Публикувано на

Как да се справим с махмурлука

Махмурлукът преставлява комбинация от неприятни физиологични симптоми, които се получават след консумация на по-големи количества алкохол. Тези симптоми обикновено са глaоболие, гадене, понякога и повръщане, сухота в устата, световъртеж и чувство за силна жажда. Всички тези симптоми са резултат на натрупването на токсичния метаболит на алкохола – ацетилалдехид, както и на изчерпване на витамин C, B ( най-вероятно витамин B6) и дехидратация на организма.

Хората, които не пият алкохол не препиват. Тези, които си позволяват умерено количество и рядко консумират алкохол, също доста рядко се напиват.

Всички останали, обаче, които достигат ,,точката на интоксикация”, са наясно с някои или с всички симптоми на препиване и много добре знаят, че те не са никак приятни.

Най-доброто лекарство е изобщо да не посягаме към алкохола или да пием само в умерени количества. Да, обаче, ако това не се случи и вече са на лице някои от симптомите на ,,препиване”, ето няколко съвета за това какво да правим и да не правим след препиване:

Какво НЕ трябва да правим след тежка вечер:

1. На следващия ден да продължим с още алкохол. В случая поговорката ,,Клин клин избива” не е точна. Алкохолът на сутринта след тежка вечер може само да влоши състоянието на човек. Давайки на черния дроб още ,,една бира” или каквото и да било друго питие, само ще затормози работата му и в малко по-късен етап ще влоши състоянието на експериментатора. Да не говорим, че ако тази практика зачести, това носи след себе си много по-серизони последици, т.к. зависимостта към алкохола се развива много по-бързо.

2. Кафето помага при махмурлук. НЕ, не и не!

Да, кафето може временно да облекчи неприятното главоболие, което почти винаги се наблюдава след препиване, но това е временно и по-късно симптомите отново се връщат. Много по-важно е, че кофеинът действа диуретично и още повече ще дехидратира тялото ни, което и без това е достатъчно обезводнено. А това ще доведе до влошаване на състоянието. Т.е. кофеинът временно ще помогне, но ще нанесе много повече проблеми, отколкото ползи на оргазнизма ни в дългосрочен план.

3. Пържена и мазна храна преди алкохола.

Ако си хапнем значително количество мазно и/или пържено преди да започнем да пием алкохол тези мазнини ще покрият лигавицата на стомага и ще забавят абсорбцията на алкохола. В същото време ще причиним двойно дразнене на лигавицата ни – един път заради мазната храна и втори път заради алкохола. Не е добър вариант да се случва често, защото не след дълго ще започнат проблемите от страна на храносмилателната система като киселини, гастрит и дори язва.

  • Какво наистина облекчава махмурлука?

Единствения безпорен лек за махмурлука е време. Обикновено симптомите, които се получават след тежка вечер са с продължителност между 8 и 24 часа. Ето и няколко неща, които ще ни помогнат да облекчим неприятните симптоми.

  • Вода

Със сигурност главоболието, сухотата и жаждата се дължат на дехидратацията на организма. Именно затова на него му трябва значително количество вода, за да се възстанови по-бързо.

  • НСПВнестероидни противовъзпалителни вещества, каквито са аспиринът и ибупрофенът, могат да облекчат махмурлука, главоболието, мусулните болки, но също така дразнят и стомаха, което трябва да се има впревид при тяхната употреба. Препоръчително е да се спазва препоръчителната доза и да се взимат след хранене.
  • Яйца. Те съдържат аминокиселината цистеин, който има способността да намалява количеството на ацетилалдехида в тялото ни. Консумацията на яйца може да спомогне за по-бързото премахване от тялото ни на токсичния метаболит.
  • Банани – Алколът, както повечето диуретици, намалява съдържанието на калия в организма.Конумацията на банани, или някои друг плод, богат на калий, също и спортните напитки, ни помага да възстановим баланса на електролитите, количеството на които рязко се изчерпва след алкохолния делириум.
  • Плодовият сок също ни връща енергията и утолява повишената нужда на тялото ни от витамини и полезни вещества. Освен това ни помага по-бързо да се ,, отървем” от токсините. Това важи в пълна сила и за зеленчуковите сокове (особено зелевият сок), много популярни от древни времена.
  • Пилешкият  бульон определено си е в топ храните за възстановяване от махмурлук и никак не е за подценяване.

Дано съветите ни са ви били полезни.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.