Публикувано на

Как по-лесно да преминем през сезона на алергиите с помощта на въздухопречиствател?

Какво е алергия?

Алергиите са неприятни и стресиращи за човешкия организъм състояния. Алергията представлява имунна реакция или свръх реакция на организма, породена от контакт с органични безвредни, неорганични безвредни и вредни субстанции от околната среда. Когато се обострят симптомите на сезонната алергия ежедневието на човек може значително да се затрудни. На хората се налага да полагат допълнителни усилия за поддържане на нормалния начин на живот. В този период често са нарушени концентрацията и работоспособността при хората страдащи от алергия.

Какво поражда сезонните алергии?

Сезонът на алергиите започва още през ранната пролет с образуване на първите пъпки на растенията и може да продължи до средата на лятото. Основните причинители на сезонните алергии са полените в началото и средата на пролетта. През пролетта дърветата пренасят семена във въздуха заедно с цветен прашец. Плодните дървета и цветята също по време на цъфтежа си отделят прашец, който се пренася от насекоми и преминава във въздуха. Всички тези субстанции принадлежат към групата на полените и са с органичен характер. Полени и органични летливи субстанции също се отделят при косене на трева, подрязване на храсти и дървета. Силен неорганичен алерген пък е озонът, който се произвежда във въздуха със засилване на слънчевото греене през пролетния сезон. Озонът е силен окислител, който дразни лигавиците и причинява зачервяване и подуване. Алергичните състояния през сезона на алергиите могат допълнително да се засилят от консумиране на храни с алергени като: глутен, мъхести плодове, цитруси, фъстъци и други.

алергия

Какви са алергичните реакции през пролетния сезон?

Основната нежелана реакция породена от сезонните алергии са сърбежите. Неприятни сърбежи се получават в зоната на носа и очите. Носната лигавица в контакт с органични и неорганични алергени реагира и в резултат на реакция на лигавиците се получават неприятни сърбежи. Друга реакции са запушен нос, отделяне на сълзи и секрети от носа. Слъзните канали на човешкия организъм са свързани с носа. Вятър съдържащ алергени през очите и носа на човек причинява алергични състояния в слъзните канали и очите. Тези състояния са съпроводени със неприятни сърбежи на, които повечето хора и особено децата не могат да изтърпят и започват да се почесват. Почесването и търкането около областта на очите усилва разпространението на алергените и допълнително доставя нови замърсели и често акари. Акарите също причиняват алергии. Друга реакция е непоносимост към слънчева светлина, интензитета на която е се усилва през сезона на алергиите. През този период се наблюдават и по-силните и неприятни и нежелани реакции като пристъпи от кихане, пристъпи от кашляне, трудно дишане, кожни реакции и други. Следствие на тези реакции са състояния на загуба на апетит, нетрудоспособност, невъзможно водене на нормален живот, отпадналост, конюнктивит, безсъние и други.

Как въздухопречиствателите помагат по-лесно да преминем през сезона на алергиите?

Въздухопречиствателите са системи, които пречистват въздуха от всичко, в това число фини прахови частици, алергени, органични замърсители, неорганични замърсители, вируси, бактерии, акари и други. Всички замърсители причиняват нежелани алергични реакции. Проучване на производители на въздухопречистватели показват, че активният въглен във филтрите намалява съдържанието на озон във въздуха, който причинява дразнения на дихателната система.

Улавяйки всички замърсители и алергени, въздухопречиствателите намаляват в пъти контакта на организмите с тези вещества и по този начин се намалява многократно риска от поява на сезонните алергии. Тези факти оборват схващането и мнението на някои търговци, че въздухопречиствателите са продукт със сезонно приложение. Напротив твърдението сезонна стока е неправилно и въздухопречиствателите са полезни целогодишно. Обикновено хората си мислят, че когато се затопли времето и отворят прозореца, за да влезе пресен въздух, може да  изключат въздухопречиствателя. Реално с навлизането на пресен въздух в затворените помещения навлизат и алергени и замърсители. Ето защо въздухопречиствателите трябва да работят по време на проветрение и след това, за да се постигне максимален ефект. Така с работата на пречистващите системи за въздух се намаляват в пъти алергените в следствие на което се прекъсва контакта с човешкия организъм.

алергия офис

Коефициентът на пречистване на въздуха е важен параметър за пречиствателите на въздух (CADR). Този параметър се проверява от независимата американска организация за изпитване на електроуреди AHAM, за което се издава сертификат. AHAM определя квадратурата за работа на въздухопречиствател на въздух в затворено помещение на базата на 4.7 кратен въздухообмен или опресняване на въздуха в помещението на всеки 12 мин. Има случай, когато производителите на въздухопречистватели определят сами коефициента CADR на база двукратен обмен на въздуха без да ползват независима организация да провери параметъра CADR. За въпросния параметър е въведено специално изследване CADR полени. За максимална ефективност при пречистването на алергените е важно степента на пречистване да бъде TrueHEPA което се равнява на пречистване на частици по-големи от 0,3 микрометра или 300 нанометра. Някои въздухопречистватели на водещи производители пречистват частици по-големи от 100 нанометра.

В глобален план правителствени и неправителствени организации са оценили работата на тези системи като основно немедицинско средство за облекчаване на заболяване астма. Такава организация е Астма Алерджи Нордик(Asthma Allergy Nordic – ANN). Тези продукти са за предпочитане при хора страдащи от сезонни алергии, сенна хрема и астма. Наблюдения на потребители показват също, че и безсънието се подобрява в пъти, когато се спи до въздухопречиствател. Хората със сенна хрема, астма, предразположени към сезонните алергии получават безценен сън и почивка, когато до тях работи въздухопречиствател.

Такъв въздухопречиствател е модел HelthProtect 7470i на шведската водеща компания с 25 годишен опит Blueair. От май месец 2021 година на българския пазар започва да се предлага новият луксозен модел от висок клас HelthProtect 7470i. Този модел е препоръчан от Астма Алерджи Нордик, което го прави продукт от първа необходимост в сезона на алергиите. Този модел е въоръжен с много функции и характеристики, които убиват вируса SARS-CоV-2 и всички другите вируси по физичен способ проверен в независима лаборатория с трето ниво на безопасност. За разлика от повечето модели въздухопречистватели HelthProtect е снабден с филтри пречистващи фини прахови частици по-големи от 0.1 микрон (100 нанометра) и достигащи CADR полени от 476 m3/h, характеристика проверена и сертифицирана  от AHAM. Моделите Healtprotect на Blueair са снабдени с функцията GermShield, която в режим на готовност дезинфектира филтъра и преустановява развитието на вируси, бактерии и акари.

Важната функция е собствен рестарт, благодарение на която при спиране на електрозахранването и след това при възстановяването и HelthProtect продължава да доставя чист въздух за разлика от повечето други модели. Тази функция е много важна за употреба на HelthProtect в детски градини, училища и обществени сгради. След възстановяване на захранването или включването щепсела в контакта, HelthProtect започва да работи и да доставя чист въздух. Въздухопречиствателите HelthProtect на Blueair са изключително безшумни на първа скорост и цялото осветление може да се изключи. Най-малкия модел на HelthProtect спокойно може да се ползва в спални помещения, като не смущава съня и на най-чувствителните хора. Този факт е проверен и препоръчан от независимата организация QuietMark. Видео презентация и още подробности може да научите тук