Публикувано на

Как да засилим имунитета с билки

Обикновено през зимния сезон рискът от настинка и грип е най-висок. Още повече в условия на грипна епидемия всички се втурваме да пием имуностимуланти. Освен при първи симптоми на неразположение, билките с имуностимуланти са особено полезни и като профилактично средство за изграждане на силен имунитет.  Най-добри резултати в дългосрочен план ще получим ако се храним здравословсловно и добавим подходящи билкови комбинации към хранителния режим.

Колко дълго да приемаме билките с имуностимулиращо действие?

Това зависи от формата, под която ги приемате. Когато приемаме билков екстракт (таблетки, сироп, капсули и тн.) концентрацията на активни вещества е много по-висока от тази на билките приготвени под формата на чай в домашни условия. В такъв случай е желателно да се придържате към дозировката, посочена от производителя на екстракта и да правите периодични почивки от прием на продукта. Почивката може да продължи 1 месец или повече, а при съпътстващи системни заболявания според указанията на лекуващия лекар. Особени внимание трябва да се обърне на приема на имуностимулиращи билки при автоимунни заболявания, тъй като често може да доведе до влошаване на заболяването.

Да приемам ли билките в комбинация или самостоятелно?

Някои от билките може да добавите към хранителния си режим (куркума, чесън, лук, джинджифил), а други да пиете самостоятелно като инфуз (чай) или екстракт.  Аз бих препоръчала да започнете с прием на екстракт или чай от една билка с доказан ефект върху имунитета и след време да смените с прием на друга имуностимулираща билка. По този начин намалявате риска от поява на алергия вследствие на свръх стимулиране на имунитета и можете по-лесно да оцените действието на конкретната билка. След известно време може да преминете и към билкова комбинация.

Кои билки препоръчвам за подсилване на имунитета?

 

  • Плод от черен бъз (Sambucus nigra)

Плодовете на черния бъз се събират при пълна зрелост и не допуска събиране на неузрели зелени плодове. Плодовете на черния бъз съдържат антоциани, флавонолови гликозиди, витамини, плодови киселини, етерично масло. Действат силно имуностимулиращо и леко слабително. Може да приемате под формата на домашно приготвен или закупен сироп от бъз, а можете и да сдъвквате изсушени плодчета. Сиропът от бъз е хубаво да приемате на гладно за да се избегне ферментация в червата, когато се комбинира с приетата храна.

  • Чесън, лук (Allium sativum, Allium cepa)

Чесънът притежава изключително силни имуностимулиращи, противовирусни, антибактериални и антимикотични свойства. Съдържа етерично масло, алиин, витамини и тн. За да се възползвате от действието му е хубаво да го хапвате счукан или леко задушен. При продължителна термична обработка се губят полезните свойства. Ако ви дразни стомаха или не понасяте миризмата може да закупите хранителни добавки, където екстракта е обвит в капсула. Подобни на горепосочените свойства приписваме и на лука.

  • Корен от Жен-шен (Panax Ginseng)

Жен-шен може да закупите под формата на ампули, таблетки, както и в различни комбинации. Може да се приготви също запарка, като 1/2 чаена лъжичка ситно стрити корени се заливат с 500 мл вряща вода. Тази доза се употребява за 1 ден. Съдържа тритерпенови сапонини, витамини, етерично масло, тлъсто масло и др. Прилага се в традиционната източна медицина от хилядолетия като адаптогенно и тонизиращо средство.

  • Златовръх, златен корен, Родиола (Rhodiola rosea)

Златовръх е билка, която може да откриете по каменливи места в по-високите части на Рила, Пирин, Родопи, Стара планина. Използва се коренището, което съдържа фенолния гликозид родиолозид. Доказано е, че продължителния прием на билката повишава умствената и физическа работоспособност и съкращават възстановителния период след тежка работа. Адаптогенното действие на родиолата е съизмеримо с това на жен-шена. При силно натоварено ежедневие, стрес и преумора често наблюдаваме отслабен имунитет. С редовен прием на родиола ще намалим риска от отслабване на имунитета и ще имаме повече енергия. Екстракт от родиола под формата на хранителна добавка може да откриете на различни фирми.

  • Елеутерокок, сибирски жен-шен (Eleutherococcus senticosus)

Представлява подлив храст, който произходжа от далечния изток. За лечебни цели използваме корените и коренището, които съдържат лигнани, кумарини, стероли и др. Екстракт от дрогата повишава съпротивителните сили на организма към неблагоприятни условия, действа общо укрепващо при занижен имунитет и след тежки заболявания. Готови екстракти може да откриете на различни производители на хранителни добавки.

  • Куркума (Curcuma longa)

Коренището от куркума е известно с редица лечебни свойства. Във връзка с имунитета куркумата е подходяща билка, тъй като за нея са доказани антибактериално, противогъбично, противовъзпалително действие. От друга страна куркумата подобрява функционирането на храносмилателната система, която участва активно в поддържане на силен имунитет. Екстрактите от куркума съдържат куркумин в много по-високи дози в сравнение с добавена куркума като подправка или чаеви смеси.

  • Салвия (Salvia officinalis)

Локалният имунитет в устната кухина действа като бариера за проникване на микроорганизмите към долните отдели на дихателната система. Листата на салвия съдържат етерично масло и действат антибактериално, противовъзпалитено и отхрачващо и др. Редовният прием на чай от салвия през студения сезон е за препоръчване. Също така можете да се жабурите с чай от салвия за да успокоите възпалените венци, а и да освежите дъха. Салвията действа антибактериално и на стомаха, което също води до подобряване на локалния имунитет.

Когато сме на прага на зимния сезон, а и периодично през цялата година е хубаво да приемаме билки за подсилване на имунитета. По този начин дори да се разболеем си гарантираме бърз оздравителен период и липса на усложнения.


Билките са мощно средство за подкрепа на естествения имунитет, борба с хроничните инфекции. Кои са най-ефикасните природни средства за подсилване на имунитета, паметта и концентрацията ще научите по време на предстоящия онлайн клас. Този клас ще разкрие тайната на Източните култури на Китай, Тибет и Япония за младост и дълголетие. Ще научите и за редица супер храни, с които да преборите хроничната умора. Повече информация за събитието и записване за участие ще откриете тук.


Автор: маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.