Макар на пръв поглед един толкова малък плод, външният му вид не бива да ви подвежда. Ако си мислите, че в портокалите и лимоните има голямо количество витами C – e, в кивито витаминът е в пъти повече.
Това растение с латинско наименование Actinidia delicioza от рода Actinidia e многогодишна лиана, която може да достигне до 20 метра височина. Родината на кивито е Китай, но напоследък е доста популярно и е аклиматизирано в редица страни от Европа. У нас киви се отглежда по Черноморието, където климътът е по- мек и влагата е по-висока. Топ производители на киви в световен мащаб са Китай, Нова Зеландия, Италия, Чили, Франция и Съединените щати.
Здравословни ползи от редовната консумация на киви:
Понижава нивата на холестерола.
Фибрите, съдържащите се в плодовете на кивито са ефективни срещу редица заболявания. Диета, богата на фибри и антиоксиданти, може да намали нивата на холестерола, а оттам и риска от сърдечно-съдови заболявания.
Антиоксидантен ефект.
Кивито е изключително богато на витамин C, a както знаем, той е много добър антиоксидант, предпазващ тялото ни от действието на свободните радикали.Именно те могат да увредят нормалните клетки и да причинят възпаление на съединителната тъкан и костите. В един плод киви, в зависимост от големината, може да съдържа около 300 мг витамин C, това го прави особено подходящ плод при грип, простуда и цялостно изтощение на организма. И не само това, за да се предпазим от остеоартрит и артрит, също е необходимо да увеличим консумацията вкусния плод.
Има благоприятно влияние при хипертония.
По последни научни изследвания витамин C спомага за нормализиране на кръвното налягане. Това е така, поради факта, че този витамин осигурява правилно функциониране на кръвоносните съдове, предпазва ги от атеросклеротични изменения и образуване на тромби, водещи след себе си високите нива на холестерол, риск от инфаркт и ангина пекторис.
Източник на витамин Е, магнезии, желязо, мед, които заедно подобряват дейността на сърцето. Особено подходящ плод при обилно кървене и инфекциозни заболявания.
При проблеми с храносмилането, кивито също може да ни дойде на помощ. Фибрите подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт и ни предпазват от констипация и лениви черва.
Редовната консумация на киви помага за регулиране на кръвната захар.
При кашлица, астма и други респираторни оплаквания, кивито е отново предпочитан плод. Едно мащабно изследване, проведено в Италия с над 18 000 деца на възраст между 6 и 7 години показва, че ежедневната консумация на киви и цитрусови плодове намалява значително риска от настинки, развитие на бронхити, затруднения в дишането и астма.
Комбинацията от незаменимите антиоксиданти витамин Е и C ни предпазват от развитие на ракови заболявания.
Кивито е подарък за здравето ни, не го лишавайте от него.