Чесънът е един познат на всички ни естествен антибиотик още от най-древни времена. Може би именно той е едно от най-използваните растения в народната медицина и все още е на голяма почит, особено сред нашите баби и дядовци, които дори са го издигнали в култ. И има защо.
Луковичният зеленчук освен у нас се среща още в Египет, Азия, Франция, Китай и Япония.
В миналото, а и сега, съществуват редица рецепти с чесън за различни оплаквания и заболявания. Чесън в носа при хрема, чесън при херпес, чесън при настинки и грип, чесън при хронична умора, чесън при високо кръвно и холестерол.. и така може да се изброява още дълго време.
Всъщност, активното вещество, което определя тази изключителна ефективност срещу богата палитра от бактерии, вируси и гъбички, се нарича алицин. Алицинът е мощен антиоксидант, съдържащ сяра. Той притежава широкоспектърното действие на някои антибиотици, но без странични ефекти. Освен него, чесънът е богат и на витамини от група B, витамин A, лецитин, етерични масла, желязо, калций, магнезий, мед, цинк, фосфор и много други полезни вещества.
Ароматът и вкусът на чесъна също се дължат на алицина, който го прави разпознаваем и несравним по своите полезни действия за нашето тяло. Все още се спори за механизма на действие на алицина, но е сигурно, че редовната употреба на чесън:
- подобрява кръвообращението ( особено подходящ при анемия и хипертония);
- незаменим при настинки, грип, кашлица и бронхити;
- предпазва от образуването на съсиреци, т.е намалява риска oт патологични промени в кръвоносните съдове;
- намалява нивата на ,,лошия” – LDL холестерол и триглицеридите;
- намалява количеството на мазнини в черния дроб, стимулирайки жлъчната секреция;
- повишава имунитета ( мощната антиоксидантна активност на чесъна подпомага обезвреждането на свободните радикали);
- стимулира обмяната на веществата;
- намира приложение при лечение на кожни заболявания като акне, псориазис и дори гнездов косопад;
- антибактериален, противовирусен и антимикотичен ефект
- намалява нивата на кръвната захар;
- помага при хронична умора;
Силният и характерен аромат на чесъна не е приятен за много от нас и това е една от главните причини, поради която не се харесва и консумира от голям брой хора. Но има няколко много бързи и лесни начина за премахване на неприятния аромат и да си хапваме чесън за здраве без да се притесняваме:
- Да сдъвчем карамфил или магданоз;
- Да изпием чаша мляко или айрян с малко поръсен магданоз;
- Да си хапнем орехи;
- Да си похапнем няколко лъжички мед;
- Босилек, патладжан и някои гъби също помагат да неутрализираме неприятния аромат;
Важно е да се отбележи, че за да е максимално полезен за нас, чесънът трябва да се консумира пресен.