Публикувано на

Етерични масла при разширени вени и проблеми на циркулацията

Всички знаем, че начинът на живот е определящ за здравето. Добър хранителен режим, достатъчно количество качествен сън, спокойствие и движение – всички тези фактори дават пряко отражение върху нашето физическо и психическо състояние. За съжаление, в последната година пандемичната обстановка наложи промени в навиците и ежедневния ритъм на хората, което предизвика вълна от здравословни проблеми. За един от тях ще поговорим в следващите редове, а именно за проблема с разширените вени.

Диагнозата разширени вени (варикоза) е състояние на нарушено кръвообращение, при което поради нарушена функция на венозните клапи, циркулиращата в тялото кръв се връща обратно към краката. Това води до увеличаване на налягането във венозната система, което във времето резултира до появата на разширени вени. Най-често това е наследствен проблем, но в много случаи е в следствие на промяна в хормоните по време на бременност. По-често срещаната причина за появата на варикоза, особено в условия на пандемия, е продължителното стоене в изправено или седнало положение, в комбинация с липсата на движение.

Кои са причинине за проблема

Пренасянето на работата у дома и застояването пред компютъра, дългите часове стоене в изправено положение, както и липсата на редовно движение увеличават риска от поява на разширени вени. Статистиката сочи, че най-често жените страдат от този неприятен проблем, но и мъжете не са застраховани. Така че, ако изпитвате болка и тежест, имате мускулни крампи, отоци и видима пигментация по кожата на краката, трябва да предприемете мерки за справяне с този проблем.

За съжалелие, разширените вени не могат да се върнат към здравото си състояние, това с което може да помогне ароматерапията е в две насоки: (1) облекчаване на състоянието, особено във фазата на възпаление, когато болките и паренето при много хора стават трудно поносими; и (2) „замразяване“ на състоянието – тоест, работа в посока да няма по нататъшно влошаване, като етеричните масла способстват за възстановяване правилната цирклулация на кръвта и лимфата.

Ето и три етерични масла, които имат много добро въздействие за облекчаване на оплакванията свързани с разширени вени, споделяме и една рецепта, която може да направите и сами вкъщи.

Етерично масло от Индрише (Pelargonium graveolens)

Индришето се счита за масло с хладна и влажна енергия в източните медицински традиции. Подходящо е за приложение когато има нужда от охлаждане, намаляване на възпалителни процеси. Етеричното масло от индрише има способността да раздвижи застояла или блокирана енергия както на физическо, така и на емоционално ниво и е един от основните избори за подобряване на циркулацията. Може да помогне за овладяване на леки болки, мускулни спазми и възпаления. Има стягащ ефект, действа заздравяващо, дезодориращо, действа като деконгестант.

Можете да използвате специалния код за отстъпка “FZ5” и да поръчате етерично масло от индрише OSHADHI с 5% намаление от тук. Промокодът е валиден и за всички други масла на бранда.

Етерично масло от Кипарис (Cupressus sempervirens)

Етеричното масло от кипарис се добива от силно ароматните шишарки, иглички и клонки на кипарисовото дърво. Има свойството да укрепва, предпазва и детоксикира; ободрява, има антисептични свойства. Спомага за насърчаване на добра циркулация в тялото, добър избор за облекчаване на нежелани мускулни спазми, както и за намаляване присъствието на нежелани бактерии. Кипарисът е подходящ избор за поддържане на равномерен енергиен поток през тялото. Силно пречистващо, маслото от кипарис въздейства както на физическо, така и на емоционално ниво. Подходящо е като добавка за вана или масажно масло в програми за детокс, особено ефективно е и при оплаквания свързани със синдрома на неспокойните крака.

Можете да използвате специалния код за отстъпка “FZ5” и да поръчате етерично масло кипарис OSHADHI с 5% намаление от тук. Промокодът е валиден и за всички други масла на бранда.

Етерично масло от Лютива мента (Mentha piperita)

Етеричното масло от лютива мента има аналгетично и противовъзпалитено въздействие: ментата отпуска и спомага за намаляване на болката, действа благотворно при възпалителни процеси. Приложена в комбинации за разширени вени, действа охлаждащо, обезболяващо и способства за намаляване на възпалителните процеси. При ниски разреждания етеричното масло от мента действа охлаждащо, докато високите концентрации ще загреят, така че използвайте с повишено внимание.

Ето и една рецепта, доказала терапевтичните си свойства с времето. Това лечебно масло действа охлаждащо, стимулира циркулацията на лимфата, кръвообръщението, помага при отоци и задържане на течности.

Можете да използвате специалния код за отстъпка “FZ5” и да поръчате етерично масло от мента OSHADHI с 5% намаление от тук. Промокодът е валиден и за всички други масла на бранда.

Лечебно масло за подобрена циркулация и разширени вени (3% конц.) 

В 30 мл. базово масло (студено пресован бадем например), добавете следните етерични масла: индрише (6 капки), кипарис (8 капки), мента (лютива) (6 капки), исоп (3 капки).

Важно да знаете за приложението: Затоплете 2-3 помпи от маслото между дланите, нанесете на прасците и масажирайте внимателно (без натиск) в посока от глезените към колената. Върху разширени вени никога не трябва да се прилага натиск!

Разбира се, като всеки друг здравословен проблем и с разширените вени нещата са комплексни – значение имат както храната (млечните продукти например влошават състоянието, а при отказ от млечни продукти доста бързо се усеща лекота в крайниците, които до скоро са тежали като улово), така и привичките и дразнителите от ежедневието.

Можете да използвате специалния код за отстъпка “FZ5” и да поръчате етерични масла OSHADHI с 5% намаление от тук. Промокодът е валиден и за всички други масла на бранда.

Автор: Милена Иванова, ароматерапевт

blank

Милена Иванова е клиничен ароматерапевт, член на Борда на Международната федерация на професионалните ароматерапевти (Лондон, Великобритания, www.ifparoma.org).

След 20 години успешна кариера в сферата на бизнеса и финансите, през 2017-2018 година записва следдипломна програма за Клиничен ароматерапевт в Института по традиционна и билкова медицина и ароматерапия (ITHMA) в Лондон. Пише дипломната си работа по темата „Приложения на етеричните масла в стоматологията – преглед на научни изследвания и публикации“. Завършила е MBA във INSEAD Фрация през 2003 година, през 2018 специализира и като сертифициран независим директор отново там.

9 posts