Публикувано на

Хъркането – 7 лесни начина да се отървем от него

Около 45% от хората в зряла възраст хъркат поне от време на време. Това може да е сериозен проблем, например да пречи на човека до вас да се наспи пълноценно. Освен това 75% от хората, които хъркат, имат обструктивна сънна апнея – нарушение на дишането по време на сън, което увеличава и риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Специалисти съветват да не се използват препарати за самолечение, без предварителна консултация с лекар, защото много от тях не са клинично тествани. Затова те предлагат няколко начина за естествено решение на проблема.

1.Променете позата в която спите
Когато спите по гръб, задната част на езика и мекото небце потъват назад към гърлото и това предизвиква хъркане. Пробвайте да се обърнете на една страна, за да го предотвратите. За тази цел има възглавница за цялото тяло – тя помага да запазите положението си. Друга идея е да сложите нещо на гърба на пижамата си, което да ви попречи да спите по гръб. Ако хъркането продължава, независимо от положението ви, може да става въпрос за обструктивна апнея и е нужно да посетите доктор.

2.Отслабнете
Загубата на килограми помага на някои, но не на всички. И слабите хора също хъркат. Ако хъркането е започнало, след като сте напълнели, може това да е причината-особено ако надебеляването е около врата, защото по този начин намалява диаметърът на гърлото.

3.Избягвайте алкохола
Алкохолът и успокоителните намаляват тонуса на мускулите в задната част на гърлото и затова е по-вероятно да хъркате. Пиенето на алкохол четири до пет часа преди сън влошава хъркането и хората, които обикновено не хъркат, ще хъркат след употреба на алкохол.

4.Променете навиците си
Работейки дълги часове без достатъчно сън, вие се преуморявате и когато си легнете спите много дълбоко и тежко, което отпуска мускулите и резултата е хъркане.

5.Отворете носния проход
Това помага ако хъркането започва от носа. Когато е отпушен, въздухът преминава по-бавно и по-лесно. Ако носът ви е запушен или стеснен поради настинка или друга причина, въздухът се движи по-бързо и е по-вероятно да се прояви хъркане. Един горещ душ преди лягане  може да помогне, както и ако изплакнете носа си с бутилка солена вода. Има и лепенки за нос, които помагат за отпушването и по този начин предотвратяват хъркането. Тези методи са успешни само ако проблемът идва от носа, а не от мекото небце.

6.Сменете възглавницата
Алергените в спалнята и във възглавницата могат да допринесат за хъркането. Във възглавницата може да се натрупа прах и това да предизвика алергична реакция, водеща до хъркане. Ако имате домашен любимец, на когото разрешавате да спи в леглото, козината му може да ви алергизира. Сменяйте възглавницата на всеки шест месеца и я проветрявайте на всеки две седмици и не допускайте домашните любимци в спалнята. Специалните възглавници против хъркане могат да помогнат, но и да предизвикат болки във врата, така че внимавайте.

7.Хидратирайте се добре
Пийте много течности. Ако сте дехидратирани, това сгъстява секретите в носа и мекото небце и влошава хъркането. Според института по медицина- здравите жени трябва да приемат около 11 чаши вода на ден (от всички храни и напитки), а мъжете-около 16.

Преди всичко се уверете, че спите достатъчно.  Спете на една страна, избягвайте приема на алкохол преди лягане и си вземете горещ душ, ако носът ви е запушен. Тези малки навици могат да имат огромна полза за намаляване на хъркането.