Публикувано на

Добрата памет зависи от начина на живот

Кой не иска да запомня повече?

В ежедневието ни, където приливът на информация сякаш е безкраен, нашият мозък се налага да запомня все повече и повече.. А с възрастта мозъчните неврони се увреждат и именно това е причината за отслабването на паметта.

Оказва се, че приемът на някои витамини, минерали и билки може да подобри паметта, а след 40- годишна възраст да забави и възстанови уврежданията на невроните или мозъчните клетки.

Най – важните билки, когато говорим за стимулиране на паметта, са зимзелен, жълт кантарион и гинко билоба.

Зимзелен е едно растение, чиито семена са мощен мозъчен стимулатор, т.к. подобряват притока на кръв към мозъка.

Някои проучвания с ексракт от растението показват много добри резултати по отношение на запомняне на дълги редици от думи.

Жълтият кантарион е страхотно средство за борба с депресия и стимулиране на паметта. Екстрактът трябва да се приема поне три пъти на ден по 300мг. Но той не бива да се комбинира с други антидепресанти.

Гинко билобата, разбира се, е растение с безспорно значение за съхраняването на паметта. Това растение има доказана антиоксидантна активност и подобрява оросяването на мозъка и краиниците. Съществува самостоятелно и в комбинации с редица други лечебни растения като например Жен-шен.

Диметиламиноетанолът е субстанция, която подобрява синтеза на невротрансмитери, важни за мозъчните клетки. DMAE подобрява паметта, настроението и физическата енергия.

Т.к. мозъкът е мускул, ние трябва непрекъснато да го стимулираме по различен начин. Решаването на кръстословици, ученето на нова информация и на чужд език е много добра гимнастика за него.

Доказано е , че хранителните алергии могат да допринесат за отслабване на паметта.

Антиоксидантите и някои минерали и витамини ни помагат при отслабване на паметта. Това са:

Витамините Е, C, A, Бета- каротин и витамините от група B

Есенциалните мастни киселини изграждат мембраните на невроните. Един много богат източник на тези кислени е лененото масло.

Достатъчен прием на селен, цинк, мед и манган са много важни за поддържане на добро здраве и памет.

За добра памет трябва да се храним здравословно, да спортуваме и да намалим стреса до минимума. За съжаление именни когато сме под стрес, тялото ни отделя повече кортизол. А това не се отразява никак добре на паметта ни, защото този хормон уврежда частта от мозъка ни (хипоталамуса), свързана със способността ни да запомняме различни факти и събития.

 

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts