Публикувано на

Как да се справим с мигрената – приложими идеи

Мигрената е изключително силно и мъчително  главоболие, което понякога продължава с часове. Тя бива два вида- класическа и “мигрена без аура”. При класическата мигрена болката се предшества от симптоматикa включваща халюцинации, гадене, зрителни и други сетивни смущения. Мигренозната болка успешно се повлиява от нестероидни противовъзпалителни и антимигренозни препарати.

В комбинация към алопатичното лечение може да фокусираме вниманието си върху факторите на околната среда, които са стимули за появата на пристъп и да се опитаме да ги сведем до минимум. Както и за много други хронични заболявания стресът е фактор номер едно за поява на мигрена. Установено е, че обезводняването засяга сериозно функциите на мозъка като нарушава нормалното кръвообращение. Първият симптом на обезводняване с стрелкащото главоболие дори преди да усетите сухота в устата. Болката веднага се облекчава след като изпиете една пълна чаша чиста вода на малки глътки. При гладуване и спад на глюкозата в кръвта, мозъкът е първия, който “гладува”. Появява се изтощително главоболие, което се повлиява при нормализиране на кръвната захар. Преумората на сетивните системи- слух, зрение е мощен стимул за мигрената. Щадете очите си, умората се натрупва и ескалира в даден момент. Синузитът причинява тежест в главата и главоболие, поради което трябва да се лекува и да не се допуска хронифициране. Фактори от средата като: силно луминисцентно осветление, задименост, колебания в температурата представляват риск. Лошият контрол на високото кръвно налягане често причинява главоболие. Деформации на шийните прешлени и изглаждане естествената дъга на врата се манифестират с болка в шията и главата. Следете за разположението на врата си във всеки един момент за предотвратите умората на мускулите на врата от неправилната поза. Хормоналните смущения при жената, менструалния цикъл и менопаузата често включват и главоболие. Недоспиването, прекомерния сън и големите физически натоварвания влошават състоянието. Продължителното писане на телефона с наведена глава надолу спомагат за бърза поява на главоболие. Следет позата на главата си когато пишете на телефон и таблет. Бичът на съвремието е безконечното говорене по мобилен телефон, което със сигурност натоварва и причинява главоболие. Стимули могат да бъдат и някои храни, като например:

  • шоколад и други богати на захар храни
  • храни с високо съдържание на консерванти, подсладители, нитрати: колбаси, чипсове, желирани бонбони и др
  • ферментирали продукти, ядки и цитрусови плодове
  • алкохол и кофеин/ абстинентен синдром/

Ако установите причинно-следствена връзка между някои храни и появата на главоболие, контролирайте приема им. Натрупването на токсини в тялото при бедна на плодове и зеленчуци диета, особено след зимния сезон, както и при богата на протеини диета също е причина за мигрена. Правете разтоварващи дни ежеседмично, хидратирайте се и пробвайте соколечение. След прекарана тежка бактериална или вирусна инфекция, на тялото му е необходима поне седмица за да превъзмогне интоксикацията. Помогнете като приемате мултивитамини, Коензим Q10 или женшен.

Някои лекарства също могат да дадат като страничен ефект мигренозна болка. Такива са индометацин, теофилин, нифедипин, контрацептиви както и злоупотреба с аналгетици и деконгестанти.

Много важно е как конролирате стресовите фактори и какви техники за релаксация прилагате, за да поддържате нервната си система балансирана и да я предпазвате от претоварване.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова е квалифициран фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Тя е дипломиран магистър по „фармация“ и специалист по „Лечебни растения и фитопродукти”. С удоволствие споделя знанията и опита си в областта, като автор на публикации и лектор на тематични семинари. Повече информация за нейната практика ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu За контакт: тел. 0884-789-278

83 posts

Напиши коментар
  1. Az poseshtavam homeopat veche nqkolko meseca po povod tejka migrena. Imateli li informaciq dali pomaga homepatiqta v takiva sluchai?

  2. Със сигурност хомеопатията е добро решение за такъв хроничен проблем. Зареди се с търпение и бъди максимално искрена с твоя лекуващ хомеопат за да ти бъде назначено правилното лечение. Успех!

  3. Със сигурност хомеопатията е добро решение за такъв хроничен проблем. Зареди се с търпение и бъди максимално искрена с твоя лекуващ хомеопат за да ти бъде назначено правилното лечение. Успех!

  4. Az poseshtavam homeopat veche nqkolko meseca po povod tejka migrena. Imateli li informaciq dali pomaga homepatiqta v takiva sluchai?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.