Публикувано на

Как да се справим с махмурлука

Махмурлукът преставлява комбинация от неприятни физиологични симптоми, които се получават след консумация на по-големи количества алкохол. Тези симптоми обикновено са глaоболие, гадене, понякога и повръщане, сухота в устата, световъртеж и чувство за силна жажда. Всички тези симптоми са резултат на натрупването на токсичния метаболит на алкохола – ацетилалдехид, както и на изчерпване на витамин C, B ( най-вероятно витамин B6) и дехидратация на организма.

Хората, които не пият алкохол не препиват. Тези, които си позволяват умерено количество и рядко консумират алкохол, също доста рядко се напиват.

Всички останали, обаче, които достигат ,,точката на интоксикация”, са наясно с някои или с всички симптоми на препиване и много добре знаят, че те не са никак приятни.

Най-доброто лекарство е изобщо да не посягаме към алкохола или да пием само в умерени количества. Да, обаче, ако това не се случи и вече са на лице някои от симптомите на ,,препиване”, ето няколко съвета за това какво да правим и да не правим след препиване:

Какво НЕ трябва да правим след тежка вечер:

1. На следващия ден да продължим с още алкохол. В случая поговорката ,,Клин клин избива” не е точна. Алкохолът на сутринта след тежка вечер може само да влоши състоянието на човек. Давайки на черния дроб още ,,една бира” или каквото и да било друго питие, само ще затормози работата му и в малко по-късен етап ще влоши състоянието на експериментатора. Да не говорим, че ако тази практика зачести, това носи след себе си много по-серизони последици, т.к. зависимостта към алкохола се развива много по-бързо.

2. Кафето помага при махмурлук. НЕ, не и не!

Да, кафето може временно да облекчи неприятното главоболие, което почти винаги се наблюдава след препиване, но това е временно и по-късно симптомите отново се връщат. Много по-важно е, че кофеинът действа диуретично и още повече ще дехидратира тялото ни, което и без това е достатъчно обезводнено. А това ще доведе до влошаване на състоянието. Т.е. кофеинът временно ще помогне, но ще нанесе много повече проблеми, отколкото ползи на оргазнизма ни в дългосрочен план.

3. Пържена и мазна храна преди алкохола.

Ако си хапнем значително количество мазно и/или пържено преди да започнем да пием алкохол тези мазнини ще покрият лигавицата на стомага и ще забавят абсорбцията на алкохола. В същото време ще причиним двойно дразнене на лигавицата ни – един път заради мазната храна и втори път заради алкохола. Не е добър вариант да се случва често, защото не след дълго ще започнат проблемите от страна на храносмилателната система като киселини, гастрит и дори язва.

  • Какво наистина облекчава махмурлука?

Единствения безпорен лек за махмурлука е време. Обикновено симптомите, които се получават след тежка вечер са с продължителност между 8 и 24 часа. Ето и няколко неща, които ще ни помогнат да облекчим неприятните симптоми.

  • Вода

Със сигурност главоболието, сухотата и жаждата се дължат на дехидратацията на организма. Именно затова на него му трябва значително количество вода, за да се възстанови по-бързо.

  • НСПВнестероидни противовъзпалителни вещества, каквито са аспиринът и ибупрофенът, могат да облекчат махмурлука, главоболието, мусулните болки, но също така дразнят и стомаха, което трябва да се има впревид при тяхната употреба. Препоръчително е да се спазва препоръчителната доза и да се взимат след хранене.
  • Яйца. Те съдържат аминокиселината цистеин, който има способността да намалява количеството на ацетилалдехида в тялото ни. Консумацията на яйца може да спомогне за по-бързото премахване от тялото ни на токсичния метаболит.
  • Банани – Алколът, както повечето диуретици, намалява съдържанието на калия в организма.Конумацията на банани, или някои друг плод, богат на калий, също и спортните напитки, ни помага да възстановим баланса на електролитите, количеството на които рязко се изчерпва след алкохолния делириум.
  • Плодовият сок също ни връща енергията и утолява повишената нужда на тялото ни от витамини и полезни вещества. Освен това ни помага по-бързо да се ,, отървем” от токсините. Това важи в пълна сила и за зеленчуковите сокове (особено зелевият сок), много популярни от древни времена.
  • Пилешкият  бульон определено си е в топ храните за възстановяване от махмурлук и никак не е за подценяване.

Дано съветите ни са ви били полезни.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.