Публикувано на

Лечебните медитации или как да разберем езикът на нашите заболявания

ОИДА Терапия предлага медитацията като един легитимен начин на лечение. Този метод изисква единствено едно тихо и удобно местенце, на което можем да бъдем спокойни и нашето активно въображение.
Какво всъщност представлява медитацията? Основно това е нашият поток на мисли, които можем да видим, чуем, усетим, помиришем или вкусим. Образите, които изплуват в съзнанието ни по време на медитация са едно вътрешно представяне на нашия опит или фантазии – това е начинът, по който нашият мозък кодира, съхранява и изразява информация. Въображението ни от своя страна изразява потокът на нашите мечти, сънища; спомените и равносметките; планове, цели и възможности, които откриваме пред нас. Това е езикът на изкуствата, емоциите, и най-същественото – нашето по-дълбоко, вътрешно Аз.

Медитацията разкрива прозорец към нашият вътрешен свят. Път, по който можем да наблюдаваме нашите идеи, чувства и интерпретации. Дори повече от това – медитацията е средство за трансформация и освобождение от неосъзнати изкривявания, които могат да насочват животът ни в една или друга посока или оформят нашето здраве.

В нашата култура медитацията и въображението не са особено тачени. Способността ни да си представяме неща е приравнявана на капризничене, оценявана е като нереално или непрактично умение. В училищата креативността, уникалността и междуличностните умения за рядко толерирани. Като възрастни на нас ни се плаща да извършваме определени задачи, а не да мислим креативно. Обществото ни слага акцент върху практичното, полезното, реалното и да – тези неща имат реална ценност, но именно въображението и творческият процес подхранват нашата реалност, както реката носи живот в пустинята.

Медитация и физиология

Медитацията в лечението е най-добре позната с директният си ефект върху физиологията. Чрез медитация можем да стимулираме промени във функции на на организма, които се счита, че не подлежат на съзнателен контрол. Ето един пример:
Допрете носът си с показалец. Как направихте това? Може да се изненадате, но почти никой не може да го обясни. Един невролог би могъл да посочи областта в мозъка, от която се стартира нервният импулс, за изпълнение на това движение. Можем също така да проследим веригата нерви, които провеждат импулсите от мозъка до точните мускули. Но никой не знае как преминаваме от мисълта за докосване на носът си до възбуждането на този пръв импулс във веригата.
Сега се опитайте да съберете слюнка в устата си. Може би това не е толкова лесно, колкото си мислим, а и въобще не съвсем възможно. Това е защото събирането на слюнка, обикновено не подлежи на съзнателен контрол от наша страна. Това се управлява от от различна част от нервната ни система, която се грижи за доброто функциониране на физиологичните ни нужди и не подлежи на волеви контрол. Тя не отговаря на мисли като „събери слюнка“. Но винаги откликва на въображаеми образи. Опуснете се за момент и си представете как държите един голям, сочен, жълт лимон. Усетете неговата хладина, текстура и тежест в ръката си. Представете с как го разрязвате на половина и изстисквате бавно в една чаша. Може би малко пулпа и няколко семки също попадат в чашата. Представете си как вдигате чашата до устните си и отпивате една голяма глътка от киселия, лимонов сок. Задръжте го в устата си за момент, вкусете неговата тръпчива киселина и преглътнете. Сега събра ли се слюнка в устата ви? Сбърчихте ли устни? Направихте ли кисела физиономия? Ако да – това е защото вашата нервна система реагира на въображаемият образ на лимоновият сок. Сигурно не мислихте дълго време за лимоновият сок, но с този простичък механизъм, това, за което редовно мислите може да окаже значителен ефект върху вашето тяло. Ако умът ви е пълен с мисли за опасност, вашата нервна система ще ви приготви да посрещнете тази опасност, като отприщи стрес хормони, високи нива на напрежение и „бойна готовност“.

Изследвания в областта на биофийдбека, хипнозата и различните техники за отпускане демонстрират невероятният капацитет на нашия мозък за саморегулация и лечение. Медитациите доказано оказват изключително благоприятен ефект върху сърцебиенето, кръвното налягане, дишането, усвояването на кислорода, елиминирането на въглеродния диоксид, ритъмът на мозъчните вълни, електричните характеристики на кожата, локалното кръвоснабдяване и температура, стомашната секреция, сексуалната възбудимост, нивата на хормоните и невротрансмитерите в кръвта и функциите на имунната система (1). Това несъмнено ни казва, че медитацията може да оказва влияние върху главните контролни системи в нашето тяло. Но лечебните й свойства се разпростират и широко извън ефектите и върху физиологията.

Медитацията в широкия контекст на лечението

Възстановяването от хронично заболяване би могло да изисква повече от простички медитативни техники. Най-често това изисква промяна в начинът на живот, нагласите, връзките или емоционалният статус. Лечебните медитации могат да бъдат един ефикасен инструмент, който ни помага да видим какви промени е необходимо да направим и как да постигнем това. Медитацията може да окаже помощ в разбирането на нуждите, които представят болестите и в развиването на здравословни начини за удовлетворяване на тези нужди.
Медитацията може да трансформира болестта в учител по благоденствие. Симптомите и болестите ни показват, че нещо е извън баланс, че нещо има нужда да бъде променено, адаптирано или нагласено по-добре. Медитацията може да помага за по-дълбокото разбиране на болестта и отговорът на посланието, което тя ни носи по най-здравословният възможен начин.

Как това работи на практика?

