Публикувано на

Как да запазим зрението си – топ съвети

Зрението е нещо, без което не можем, затова трябва да обръщаме по-голямо внимание на очите си и на тяхното здраве. Някои малки промени в ежедневието ни, както и редовните прегледи, могат да ни предпазят от инфекции и по-сериозни проблеми, водещи до отслабване или дори загуба на зрението.

Правете 20-секундни почивки от компютъра
Вглеждането в монитора не вреди на очите, но те се изморяват и изсушават. Докато сме пред компютъра, ние мигаме два пъти по-малко от обикновено. Най-добре следвайте правилото 20/20/20: на всеки 20 минути гледайте на разстояние най-малко 20 метра за поне 20 секунди. Важно е екрана да е на около 25 сантиметра и малко под нивото на очите.

Винаги носете слънчеви очила при силно слъчево греене
UV радиацията може да навреди както на кожата, така и на очите. Може да се стигне до проблеми като катаракта, изгаряния на роговицата и дори рак. Всеки път, когато сте навън в слънчево време носете слънчеви очила, които блокират 99% до 100% от UV-A и UV-B лъчите. Шапките също могат да помогнат. Не забравяйте, че снегът, водата, пясъкът и бетонът могат да отразяват ултравиолетовите лъчи.

Използвайте предпазни очила
Почти половината от всички наранявания на очите се случват у дома, затова е важно да използвате защитни очила, когато има опасност от попадане на химикали или частици при ремотни дейности. Използвайте очила, изработени от поликарбонатна пластмаса, която е много устойчива на удар.

Подходящата храна
Храни богати на цинк-фасул, грах, фъстъци, миди, крехко червено месо и домашни птици, помагат на очите да устоят на вредните лъчи. Бета-каротинът съдържащ се в морковите е много важен за зрението. От бета-каротин в тялото се синтезира Витамин А. Бета-каротинът се съдържа и в други жълти и оранжеви плодове и зеленчуци (червени чушки, тиква).

Не игнорирайте проблемите с очите
Ако очите ви са зачервени или сърбящи, използвайте студени компреси, антихистаминови препарати или подходящи капки. Ако чувствате дразнене, все едно имате пясък в очите, промийте очите си с чиста вода или физиологичен разтвор. Ако симптомите продължават или се появи болка, секреция, подуване се консултирайте с офталмолог, както и ако виждате плаващи петна, проблясъци от светлина или не можете да виждате нормално.

Почиствайте редовно контактните лещи
Винаги измивайте ръцете си, преди да боравите с лещи. Използвайте само почистващи препарати и капки, одобрени от вашия очен лекар. Почиствайте, изплаквайте и подсушавайте съда за съхранение всеки път и го сменяйте на всеки 2-3 месеца. Не носете лещи когато плувате. Не спете с лещи, предназначени за дневна употреба, и не ги носете по-дълго от указаното.

Предишни заболявания
Много заболявания могат да засегнат зрението. Високото кръвно налягане и диабетът могат да намалят притока на кръв към очите. Нарушения в имунната система, в белите дробове, щитовидната жлеза и други, също могат да възпалят очите. Информирайте вашия лекар за всички настоящи или минали здравословни проблеми, включително и за членовете на семейството с проблеми с очите или други сериозни заболявания.

Обърнете внимание на листовката
Много лекарства или лекартсвени комбинации могат да повлияят зрението. Информирайте се за страничните ефекти на лекарствата и кажете на вашия лекар, ако забележете проблеми като сухи или сълзящи очи, двойно виждане, чувствителност към светлина, подпухнали клепачи и замъглено зрение.

Изхвърлете старите гримове за очи
В течните и кремообразни гримове за очи лесно се развиват бактерии. Изхвърлете продукта след 3 месечна употреба. Ако сте склонни към алергични реакции, използвайте подходящи продукти за чувствителни очи. Никога не споделяйте козметика и не използвайте тестери многократно. Почистете лицето си внимателно преди и след използване на грим и не прилагате грим по вътрешната повърхност на миглите по възможност.

Преглеждайте редовно очите си
Това трябва да става редовно, дори и да не носите очила, най-малко на всеки две години на възраст от 18-60. Ако сте по-възрастни или носите контактни лещи, имате високо кръвно налягане, диабет и други рискови фактори, ходете на преглед според указанията на лекуващия ви лекар.

Спрете тютюнопушенето
Тютюнопушенето повишава риска от развитие на катаракта и утежнява състоянието на сухите очи. Редовното тютюнопушене затруднява кръвообръщението. Това не само повишава риска от сърдечен пристъп, но може и да увреди ретината.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.