Публикувано на

Депресията се влияе от сезоните

Рискът от депресия е по – голям през есента и зимата. Редица научни изследвания доказват зависимост на честотата на депресиите от скъсяването на деня.

По – малкото светлина през по – студените месеци активира депресивните състояния. По – често от депресия страдат дамите, но и при мъжете се наблюдава увеличаване на процента на засегнатите. Средната възраст за започване на депресията е около 40 години, но при жените началната възраст все по – често е под 30. Генетичен риск също съществува, като той е по – голям при двама болни родители предимно с тежки депресивни епизоди. Депресия може да е резултат и от продължителната употреба на някои лекарства, като например антиаритмици, антиконвулсанти, хормони, препарати за лечение на хипертония и много други.

За да се осъществи адекватно лечение, на първо място трябва да се разпознаят симптомите. А те често са включват: усещане за безполезност, апатия, неспособност да се изживяват приятни емоции, липса на мотивация, понижено либидо и ниска самооценка. Много често пациентите страдат от безсъние или точно обратното спят прекомерно много. Понижената концентрация, отрицателните мисли и проблеми с теглото също са много характерни симптоми на депресията. Не е изключено и поява на халюцинации, но за да се постави точна диагноза са необходими оплаквания от поне няколко седмици.

Все по – голям процент от болните в световен мащаб посягат на живота си. Това е така, защото депресията е свързана с понижаване на ключови невромедиатори като серотонин и допамин, както и на редица хормони. А именно тези вещества са от основно значение, за да се осъществяват нормално процесите в нашия мозък и да се чувстваме щастливи. Друг важен хормон за регулиране на сън – бодърстване и чиито абнормен синтез също се свързва с поява на депресии, е мелатонинът. Той се отделя от подхълмието на мозъка, синхронизира биоритмите и с възрастта намалява. Именно през есента и зимата се наблюдава нарастване на апетита, понижена енергия и нужда от повече сън. А тези симптоми се свързват с промяна в нивата на мелатонина. Хормонът повлиява имунната система, т.к. има антиоксидантно действие и обезврежда свободни радикали в мозъка.

Депресиите са най – различни видове и лечението им зависи от симптоматиката.

При по -леките форми е подходящо немедикаментозно лечение. Психиатрите са специалистите, които могат да Ви помогнат и да изберат най – подходящото за Вас лечение.

Немедикаментозно може да се подобри състоянието с т.нар. антидепресивни лампи. Много подходящи са лампите при сезонни депресии.

Екстрактът от жълт кантарион се препоръчва при състояния на тревожност и потиснато настроение, както и при леки форми на депресия.

Етеричното масло от лавандула е известно със своите  антидепресивни свойства, намалява напрежението при умствена умора, възбуда, сърцебиене, безсъние на нервна почва, успокоява при състояния на истерия и нервно напрежение. Доказано е, че лавандулата увеличава фазата на дълбок сън, която помага за най – пълното възстановяване на организма.

Положителното мислене и хубавата музика могат да ни предпазят от депресия и да ни помогнат да се чувстваме по – щастливи.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.