Публикувано на

Как по естествен път да овладеем нивата на кръвната захар

Не може да се отрече огромния успех на традиционната медицина в изработването на успешни стандартни терапевтични схеми за контрол на диабета. Диабетът е хронично заболяване с голяма социална значимост, което изисква активно участие на пациента в лечението. Приемът на орални антидиабетни препарати и инсулин, както и контрола на кръвната захар са само част от ежедневните грижи на пациента. Спазването на специален режим на физическа активност и хранене, приема на някои билки и витамини са подходящо допълнение към арсенала на традиционната медицина.

Физически упражнения

Редица клинични проучвания доказват неоспоримата роля на физическата активност за понижаване нивата на кръвната захар. Установено е, че чувствителността на инсулиновите рецептори се повишава многократно при активни занимания и обратното се намалява при активни спортисти, които са прекратили за дългo време заниманията си. Следователно необходимостта на организма от инсулин значително намалява, когато човек упражнява физическа активност. Подходящи са плуване, йога, аеробика, танци и като цяло всички аеробни спортове, където има равномерно натоварване и енергоразход. За по-възрастните пацинети с наднормено тегло и сърдечно-съдови заболявания е от полза дори 30 минутната разходка в парка няколко пъти седмично.

Диета

Диабетиците и хората предразположени към диабет отговарят към приема на въглехидрати с повишено отделяне на инсулин. Храните с висок гликемичен индекс като хляб, макарони, картофи, ориз, царевица, банани, стафиди се консумират в строго ограничиени количества, които се определят от диетата предписана от лекуващия лекар. Продуктите съдържащи захароза са абсолютно забранени. Съотношението въглехидрати: мазни: белтъци трябва да е 40: 30: 30. Подходяща е средиземноморската диета, която е богата на зеленчуци, сирена, зехтин и др. Добавката на фибри към храната спомага за извеждането на излишното количество глюкоза. Установено е, че диабета и сърдечните заболявания са тясно свързани следователно специалистите съветват да се контролира приема на наситени мазнини с храната.

В близкото минало на диабетиците се препоръчваше да спазват високопротеинова диета. Голямото количество белтъци от друга страна е рисковано за бъбреците. Отпадните продукти, получени при тяхното разграждане в организма увреждат органите на отделителната система. Диета богата на много местни продукти предразполага към развитие на висок холестерол. Съвременните схващания за диета при диабет вече не препоръчват толкова висок белтъчен прием.

Интересен е аспекта на хранителните алергии. Възможно е инсулиновата резистентност да се дължи  на алергия към специфична храна. Провежда се тест за хранителни непоносимости и алергии, където се измерват стойностите на кръвната захар преди и след нахранване. Ако се установи такава алергия и съответната храна се изключи от менюто се наблюдава значително подобрение в чувствителността към инсулина, а телесното тегло се понижава.

Витамини и минерали

Тъй като при диабета метаболизма не е напълно пълноценен, в организма се установява липса на много витамини и минерали. Специално разработените за целта комплекси от витамини за диабетици трябва редовно да се приемат. От особена важност за поддържане на кръвната захар са елементите хром и цинк.

Билколечение

Канелата е природен регулатор на кръвната захар. Приемът на хранителни добавки с екстракт от канела неизменно съпровожда диетата на диабетиците. Корените от глухарче пречистват черния дроб и кръвта и косвено подпомагат лечението. Инсулиновата продукция се стимулира при прием на листа от черна боровинка. Гинко билобата, която подпомага кръвообръщението облекчава проблемите с очите, като усложнение на диабета.

Други билки, които спомагат регулиране на кръвната захар са: джинджифил, сминдух, гимнема, китайски женшен, куркума, ябълков оцет.  В случай, че имате диабет приемайте билки само след предварителна консултация с фитотерапевт и лекуващия ендокринолог ! Тъй като билките влияят на нивата на кръвната захар е възможно да се наложи коригиране на дозата на стандартната антидиабетна терапия.


Искате ли да започнете персонална програма по балансирано хранене и билколечение?

маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, разработва индивидуална програма след подрoбна консултация и според възможноститe за изпълнение. Основни цели на програмата са: нормализиране на теглото и хормоналния баланс, подобряване на храносмилането и емоционалното състояние, детоксикация и други според конкретното състояние. Детайлна информация за програмата ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu/

бояна иванова фитотерапевт консултации

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts