Публикувано на

Медитация в домашни условия

Медитативните практики целят постигане на пълен покой и душевно равновесие. Тази техника ни помага да отсеем всякакви негативни емоции и ни довежда до състояние наподобяващо дълбок сън. Практически се постига чрез съсредоточване над даден обект, звук, визуализация, движение и избистряне на усещането за настоящето.

В домашни условия изберете тихо място и медитирайте седнали направо на пода или върху твърда възглавничка. Изправете гръбнака без да се напрягате. Йогийските пози лотос и полулотос са широко разпространени, защото осигуряват устойчиво положение на тялото. Дишайте дълбоко и равномерно и се концентрирайте върху ритъма на дишане. Когато съзнанието ви е атакувано от различни мисли внимателно насочете вниманието си обратно към процеса на дишане. Очите дръжте леко притворени или вперени в далечината. Медитирайте в продължение на 20 минути. Постепенно се връщайте към нормалното си състояние. Не ставайте рязко, а първо се протегнете.

Освен чрез концентрация върху дишането медитация може да се проведе и чрез визуализиране на образ, съсредоточване на съзнанието върху центрове в тялото, фокусиране върху сетивно изживяване.

Визуализацията е метод за формиране на зрителни образи с цел релакс и преодоляване на негативните мисли и стреса. След като сте се настанили удобно извикайте в съзнанието си спокойна и приятна картина и си представете, че сте част от нея. Работете върху въображението си за да можете да я обогатите с колкото се може повече детайли.

Предпазни мерки : Понякога при медитация могат да изплуват потиснати спомени, които да доведат до смущаващи преживявания. Също така изследванията сочат, че медитация не се препоръчва за хора с психични разтройства и тежка депресия.

Научно доказано е, че редовната медитация има мощни лечебни свойства. Редовно практикуващите наблюдават облекчаване симптомите на някои хронични заболявания като: хипертония, алергии, диабет, бронхиална астма, мигрена и хормонален дисбаланс.