Публикувано на

Ефикасните билки за настинка и грип

Колко често през студения сезон наблюдаваме симптоми като кашица, възпалено гърло, хрема, отпадналост и неразположение? Хремата и грипът се превръщат в ежедневие и естествено състояние на тялото. Обикновено пациентите не различават симптомите на грипа от тези на настинката. Грипът обикновено има остро начало с висока температура, силна умора и силни болки в гърлото. Настинката също включва симптоми на възпаление на горните дихателни пътища, но за разлика от грипа е с бавно начало и не винаги е съпътствана от висока температура. Въпреки че грипът е заразно заболяване   се оказва, че главен  рисков  фактор да боледуваме остава пониженият имунитет.

Намесата на антибиотици в лечението е обоснована за предпазване от усложнения особено, но главно при уязвимите възрастови групи пациенти и хора със съпътстващи заболявания. Не бива да се пренебрегват и възможностите на организма сам да се справи със ситуацията. Съпротивителните сили на имунната система крият невероятни възможности стига да я поддържаме в добра форма. За това може да спомогне хранителния режим, както и  приема на някои билки и хомеопатични препарати.

Хранителен режим

Ако сте предразположени към грип и настинка ограничете приема на киселинни храни (месо, млечни продукти и други) и се концентрирайте върху плодовете и зеленчуците, които ще внесат необходимите антиоксиданти. Киселата среда на организма е благоприятна за развитие на болестотворни микроогранизми. По възможност изключете от менюто си рафинираната захар и глутена, които също спомагат за процесите на ферментация.

Ехинацея

Това растение с изумителни свойства да балансира имунната система е родом от американския континент и е било широко използвано от местните му жители. Преди  да започне масовата употреба на лекарства много от лекарите също са боравели с ехинацея. Единствено при наличие на автоимунно заболяване приложението и е ограничено.  Механизмът на действие на ехинацеята включва стимулиране на производството на фагоцити както и навлизането им в кръвния и лимфния ток. Веднъж попаднали там, те атакуват причинителите на инфекцията. Ехинацеята не може да се използва постоянно като обикновено се прави кратък курс след което е необходима почивка преди да стартира следващия курс.

Джинджифил

Той е отлично средство за освобождаване на бронхите от секрет. Може да се прилага като чай или в течна форма като екстракт. Спокойно може да го прилагате продължително време особено ако имате и хронични храносмилателни проблеми. Джинджифилът действа противовъзпалително и успокоява зачервенто гърло.

Зелен чай

Безусловни са неговите качества на биогенен стимулатор. Наличието на витамин C и P му придават капиляроукрепващи свойства. Редовният му прием значително подобрява състоянието на имунната система. Той е силен антиоксидант и стимулант.

Масло от анасон

Маслото от анасон е силен антибактериален агент. Приемано като капсули през устата то се екскретира през бронхите и повлиява на възпалението на дихателните пътища.

Сироп от бъз

Сиропът от бъз е известен с имуностимулиращите си свойства. В началото на зимния сезон както и през пролетта когато тялото е в недостиг от витамини сиропът е хубаво да се приема в профилактична доза. При деца с често повтарящи се инфекции сиропът значително ще намали честотата им.

Салвия

Употребата на чая от салвия  при първите признаци на простуда потиска развитието на възпаление на долните дихателни пътища. Смученето на пастили със салвия лекуват възпалени венци и болно гърло. Противопоказана е при бременнни.

Интересно проучване показва, че хората които са емоционално нестабилни – лесно се разгневяват, напрягат или разтройват – са четири пъти по-предразположени към настинка и грип.


Автор:

маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене

Индивидуални консултации и програми: https://www.vitanaturale.eu

Е-mail: boyana@vitanaturale.eu

Тел. 0884-789-278

Билколечение - индивидуални консултации с фитотерапевт маг.фарм. Бояна Иванова

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.