За мнозина механизмите на медитацията са все още мистерия. През последните 20тина години все пак се доказа, че символният, образен език на медитацията е естественият език на голяма част на нашето тяло. Работата на нобеловият лауреат др. Роджер Спери изследва как двете полукълба или хемисфери на нашият мозък мислят по-много различен начин и на практика са способни на самостоятелна мисъл. В известен смисъл ние имаме два мозъка. Единият мисли, така както сме свикнали са мислим – в думи и логика, а другият ни мозък мисли в образи и чувства. При повечето хора лявото полукълбо е главно отговорно за говорът, писането, разбирането на езика, мисли логично и аналитично. Дясното полукълбо от своя страна мисли с картини, звуци, пространствени отношения и чувства. Относително мълчаливо е, макар и да показва висока интелигентност.

Най-съществената разлика между двете полукълба е начинът, по който възприемат информацията. Левият мозък, обработва информация последователно, докато десният я обработва в нейната цялостност в едно и също време. Представете си влак, които идва от един завой на релсите. Наблюдателят е поставен отстрани, недалеч от самият завой и вижда влакът, като процесия от отделни, макар свързани вагони, които минават покрай него един по един. Той вижда малко от вагоните напред и малко от тези, идващи след тях. Този наблюдател има активна „Ляво хемисферна “ представа за влака. Дяснохемисферният наблюдател пътува с балон на няколко стотин километра височина. Оттук той вижда не само целия влак с всичките му вагони, а и самата гара, местността в която тя се намира, градът от който влакът идва и този, към който се е насочил.
Именно тази способност на дясното полукълбо да схваща цялостната картина е една от специалните му функции, които го правят безценно за нас при лечение. Образите, които то разкрива в медитация, ни дава възможност да видим цялостният контекст, в който болестта се развива и начините, по които тя е свързана с нашите събития, преживявания и чувства. Една „дяснохемисферна“ перспектива би могла да даде нови идеи и решения на стари проблеми, да ни покаже възможностите, скрити в болестта или симптомът.
Лечебните медитации ни позволяват да общуваме с най-тихата част от нашия нашето съзнание на родния й език. Това е един богат, символичен и много личен език и колкото по-вече взаимодействаме с нашият произвеждаш образи мозък, толкова по-бързо и ефикасно напредваме към подобряване на нашето здраве. Ако сме болни, безсъмнено сме търсили причината за нашето заболяване и начините за подобряване на състоянието. Може би сме се консултирали с много доктори и сме открили диагнозата, но все пак тя да не е довела до лечение или облекчение. Ако нашият логичен лявохемисферен път ни е довел до нулата, защо да не потърсим второ мнение в съседното полукълбо?
Какви заболявания могат да се лекуват с медитации?

Докато много изследвания демонстрират как медитациите подобряват състоянието при редица заболявания, ще се въздържа да изложа дългият им списък. Медитациите могат да помагат по толкова много начини, че бих искала да мислим за тях като благотворно отношение към хората, а не към болестите. Медитациите могат да ни помогнат независимо дали имаме леко главоболие или смъртна присъда. Чрез медитативните упражнения може да се научим да релаксираме независимо дали сме болни или здрави. Можем да намаляваме, модифицираме или премахваме напълно определени симптоми. Можем да намаляме или увеличаваме кръвното си налягане, мускулния тонус или изменяме реакцията на имунната ни система. Лечебните медитации могат да ни помогнат да определим дали нашият начин на живот или навици не са допринесли за болестите ни и да открием какво промени бихме могли да направим, за да допринесем за нашето възстановяване и лечение. Медитациите ни помагат да отприщим вътрешните си сили, да намерим надежда, смелост, търпение, постоянство, любов и други качества, които могат да ни доведат до лечението на почти всяко заболяване.
Има, разбира се определени симптоми, които изглежда са по-податливи на благотворното влияние на медитациите. Такива са всякакви заболявания причинени от стрес и умора, като главоболие, болки във врата и гърба, нередовен стомах, алергии, сърцебиене, световъртеж, умора и тревожност. Други главни проблеми могат да бъдат сърдечни проблеми, рак, артрит, неврологични заболявания, депресия. Емоционалният аспект на всяко заболяване може да бъде повлиян чрез лечебните медитации.

Необходимо е да отбележим, че добрата медицинска грижа за всяко едно сериозно заболяване от споменатите по-горе е важна и съвсем спокойно може да бъде съвместима с лечебните медитации. Ако изберете каквото и да е терапевтично лечение, добре е да знаем, че медитативните техники са негови партньори. Ако приемате антибиотици или химиотерапия, може да си представяте как субстанциите обикалят вашите тъкани, откривайки и елиминирайки бактериите или туморните клетки. Ако ви предстои операция, визуализирайте върху гладкото й протичане и бързото ви възстановяване след това. Всъщност, има доста данни за подобен тип предоперативна подготовка, която доказано намаля усложненията по време на операция и намалява времето за възстановяване драстично. (2)

Институт за OIDA терапия стартира провеждането на лечебни медитации всяка седмица, като част от програмата #ПосейЛюбов – програма за цялостно хармонизиране. Повече информация може да намерите на www.oida.bg както и фейсбук страницата ни www.facebook.com/OIDATherapyIstitute

Бележки:
(1)A. Sheikh and R. G. Kunzendorf, “Imagery,physiology, and psychosomatic illness.” във International Review of Mental Imagery, vol. 1, ed. A.Sheikh (New York: Human Sciences Press, 1984
(2) Henry L. Bennett,“Behavioral Anesthesia,” Advances, vol. 2, no. 4,Fall 1985.
Петя Гиева е психотерапевт, лектор, водещ на групи за личностно развитие, съосновател на Института за ОИДА Терапия. Ученичка на Парамадвайти Свами успешно прилага оида

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.