Публикувано на

Как да се отървем завинаги от ниското самочувствие, вечния глад за сладко и депресията

Когато нивата на серотонина в мозъка са ниски,  хората най-често изпадат в депресия. Оттам нататък картинката е доста позната, но и винаги има какво още да се добави.

Оплакванията са тревожност, раздразнителност, много често нарушения

в съня и почти винаги глад за сладко. Губим вяра в себе си и собствените си способности и нямаме желание за нищо освен за шоколад или друг висококалоричен сладкиш.

Именно оттук започва началото на тежките нервни разтройства, свързани с ниското самочувствие и депресията.

Употребата на антидепресанти расте с всеки изминал ден, а долната възрастова граница на диагностицираните пада застрашително.  Наред със своите полезни ефекти, повечето антидепресанти имат и редица странични ефекти, които не трябва да бъдат подценявани при продължително лечение.  Много са и химичните взаимодействия на представителите от групата с други лекарства и алкохол. Консултацията с лекар или фармацевт за възможни взаимодействия е задължителна при лечение с антидепресанти. Това важи особено за седативни и сънотворни от групата на барбитуратите, аналгетици и  др.

Множество научни изследвания са доказали ефективността на някои аминокиселини, които са важни за синтеза на серотонина в мозъка. Такава аминокиселина е 5-хидрокситриптофанът или 5-HTP.

Това е една аминокиселина, от която именно се образува серотонинът-главен виновник за понижено либидо и самочувствие, раздразнителността, агресията и повишения апетит за сладко.

5-хидрокситриптофанът приеман преди сън в дози 50-100 мг подобрява значително съня и спомага за намаляване на телесното тегло. Употребяващите я съобщават за намален апетит и по-високо самочувствие.

Разберете още много хранителни добавки за лесно и здравословно отслабване! Заповядайте на Онлайн семинар на тема “Отслабване с билки и хранителни добавки”. За информация: https://www.vitanaturale.eu/events/

 

 

 

 

 

 

 

 

Гладът за определени храни и главно за сладко и тестени изделия, много често се дължи и на ниска кръвна захар или хипогликемия. За да се нормализира кръвната захар и това да спре пристъпите на глад за въглехидрати, може да се приема по 1000 мг глутамин между храненията под формата на хранителна добавка.

Силата на положителното мислене е спасението срещу депресия. А аминокиселините са една алтернатива, която може да ни помогне да се почувстваме по-добре без да посягаме към антидепресантите и алкохола.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Напиши коментар
  1. Интересна статия! Не съм подозирала за връзката между всички тези неща:)

  2. Може ли, да ми кажете , как по естествен начин да си набавя въпросните 1000 мг глутамин , също така и 5-хидрокситриптофана ? В кои плодове и зеленчуци се съдържат тези вещества ?

  3. Богатите на белтъци са бобовите храни, месото и рибата. В тях именно се съдържат всички необходими аминокиселини, защото аминокиселините са градивните единици на белтъците. Под формата на хранителна добавка можеш да откриеш въпросните аминокиселини в повечето аптеки.

  4. Интересна статия! Не съм подозирала за връзката между всички тези неща:)

  5. Може ли, да ми кажете , как по естествен начин да си набавя въпросните 1000 мг глутамин , също така и 5-хидрокситриптофана ? В кои плодове и зеленчуци се съдържат тези вещества ?

  6. Богатите на белтъци са бобовите храни, месото и рибата. В тях именно се съдържат всички необходими аминокиселини, защото аминокиселините са градивните единици на белтъците. Под формата на хранителна добавка можеш да откриеш въпросните аминокиселини в повечето аптеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.