Публикувано на

Чесън – българският естествен антибиотик

Чесънът е един познат на всички ни естествен антибиотик още от най-древни времена. Може би именно той е едно от най-използваните  растения в народната медицина и все още е на голяма почит, особено сред нашите баби и дядовци, които дори са го издигнали в култ. И има защо.

Луковичният зеленчук освен у нас се среща още в Египет, Азия, Франция, Китай и Япония.

В миналото, а и сега, съществуват редица рецепти с чесън за различни оплаквания и заболявания. Чесън в носа при хрема, чесън при херпес, чесън при настинки и грип, чесън при хронична умора, чесън при високо кръвно и холестерол.. и така може да се изброява още дълго време.

Всъщност, активното вещество, което определя тази изключителна ефективност срещу богата палитра от бактерии, вируси и гъбички, се нарича алицин.  Алицинът е мощен антиоксидант, съдържащ сяра. Той притежава широкоспектърното действие на някои антибиотици, но без странични ефекти.  Освен него, чесънът е богат и на витамини от група B, витамин A, лецитин, етерични маслажелязо, калций, магнезий, мед, цинк, фосфор и много други полезни вещества.

Ароматът и вкусът на чесъна също се дължат на алицина, който го прави разпознаваем и несравним по своите полезни действия за нашето тяло. Все още се спори за механизма на действие на алицина, но е сигурно, че редовната употреба на чесън:

 • подобрява кръвообращението ( особено подходящ при анемия и хипертония);
 • незаменим при настинки, грип, кашлица и бронхити;
 • предпазва от образуването на съсиреци, т.е намалява риска oт патологични промени в кръвоносните съдове;
 • намалява  нивата на ,,лошия” – LDL  холестерол и триглицеридите;
 • намалява количеството на мазнини в черния дроб, стимулирайки жлъчната секреция;
 • повишава имунитета ( мощната антиоксидантна активност на чесъна подпомага обезвреждането на свободните радикали);
 • стимулира обмяната на веществата;
 • намира приложение при лечение на кожни заболявания като акне, псориазис и дори гнездов косопад;
 • антибактериален, противовирусен и антимикотичен ефект
 • намалява нивата на кръвната захар;
 • помага при хронична умора;

Силният и характерен аромат на чесъна не е приятен за много от нас и това е една от главните причини, поради която не се харесва и консумира от голям брой хора. Но има няколко много бързи и лесни начина за премахване на неприятния аромат и да си хапваме чесън за здраве без да се притесняваме:

 • Да сдъвчем карамфил или магданоз;
 • Да изпием чаша мляко или айрян с малко поръсен магданоз;
 • Да си хапнем орехи;
 • Да си похапнем няколко лъжички мед;
 • Босилек, патладжан и някои гъби също помагат да неутрализираме неприятния аромат;

Важно е да се отбележи, че за да е максимално полезен за нас, чесънът трябва да се консумира пресен. 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Напиши коментар
 1. От вчера започвах пак с кашлица и неприятна хрема (ноември и декември карах бронхопневмония) и клеевата тинктура вече не беше така ефективна-мислех пак да почвам с капките и сиропите-но сутринта взех на гладно малко спиртен извлек от чесън с водка-бях си направила и просто като че ли стана чудо-почувствувах се бодра,енергична,а кашлицата и хремата изчезнаха,нямах нужда от други лекарства!

 2. От вчера започвах пак с кашлица и неприятна хрема (ноември и декември карах бронхопневмония) и клеевата тинктура вече не беше така ефективна-мислех пак да почвам с капките и сиропите-но сутринта взех на гладно малко спиртен извлек от чесън с водка-бях си направила и просто като че ли стана чудо-почувствувах се бодра,енергична,а кашлицата и хремата изчезнаха,нямах нужда от други лекарства!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.