Публикувано на

Да преодолеем стреса със здравословни навици

Живеем в забързан свят, в който стресът е неизменна част от ежедневието ни. За съжаление, този стрес е причина и за редица здравословни неразположения, заболявания, нарушения в съня и задълбочаване на депресивните състояния.

Промяната в навиците и мисленето ни могат до голяма степен да намалят и дори премахнат вредните за организма ни ефекти от стреса.

Ето няколко здравословни навика, които да ни помогнат да живеем и да се чувстваме все по-добре всеки ден:

1.Да поговорим с близките и приятелите.

Дневната доза ,,приятелство” е едно чудесно лекарство. Споделяйте с близките си хора вашите чувства, надежди и мечти по-често. Освен, че ще се почувствате по-спокойни, най-вероятно и ще получите ценни съвети и ще усетите, че има хора, на който може да разчитате винаги и те ви обичат. А това чувство има силата да победи стреса и негативните мисли, породени от него.

2. Погрижете се за ежедневната физическа активност.

Именно регулярната физическа активност намалява психическото и физическо напрежение. При тренираните възрастни рискът от депресия и намалена мозъчна функция, е много по-нисък от нетренираните. Може да опитате с всекидневна разходка, плуване, танци, или какъвто спорт ви харесва, а ефектът със сигурност ще е забележителен.

3. Приемете нещата, които не можете да промените.

4. Не забравяйте да се смеете, защото смехът е здраве.

Когато се смеем, ние определено се чувстваме добре. Не се страхувайте да избухнете в смях на някоя шега, забавна комедия, дори когато сте на саме със себе си. В това няма нищо лошо, защото смехът лекува всяка депресия.

5. Откажете вредните навици.

Прекаленото количество алкохол, цигари или кофеин могат да засилят ефектите от стреса върху тялото и здравето ни. Затова, изберете най-доброто за вас и здравето ви и се откажете от тези навици възможно най-скоро.

6. Забавете темпото.

Опитайте се да си кажете ,,по-спокйно”, вместо непрекъснато да бързате. Това може да стане чрез планиране и списък със задачи. Така може предварително да разпределите времето си и да отсеете най-важните неща за изпълнение от по-маловажните. Организацията ще ви помогне да се справите много по-бързо и без да изпадате в паника.

7. Достатъчно сън.

Опитайте се всяка вечер да спите между 6 и 8 часа. Сънят е една от най-важните стъпки, за да се справим със стреса. Ако имаме проблеми със съня, това автоматично рефлектира върху способността ни да се концентрираме и най-вече върху здравето ни като цяло. Една добра идея е да повишим физическата си активност, което със сигурност ще подобри качеството и продължителността на съня ни.

8. Опитайте да не се притеснявате излишно.

Всяко едно притеснение води до допълнително напрежение, стрес и нерви. Светът едва ли ще свърши ако не сте изчистили кухнята или не сте успяли да сготвите. Поемете дълбоко дъх и се заемете с по-важните неща. Времето е пред вас.

9. Помагайте на другите.

Колко хора са ви помагали? Познати и/или непознати? Да, време е и вие да върнете услугата. Да помогнеш на някого в нужда, носи щастие, а по този начин помагаме и на себе си.

Стресът не може да се пребори с хората, които имат желание да променят живота си към по-добро чрез любов и усмивка!

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts