Публикувано на

Как правилно да използваме контактни лещи

Много хора имат проблеми със зрението. Голяма част от тях предпочитат контактните лещи пред очилата, защото това ги кара да се чувстват по-добре и по-комфортно. Да, лещите могат да бъдат голямо удобство, стига да знаем как правилно да ги използваме.

Колко дълго мога да нося контактните си лещи

Сменяйте лещите си толкова често, колкото докторът ви е казал. Ако ги носите повече дни или ако спите с лещи, които не са предназначени за това, рискувате да инфектирате очите си.

Преди да сложите контактните си лещи

Винаги измивайте и подсушавайте ръцете си преди да сложите или свалите лещите си. Крем за ръце използвайте след като сте поставили лещите, за да не ги замърсите.

Как се слагат контактните лещи

За да не объркате дясната и лява леща, винаги започвайте с едно и също око. С показалеца си придърпайте внимателно лещата от съда за съхранение и я поставете в дланта си. Промийте я с разтвора, който лекарят ви е препоръчал. След това поставете лещата на върха на показалеца си и дръпнете долния клепач със средния пръст на същата ръка, а с другата си ръка дръжте отворен горния клепач . Поставете лещата директно върху ириса на окото, внимателно пуснете клепачите и премигайте.

Как се махат контактните лещи
За да свалите меките лещи, задръжте долния си клепач, гледайте встрани и внимателно преместете лещата към бялата част на окото. Нежно прещипете лещата между палеца и показалеца си и я махнете от окото. Ако носите твърди газопропускливи лещи, отворете широко очите си и дръпнете кожата до окото от страната на ухото ви. Наведете се над отворената си длан и мигнете- лещата би трябвало да падне в ръката ви.

Почистване и съхранение

Има много начини за почистване на лещите. С универсалните разтвори можете да почиствате, изплаквате и съхранявате лещите си. Съществуват и „no-rub”разтвори, с които е необходимо само изплакване, но проучвания показват, че почистването е по-добро ако потъркаме лещите.

  • Ако разтворът ви е свършил, в никакъв случай не използвайте вода. В нея понякога има микроби, които могат да предизвикат сериозни инфекции. Не носете лещите под душа и никога не използвайте слюнка, за да ги навлажните.
  • Обърнете внимание и на съда за съхранение. Всяка вечер трябва да се промива с дезинфекционен разтвор и да се сменя на всеки 3 месеца.

При болка
Може да се чувствате неудобно с лещите, ако има нещо полепнало по тях. За да го премахнете, свалете лещата и я промийте с разтвор за лещи или овлажняващи капки за очи. Когато погледнете лещата отстрани трябва да виждате маркировката и лещата да е с формата на „U” Ако краищата на лещата са извити навън, обърнете лещата , промийте я и я поставете на окото. Ако това не помогне, консултирайте се с лекар.

Контактните лещи и гримът

  • Слагайте меките контактни лещи, преди да се гримирате, а твърдите газопропускливи- след това. Винаги сваляйте лещите си преди да почистите грима.
  • Използвайте хипоалергични продукти. Избягвайте брокатени сенки и очни линии, изкуствени мигли и водоустойчиви спирали. Те могат да раздразнят лещите. Не поставяйте очна линия или молив от вътрешната страна на клепача.
  • Подменяйте гримовете си на всеки 3 месеца.

Контактните лещи и спорта

Лещите могат да се носят при по-голяма част от спортните занимания. Много рядко могат да се разместят или да паднат, не се изпотяват като очилата и осигуряват по-добро периферно зрение. Ако плувате носете специални очила, защото очите могат да се инфектират от водата. Лещите се свалят особено трудно, когато са намокрени. За да свалите мокрите лещи, първо използвайте овлажняващи капки.

Не забравяйте очилата

Въпреки, че носите контактни лещи, очилата също могат да ви потрябват. Добре е да са ви под ръка, когато очите имат нужда от почивка или ако имате проблем с лещите. Трябва да носите и слънчеви очила, за да предпазите очите си от вредните ултравиолетови лъчи. Изберете такива, които блокират 99% от UV- лъчите и ги носете- особено, когато е слънчево, когато шофирате или сте около сняг, вода или пясък.

Цветни контактни лещи

Може да ги носите без проблем, но е желателно да са предписани от очен лекар, за да сте сигурни че са безопасни. Неподходящите лещи  могат да одраскат очите ви и да доведат до инфекции.

Очите и мониторите

Много хора прекарват часове пред компютъра, телевизора и  мобилния телефон. Всичко това може да доведе до напрежение в очите, защото премигваме по-рядко от нормалното и очите се изсушават и уморяват. Изпробвайте правилото 20-20-20: на всеки 20 минути правете 20 секунди почивка, като гледате към нещо, което е на разстояние 20 метра.

Ако искате да носите контактни лещи се консултирайте с офталмолог. Съществуват много видове лещи- от различни материали, с различна форма и здравина. Вашият лекар ще намери най-подходящите за вас лещи и ще ви даде подробни указания за употреба.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

96 posts

Коментари

Напиши коментар
  1. Не разбрах, може ли да работя с компютър или да гледам телефонния екран с контактни лещи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.