Публикувано на

Как да помогнем на имунната си система да се справи с лабиалния херпес

Херпесът е вирус, който живее в нервните клетки на гръбначния мозък. Когато човек веднъж се зарази вируса персистира и може да атакува тялото ако имунната система е отслабена. Емоционалният и физически стрес е основна причина за спадането на защитните механизми на организма. Физическият стрес може да се изрази в наличиe на болест, гъбична инфекция, менструация, алергия към храни и др. Приемът на стероиди, антибиотици и антидепресанти също допринасят за нарушаване на имунитета.

Лечение

Когато веднъж станем носители на вируса пълното му елиминиране от организма е невъзможно, а за подтискане на проявата му се приемат противовирусни препарати перорално или се прилагат локално. Тези лекарства  предизвикват някои странични ефекти като виене на свят, умора, безсъние, кървящи венци. Към стандартното лечение може да се прибавят някои природни лекове, които намаляват честотата на рецидив на херпеса.

Хранене

Когато херпесният вирус е в етап на активация трябва да почивате повече и да се храните с по-лека храна. Необходимо е да се приема много вода и прочистващи чайове, а плодовете и зеленчуците са най-подходящото меню. Чаят от салвия, розмарин, ехинацея, хидрастис, клиновиче, кисел трън е най-подходящ за отделяне на токсините от организма. Лактобацилите в натурален вариант или под формата на добавка са необходими за подсилване на имунната система. Удачен е приема на витамин C и А, бетакаротин и кверцетин. Апитерапията с пропилис и пчелен прашец със сигурност дава добри резултати.

Хомеопатия

Тя дейтсва на много по-високо ниво в организма като засилва жизнената енергия и стимулира тялото само да се справи без изкуствено да потиска  симптомите отвън.

Natrium muriaticum – когато раните са по лигавицата на устните. Приема са 30CH два пъти дневно.

Phosphorus – за херпеси над устната със сърбеж и болка. Приема се 30CH два пъти дневно.

Petroleum– При херпеси образуващи коричка приемайте 9CH

Ароматерапия

Разтвор за жабурене на лигавицата на устната кухина можете да си приготвите по следната рецепта: прибавяме 5 капки масло от чаено дърво към пресен мед, след което сместа се добавя към чай от салвия или розмарин. С получения разтвор да се жабури няколко пъти на ден. Херпеса отминава бързо и се намалява риска от повторната му поява. Друг вариант е компрес със масло от смирна, който се прилага директно върху херпеса. По агресивно се действа ако мястото се третира директно с с тампон напоен с масло от чаено дърво и след появата на коричка се намазва с гел от алое за омекотяване.

Поддържането на имунната система в добро състояние е основно средство за превенция на херпеса. Минимализиране на  емоционалния стрес, практикуване на техники за релаксация, приемът на имуностимулатори и пълноценен хранителен режим за гаранция за успех в това начинание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.