Публикувано на

Чесън – българският естествен антибиотик

Чесънът е един познат на всички ни естествен антибиотик още от най-древни времена. Може би именно той е едно от най-използваните  растения в народната медицина и все още е на голяма почит, особено сред нашите баби и дядовци, които дори са го издигнали в култ. И има защо.

Луковичният зеленчук освен у нас се среща още в Египет, Азия, Франция, Китай и Япония.

В миналото, а и сега, съществуват редица рецепти с чесън за различни оплаквания и заболявания. Чесън в носа при хрема, чесън при херпес, чесън при настинки и грип, чесън при хронична умора, чесън при високо кръвно и холестерол.. и така може да се изброява още дълго време.

Всъщност, активното вещество, което определя тази изключителна ефективност срещу богата палитра от бактерии, вируси и гъбички, се нарича алицин.  Алицинът е мощен антиоксидант, съдържащ сяра. Той притежава широкоспектърното действие на някои антибиотици, но без странични ефекти.  Освен него, чесънът е богат и на витамини от група B, витамин A, лецитин, етерични маслажелязо, калций, магнезий, мед, цинк, фосфор и много други полезни вещества.

Ароматът и вкусът на чесъна също се дължат на алицина, който го прави разпознаваем и несравним по своите полезни действия за нашето тяло. Все още се спори за механизма на действие на алицина, но е сигурно, че редовната употреба на чесън:

  • подобрява кръвообращението ( особено подходящ при анемия и хипертония);
  • незаменим при настинки, грип, кашлица и бронхити;
  • предпазва от образуването на съсиреци, т.е намалява риска oт патологични промени в кръвоносните съдове;
  • намалява  нивата на ,,лошия” – LDL  холестерол и триглицеридите;
  • намалява количеството на мазнини в черния дроб, стимулирайки жлъчната секреция;
  • повишава имунитета ( мощната антиоксидантна активност на чесъна подпомага обезвреждането на свободните радикали);
  • стимулира обмяната на веществата;
  • намира приложение при лечение на кожни заболявания като акне, псориазис и дори гнездов косопад;
  • антибактериален, противовирусен и антимикотичен ефект
  • намалява нивата на кръвната захар;
  • помага при хронична умора;

Силният и характерен аромат на чесъна не е приятен за много от нас и това е една от главните причини, поради която не се харесва и консумира от голям брой хора. Но има няколко много бързи и лесни начина за премахване на неприятния аромат и да си хапваме чесън за здраве без да се притесняваме:

  • Да сдъвчем карамфил или магданоз;
  • Да изпием чаша мляко или айрян с малко поръсен магданоз;
  • Да си хапнем орехи;
  • Да си похапнем няколко лъжички мед;
  • Босилек, патладжан и някои гъби също помагат да неутрализираме неприятния аромат;

Важно е да се отбележи, че за да е максимално полезен за нас, чесънът трябва да се консумира пресен. 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Напиши коментар
  1. От вчера започвах пак с кашлица и неприятна хрема (ноември и декември карах бронхопневмония) и клеевата тинктура вече не беше така ефективна-мислех пак да почвам с капките и сиропите-но сутринта взех на гладно малко спиртен извлек от чесън с водка-бях си направила и просто като че ли стана чудо-почувствувах се бодра,енергична,а кашлицата и хремата изчезнаха,нямах нужда от други лекарства!

  2. От вчера започвах пак с кашлица и неприятна хрема (ноември и декември карах бронхопневмония) и клеевата тинктура вече не беше така ефективна-мислех пак да почвам с капките и сиропите-но сутринта взех на гладно малко спиртен извлек от чесън с водка-бях си направила и просто като че ли стана чудо-почувствувах се бодра,енергична,а кашлицата и хремата изчезнаха,нямах нужда от други лекарства!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.