Публикувано на

Депресията се влияе от сезоните

Рискът от депресия е по – голям през есента и зимата. Редица научни изследвания доказват зависимост на честотата на депресиите от скъсяването на деня.

По – малкото светлина през по – студените месеци активира депресивните състояния. По – често от депресия страдат дамите, но и при мъжете се наблюдава увеличаване на процента на засегнатите. Средната възраст за започване на депресията е около 40 години, но при жените началната възраст все по – често е под 30. Генетичен риск също съществува, като той е по – голям при двама болни родители предимно с тежки депресивни епизоди. Депресия може да е резултат и от продължителната употреба на някои лекарства, като например антиаритмици, антиконвулсанти, хормони, препарати за лечение на хипертония и много други.

За да се осъществи адекватно лечение, на първо място трябва да се разпознаят симптомите. А те често са включват: усещане за безполезност, апатия, неспособност да се изживяват приятни емоции, липса на мотивация, понижено либидо и ниска самооценка. Много често пациентите страдат от безсъние или точно обратното спят прекомерно много. Понижената концентрация, отрицателните мисли и проблеми с теглото също са много характерни симптоми на депресията. Не е изключено и поява на халюцинации, но за да се постави точна диагноза са необходими оплаквания от поне няколко седмици.

Все по – голям процент от болните в световен мащаб посягат на живота си. Това е така, защото депресията е свързана с понижаване на ключови невромедиатори като серотонин и допамин, както и на редица хормони. А именно тези вещества са от основно значение, за да се осъществяват нормално процесите в нашия мозък и да се чувстваме щастливи. Друг важен хормон за регулиране на сън – бодърстване и чиито абнормен синтез също се свързва с поява на депресии, е мелатонинът. Той се отделя от подхълмието на мозъка, синхронизира биоритмите и с възрастта намалява. Именно през есента и зимата се наблюдава нарастване на апетита, понижена енергия и нужда от повече сън. А тези симптоми се свързват с промяна в нивата на мелатонина. Хормонът повлиява имунната система, т.к. има антиоксидантно действие и обезврежда свободни радикали в мозъка.

Депресиите са най – различни видове и лечението им зависи от симптоматиката.

При по -леките форми е подходящо немедикаментозно лечение. Психиатрите са специалистите, които могат да Ви помогнат и да изберат най – подходящото за Вас лечение.

Немедикаментозно може да се подобри състоянието с т.нар. антидепресивни лампи. Много подходящи са лампите при сезонни депресии.

Екстрактът от жълт кантарион се препоръчва при състояния на тревожност и потиснато настроение, както и при леки форми на депресия.

Етеричното масло от лавандула е известно със своите  антидепресивни свойства, намалява напрежението при умствена умора, възбуда, сърцебиене, безсъние на нервна почва, успокоява при състояния на истерия и нервно напрежение. Доказано е, че лавандулата увеличава фазата на дълбок сън, която помага за най – пълното възстановяване на организма.

Положителното мислене и хубавата музика могат да ни предпазят от депресия и да ни помогнат да се чувстваме по – щастливи.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.