармацевт Росен Колев

Напиши коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.