Публикувано на

Как да си помогнем при тревожност и паник атаки

паник атаки

В дни на несигурност и социална изолация, тревожността е нещо нормално. Но също е важно да знаем, че е възможно ако преди сме получавали паник атаки, при силен стрес, те да се появят отново или ние или наши близки да преживеем такива.
Затова е важно да бъдем подготвени и да знаем как да помогнем в такава ситуация.

Какво представляват паник атаките ?

Паник атаките се преживяват като внезапен, но интензивен пристъп на страх, който понякога настъпва без видима причина. Могат да са еднократни, но много хора ги преживяват като повтарящи се епизоди. Понякога са свързани с определени събития като говорене пред публика, ползване на асансьор или престой в друго затворено тясно пространство, ситуации, в които се чувстваме застрашени. В тези моменти в тялото се задейства така наречения „борба или бягство механизъм“, което води до редица усещания като сърцебиене, задушаване, изпотяване и други. Паник атаките се случват и на напълно здрави и щастливи хора, но понякога са част и от някои по-сериозни състояния като паническо разстройство, социална фобиа или депресия.

Симптоми:

• Недостиг на въздух или хипервентилация

• Сърцебиене

• Болки или дискомфорт в областта на гръдния кош

• Треперене

• Усещане за задушаване

• Усещане за нереалност, откъснатост от заобикалящата среда

• Изпотяване

• Гадене или разстроен стомах

• Чувство за замаяност или слабост

• Изтръпване

• Топли или студени вълни

• Страх от умиране, загуба на контрол или полудяване

Причините за паник атаките не са напълно изяснени. Често се появяват, когато преживяваме сериозни промени или стрес от силно негативни или силно положителни събития, например при дипломиране, смяна на работното място, сватба, раждане на дете, при загуба, развод и др. Могат да бъдат следствие и от някои заболявания и физиологични състояния като хипогликемия (ниски нива на кръвната захар), хиперфункция на щитовидната жлеза, прием на медикаменти, трайно гладуване и диети, които водят до така наречения „гладен мозък“ , прием на стимуланти и наркотици и др.

Как да си помогнем ?

В първият момент е важно да осъзнаем какво се случва и че е само кратко временно състояние. Добре е да потърсим повече информация и да знаем механизмите на тревожността и как нашето тяло реагира при стрес и стресови ситуации.

Дишане и релаксация. Можем да намерим техники, които ни помагат да се свържем в реалността в такива моменти. Да си спомним любимо място или човек. И да дишаме !!!
Една добра техника е: Дишане 4 секунди / задържане на дъха за 7 секунди / издишване бавно – 8 секунди / повтаряне на упражнението.

Добре е да имаме подкрепяща среда – някого, на когото можем да се обадим в такъв момент, и който е наясно какво се случва и може да му се доверим.

Движението също е много важно. Препоръчва се поне 30 минути активно движение на ден – ходене, тичане, плуване или танци могат да бъдат много полезни.

Важно е да си осигурим 7-9 часа качествен сън. Безсънието може да засили симптомите и честотата на паник атаките.

Лавандула – етерично масло от лавандула се препоръчва в такива състояния. Ароматът му успокоява и е добре да имаме в чантата си,  има различни начини за употреба и терапия.

Терапия – почти всеки човек, с когото работя напоследък, е преминавал през такива състояния. Важно е да се потърси помощ, но не веднага да се пристъпва към антидепресанти и лекарства.

Надявам се да съм била поне малко полезна с написаното. Ако искате може да споделите – може да помогне на някого.


Автор: Яница Неделчева – психотерапевт и семеен терапевт

Телефон за контакти: 0878 45 00 31

Еmail: pozitivni365@abv.bg

Facebook: SafePlaceBG

Автор: Яница Неделчева, психотерапевт

blank

Яница Неделчева е сертифициран психотерапевт в сферата на системния подход и фамилната психотерапия, международен обучител и международен консултант по емоционално хранене и хранителни нарушения. От 2013 г. е създател и директор на Мобилен тренинг център „ПОЗИТИВНИ 365“. Яница искрено вярва във възможността за промяна, която е заложена във всеки човек.

Follow

1 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.