Публикувано на

Какво e важно да знаем за дифузерите и дифузията на етерични масла

Дифузирането на етерични масла е един от най-фините методи за приложение от ароматерапията, като при това е с установен многопластов ефект. Тъй като информацията по темата става все по-обемна и разнородна, тук ще обобщим за вас основното, което е добре да имате предвид, когато избирате дифузер за дома, работното място или ако сте решили да зарадвате любим човек.

Дифузията на етерични масла представлява изпаряването и разпръскването им във въздуха. Тя е безопасен, ефективен, бърз и изключително лесен метод, който ни позволява да се насладим на безкрайните ползи от ароматерапията. Когато вдишваме летливите съединения, те достигат до мозъка изключително бързо – въздействието им започва в рамките на 20 секунди. Как най-оптимално да се възползваме от този впечатляващ факт, ще проследим в следващите редове.

На пазара се предлагат разнообразни видове дифузери, които работят на различен принцип. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци:

Микродифузер

Тези дифузери работят без нагряване, като използват метода на небулизация. Именно това е и най-добрият начин за изпаряване на етерични масла във въздуха, тъй като той запазва напълно лечебните им свойства. Микродифузерите се използват изключително лесно – всичко, което трябва да направите, е да инсталирате шишенцето с избраното етерично масло – без да има нужда да дозирате и да добавяте вода. При ежедневна употреба едно шише от 10 мл стига за период от 4 до 6 седмици. Голямо предимство тук е и икономичността.

Специалнен код за 5% отстъпка “FZ5” при поръчка на микродифузер OSHADHI Промокодът е валиден и за всички други дифузери и масла на бранда.

Дифузер с вода и ултразвук

Това е най-разпространеният вид дифузери на пазара, тъй като са лесни за употреба. Добре е да имаме едно наум обаче, че ултразвукът въздейства върху структурата на маслата при изпаряването им. Това в голяма степен отнема от чистотата и ефекта на изпареното масло. Наред с това, загубата на материал е висока, а комбинацията с вода влияе на самия аромат на маслото. Тези дифузери повишават влажността на въздуха в помещението, което не винаги е желан ефект. Малко потребители се съобразяват с това, но е нужно да се добавят 5-6 капки масло при всяко следващо включване, а водата в дифузера е добре да се подменя.

Дифузер с филтър и вентилатор

Този метод също запазва в максимална степен лечебните свойства на етеричните масла. Действието му е ефективно, а системата работи без нагряване чрез вентилатор, който обаче не разпръсква маслото толкова добре, както микродифузера. Това означава, че се губи ценен материал. Филтърът е необходимо да се сменя периодично, а количеството масло, което е нужно да накапете върху него за едно ползване, е между 4 и 8 капки.

Специалнен код за 5% отстъпка “FZ5” при поръчка на дифузер с филтър OSHADHI Промокодът е валиден и за всички други дифузери и масла на бранда.

Дифузери с чаени свещички

Този вид дифузия действа чрез нагряване на маслата, което обаче също променя тяхната структура. Рядко се взима предвид, че разстоянието между чинийката и пламъка е от изключителна важност – ако са прекалено близо, маслото ще изгори, а ако са прекалено далеч, изпаряването ще е твърде малко. Наличието на пламък крие опасност от пожар и прави този метод неподходящ, ако в дома има деца или домашни любимци. Дифузията с чаени свещички не изпарява достатъчно ефективно, т.е. води до загуба на етеричното масло. Нужни са от 3 до 5 капки.

Какъвто и вид дифузия да изберете, помнете, че този метод на приложение е най-безопасният в ароматерапията и е изключително ефективен. Ако имате въпроси и колебания относно избора или дозировката на етерични масла, винаги се съветвайте със сертифициран специалист, който да ви разкрие безкрайните ползи на тези ценни природни дарове и да се съобрази с особеностите на състоянието ви.

Можете да използвате специалния код за отстъпка “FZ5” и да поръчате виококачествени етерични масла и дифузери OSHADHI с 5% намаление. Промокодът е валиден и за всички други масла на бранда.

Автор: Милена Иванова, ароматерапевт

blank

Милена Иванова е клиничен ароматерапевт, член на Борда на Международната федерация на професионалните ароматерапевти (Лондон, Великобритания, www.ifparoma.org).

След 20 години успешна кариера в сферата на бизнеса и финансите, през 2017-2018 година записва следдипломна програма за Клиничен ароматерапевт в Института по традиционна и билкова медицина и ароматерапия (ITHMA) в Лондон. Пише дипломната си работа по темата „Приложения на етеричните масла в стоматологията – преглед на научни изследвания и публикации“. Завършила е MBA във INSEAD Фрация през 2003 година, през 2018 специализира и като сертифициран независим директор отново там.

9 posts