Публикувано на

Има ли рецепта за щастие?

Какво е щастието? Как да го постигнем? Има ли рецепта за него? Това са въпроси, на които първо философите, а после и психолозите се опитват да отговорят. Думата „щастие“ звучи общо и абстрактно. Всички знаем, че това е субективно усещане и при всеки човек различни причини водят до преживяване на щастие. От тази гледна точка надали можем да си представим, че има рецепта за щастие. И вероятнo няма. Но много изследвания, включително и такива продължили дълъг период от време, показват, че има някои фактори, които повишават усещането за благополучие и намаляват тревогата и депресивността. По-долу ще изброим накратко кои са тези фактори:

Общуване

Хората, които имат с кого да общуват пълноценно, са по-спокойни и по-удовлетворени от живота си. Изследванията показват, че не са нужни много най-добри приятели, а един или двама, както и по-богата мрежа от познати, в която взаимоотношенията са приятни.

Доброто общуване включва, както споделяне на лични преживявания и чувства, така и активно слушане, интерес и любопитство към другия и това, което казва.

До усещане за пълноценно общуване води комуникацията очи в очи(или уши в уши), а не тази онлайн. Така че, когато искате да кажете нещо на някого, колкото и малко и незначително да е, по-добре звъннете, отколкото да пишете.

Любезно отношение и помощ

Хората с по-високи нива на щастие имат любезно отношение към другите и се стремят да правят дребни добрини. А извършването им повишава усещането за благополучие. Не е задължително помощта към другите да се изразява в големи активности. Да махнем дружелюбно на съседа ни, да се обадим на роднина, който отдавна не сме чували, е достатъчно, за да зарадваме някой друг, а от това да се почувстваме и ние по-добре.

Благодарност

Нагласата да се вглеждаме в нещата от живота ни, за които можем да сме благодарни; нагласата, мислейки за хората около нас, да мислим за хубавите неща, които са направили за нас, носи голямо спокойствие и удовлетворение. Дори има техника, при която се пише писмо до човек, който е направил нещо хубаво за нас, а имаме чувството, че не сме му благодарили достатъчно. Тя ни кара да се чувстваме щастливи и изследванията показват, че това състояние продължава около две седмици.

Поток на съзнанието

С този термин се обозначава състояние, при което концентрацията на вниманието ни е толкова силно, че трудно можем да се разсеем и времето минава неусетно. То се постига, когато сме заети с интригуваща за нас дейност, която изисква активното ни участие. Потокът на съзнание може да е едновременно отморяващо и удовлетворяващо състояние. Прекрасно е, когато професията ни е толкова интригуваща за нас, но хоби или интерес също може да предизвика поток на съзнанието. Понякога е трудно да го предизвикаме, защото дейността, която води до него, е един вид работа и изисква усилия, но накрая сме вентилирали стреса и сме по-щастливи. Така че трудно е само началото, но не и процесът.

Упражнения

Доказано е, че физическата активност спомага усещането за щастие, защото при движение се отделя окситоцин (хормон, свързан с положителните емоции и чувства). Обикновено, когато говорим за упражнения, хората си представят активен спорт всеки ден в рамките на поне час. Истината е, че това, от което се нуждаем е 30 минутна физическа активност (дори и разходките вършат работа) поне три пъти седмично.

Храна и сън

Здравословната храна, която обаче носи и удоволствие, както и достатъчното количество сън (около 7 часа) са фундаментални за физическия ни комфорт и енергията, която имаме, а от там и за усещането ни за радост и благополучие.

Духовни практики

Изследвания сред хора, интересуващи се от духовни въпроси и практики и такива, което не се интересуват, показват че първите са по-щастливи и имат по-високи нива на благоденствие. Не е задължително да сме религиозни, но дори семпли релаксиращи техники (напомнящи медитация) спомагат за редуциране на стреса, тревогата и напрежението.

Оптимизъм

Изследванията показват, че хората, които са по-оптимистично настроени се чувстват и се справят по-добре в живота си. Тук трябва да се прави разлика между положително мислене и оптимизъм. Оптимизмът е това човешко качество, което ни помага в ситуациите да акцентираме на позитивите, но не и да си ги измисляме, когато ги няма. Оптимизмът ни помага дори в най-тежките ситуации да вярваме, че ще се справим все някак, макар и не перфектно. Благодарение на него виждаме нашите хубави и силни страни и помним моментите, в които сме се справяли добре с нещата от живота. Изглежда това е естествено състояние за някои хора и те се чувстват по-щастливи. Но за тези, за които песимизмът е естествена нагласа, е по-трудно. Изследванията все още нямат отговор дали оптимизмът може да се възпита при възрастен човек. При деца е доказано, че може, но при един оформен характер въпросът остава.

Ако следваме гореописаните точки, шансът да намалим тревогата и депресивността си е голяма. Същевременно бихме увеличили чувството си на благополучие и щастие. Така че рецепта за щастие няма, но има насоки, които, променяйки мисленето и навиците си, биха ни помогнали да вървим към едно по-добро усещане за себе си и живота си.


Автор: Марина Стойчовска, психотерапевт

Фейсбук: https://www.facebook.com/psychologycenteramarna/

Уебсайт: https://www.amarna-bg.com/contacts/

За контакти: 0886 735 585

Автор: Марина Стойчовска, психотерапевт

blank

Марина Стойчовска е завършила СУ “Св.Климент Охридски”, специалност “Клинична и консултативна психология”, като се специализира в областта на психотерапията. Създава “Кабинет за психологически консултации и психотерапия Амарна” през 2009г. с цел да помага и подкрепя хората в справянето им с различни проблеми и трудности чрез: индивидуално консултиране и психотерапия; групи за личен опит по психодрама; семинари и курсове; групи за тийнейджъри.

Follow

11 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.