Публикувано на

Кои билки могат да Ви помогнат, когато имате разстройство (диария)

Статия на маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене

Острата диария е често срещано състояние, особено през летните месеци. Освен временно неразположение, тя може да стане причина за дехидратация, възпаления на храносмилателния тракт и общо отслабване на организма. Медикаментозното лечение след консултация със специалист, както и навременната хидратация на организма са първите действия, които да предприемем. Много често, след прекарано хранително разстройство настъпват неблагоприятни промени в чревната микрофлора и се налага приема на пробиотици докато се възвърне баланса.

Могат ли билките да ни помогнат да се възстановим по-бързо в такава ситуация?

Билките не само допълват действието на медикаментите но и намаляват възпалителните процеси в организма, причинени от патогенните микроорганизми. Можем да групираме билките в зависимост от типа на положително въздействие, което оказват и респективно на техния състав.

Билки със затягащо (адстрингентно) действие.

 • Плод от дрян (Cornus mas)

Плодът на дряна съдържа танини, флавоноиди, витамин C и притежава адстрингентно, противовъзпалително и антимикробно дейтсвие. Приемът му е подходящ при диария.

 • Плодна кора от нар (Punica granatum)

Обвивката на плодовете от нар съдържа танини, полизахариди и др. и притежава затягащо и противовъзпалително действие.

Внимание! Не трябва да се бърка с кората от стъбло и клони на растението, която не бива да се използва за лечение, отровна е!

 • Лист от малина (Rubus idaeus)

Изсушените листа на малината съдържат танини, витамин C, флавоноиди, слузни вещества и действат противовъзпалително и затягащо. Някои проучвания дори показват противовирусното им действие. Можем да ги използваме при диария с колики, както и при повишена киселинност на стомаха.

 • Лист от къпина (Rubus fruticosus)

Изсушените листа на къпината имат подобен състав и действие на малиновия лист и също можем да ги използваме при разстройство за затягане и премахване на възпалението.

 • Стрък от камшик (Agrimonia eupatoria)

Билката включва връхните цветоносни части на растението и съдържа танини, флавоноиди, витамин C и K, полизахариди и органични киселини. Притежава затягащо и жлъчегонно действие и можем да я използваме при стомашно-чревни възпаления с диария и възпаление на жлъчните пътища и жлъчния мехур.

 • Коренище и корен от градско омайниче (Geum urbanum)

Действието на тази билка е противовъзпалително, кръвоспиращо и затягащо. Добър ефект от прима се наблюдава при колики с диария, повръщане и газове.

 • Коренище от планински очиболец (Potentilla erecta)

Билката притежава затягащо, противовъзпалително и кръвоспиращо действие и се прилага при възпаление на стомаха, червата под формата на тинктура.

 • Трева от шапиче (Alchemilla vulgaris)

Шапичето (цариче) се прилага като затягащо средство и при колики.


Кои билки, навици и храни помагат да се справим с най-честите храносмилателни неразположения и да се радваме на добро храносмилане ще научите по време на предстоящия онлайн клас. Повече информация за събитието и записване за участие ще откриете тук


Билки, които действат спазмолитично и болкоуспокояващо.

Храносмилателните разстройства често биват придружавани от болки в корема, които отшумяват бавно. Приемът на следващите билки може да нормализира перисталтика и да премахне болката.

 • Плод от копър (Anethum graveolens)

Изсушените плодове на копъра съдържат етерично масло, тлъсто масло, флавоноиди и притежават силно спазмолитично действие.

 • Плод от ким (Carum carvi)

Плодовете от ким също се прилагат при спазми и метеоризъм.

 • Лист от маточина (Melissa officinalis)

Маточината е подходящо допълнение към терапията тъй като тя действа успокояващо при храносмилателни нарушения и потиска гаденето и повръщането. Съдържа етерично масло, танини и др.

 • Цвят от Лайка (Matricaria chamomilla)

Лайката притежава силно противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо и спазмолитично действие. Приемът на чай от лайка бързо облекчава болката, спазмите и подуването на корема. Лайката също помага за възвръщане на апетита при захранване след прекаран гастроентерит.

Билки, които притежават регенеративно действие и помагат за възстановяването на лигавиците.

 • Семе от сминдух (Trigonella foenum-graecum)

Семената от сминдух съдържат стероидни сапонини, слузни вещества, горчиви вещества, малко етерично масло и витамини. Подобряват апетита и помагат на организма да се възстанови от изтощително заболяване с отслабване.

 • Стрък от жълт кантарион (Hypericum perforatum)

Активните компоненти на жълтия кантарион включват хиперицин, псевдохиперицин, флуороглицинол и др. Жълтият кантарион действа силно противовъзпалително и антисептично на храносмилателната система. Също така притежава регенериращо действие на лигавиците и спомага оздравителния процес.

Внимание! Жълтият кантарион има фотосенсибилизиращо действие, което налага да се избягва продължително излагане на слънце по време на приема му поради риска от пигментации на кожата.

В заключение можем да подчертаем страхотният ефект на билките като допълнение на лекарствената терапия при разстройство (диария). Когато комбинирате билки с различно действие можете получите максимални резултати. Внимание!  Приемът на билки трябва да се извършва след консултация при квалифициран специалист, за да се минимализира риска от нежелани взаимодействия с лекарствената терапия.


Искате ли да започнете персонална програма по билколечение и балансирано хранене?

маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене изготвя индивидуална холистична програма, насочена към нормализиране на теглото и хормоналния баланс, подобряване на храносмилането, укрепване на имунитета, справяне със стреса и безсънието и др. Научете повече за програмата тук:   https://www.vitanaturale.eu

Контакти: Е-mail boyana@vitanaturale.eu  / Тел. 0884-789-278

бояна иванова фитотерапевт консултации

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Напиши коментар
 1. ИМАМ ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ТВЪРДИЧЕТО Е ПРЕВЪЗХОДНА БИЛКА ПРОТИВ РАСТРОЙСТВО….!

 2. ИМАМ ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ТВЪРДИЧЕТО Е ПРЕВЪЗХОДНА БИЛКА ПРОТИВ РАСТРОЙСТВО….!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.