Публикувано на

Има ли начини да се справим с кокошата слепота

Нощната слепота представлява намалена способност да се вижда в полумрак или тъмнина. Този термин се използва също и за състояние, при което времето, необходимо на очите да се адаптират в тъмнина, е по-продължително от нормалното. Нощната слепота е наричана още “кокоша слепота“. Добре известно е, че ретината се състои от два вида зрителни рецептори: пръчици, отговарящи за черно-бялото виждане, и колбички, отговарящи за цветното зрение.

Зрението в полумрак и тъмнина е неясно поради връзките между фоторецепторите и нервните клетки, които предават зрителната информация към мозъка. Колбичките, в сравнение с пръчиците, предават сетивните импулси по-прецизно с помощта на повече нервни влакна посредници.

Причини:

  • Най-честата причина за проява на нощна слепота е недостигът на витамин А. Обикновено това е един от първите признаци за дефицита му.
  • Недостигът на цинк е сред основните причини, тъй като се оказва, че той е също толкова необходим, колкото и витамин А, за здравото зрение.
  • Сухотата на окото (ксерофталмия) е все по-често разпространена, поради продължителната работа с компютър. Характеризира се със сухота на роговицата и конюнктивата (ципата, която покрива вътрешната повърхност на клепачите и откритата част на окото). Хроничната сухота на окото може да стане причина за кокоша слепота и чувствителност на окото при силно слънце.
  • Недоброто функциoнално състояние на черния дроб при различни заболявания може да влоши метаболизма на витамин А. Последното смущава и доброто зрение при слаба осветеност.
  • Някои сериозни офталмологични заболявания като катаракта, пигментен ретинит и дегенерация на макулата включват в симптоматиката си нощна слепота.

Диагностика:

Диагностиката на това състояние се извършва от офталмолог като се прилагат няколко диагностични процедури. Прави се оценка на тежестта на състоянието, от кога се е появило и как се развива във времето.

Лечение:

Тъй като този симптом може да се дължи и на сериозно заболяване, към лечение трябва да се прибягва само след консултация с опитен офталмолог.

Стандартното лечение на нощната слепота включва прием на хранителни добавки, които съдържат витамин А. Разработени се и устройства за нощно виждане, които асистират на лица с подобен проблем.

Като предпазна мярка хората с нощна слепота не трябва да управляват превозни средства привечер или нощем.

Приемът на хранителни добавки, съдържащи витамин А, може ефикасно да излекува това състояние, ако причината му се корени именно в недостига на този витамин. В естествена форма витамин А можем да си набавим от следните храни: млечни продукти, яйчен жълтък, черен дроб и някои видове риба.

Внимание! При бременност приемът на витамин А трябва да се контролира от лекуващия лекар.

Друг да начин да си набавим витамин А е с приема на плодове и зеленчуци, богати на бета-каротин. В организма последният се превръща във витамин А. Храни, богати на бета-каротин са: маруля, манго, папая, сладки картофи, диня, моркови, пъпеш, тиква, спанак, броколи и кайсии.

Приемът на цинк също може да е в помощ за подобряване на зрението. Цинкът спомага за транспортирането на витамин А до черния дроб и приемът му до 25 мг дневно е препоръчителен.

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибеното масло, спомагат за образуване на зрителен пигмент, който подобрява зрението на тъмно.

Някои билкови препарати също се препоръчват: боровинка, глухарче, очанка, див морков, пасифлора, листа от жълт лапад.

Терапията с оцветена светлина е друг алтернативен подход към заболяването. При тази терапия пациентите гледат през апарат, който преминава през 11 цветови вълнови сектора.

И все пак, да не забравяме известната народна мъдрост, че заекът никога не носи очила, защото си хапва морковчета.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. За контакти: Тел: 0884-789-278 / уебсайт: https://www.vitanaturale.eu/

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts